Jíst či nejíst PEČIVO? To je oč tu běží

Jíst či nejíst PEČIVO? To je oč tu běží

Snažíš se posunout své stravování k lepšímu? Nebo chceš shodit nějaké to kilo? Jako jedna z prvních myšlenek tě možná napadlo, že vynecháš pečivo. Pečivo ale nemusí být takovým strašákem, za které ho mnohé z vás považují! Mrkni na článek kde zjistíš, jak si vybrat správné pečivo pro hubnutí.

Vynechávání pečiva je mýtus

Pečivo je stejně jako celá řada příloh zdrojem sacharidů. Ty dodávají tvému tělu zásadní díl energie. A při snaze o hubnutí určitě zapojuješ různé formy fyzické aktivity, přičemž ti sacharidy pomohou doplnit energii a nastartovat regeneraci.

To správné pečivo tak může být jednou z forem doplnění ztracené energie. A nejen při sportu. Patří také ke zdrojům paliva pro tvůj mozek. Vynechávání pečiva a různých dalších příloh je při snaze o hubnutí zkrátka chyba. Více si o tom přečti v článkku Přílohy: ano či ne?

Bojíš se, že po pečivu ztloustneš?

To jsou opravdu jen mýty. Pečivo patří mezi komplexní (složené) sacharidy, které tvé tělo potřebuje. Je to jedna ze základních makroživin. Jen musíš vybírat pečivo kvalitní a celozrnné. Pak se ho nemusíš vůbec bát.

Při snaze o hubnutí můžeš jeho příjem ponížit, ale určitě ho společně s dalšími přílohami nevynechávej úplně. Vynecháním zvyšuješ riziko toho, že se dostaneš do režimu energetické úspornosti, po které pak následuje jo-jo efekt.

Které pečivo si koupit?

Dle zákona musí být u každého potravinářského výrobku uvedeny základní informace ohledně toho, z čeho je vyroben. A označení je sestupné, takže potravina, která je napsána na prvním místě, v daném výrobku dominuje. Uvedu konkrétně příklad u pečiva.

Pokud je uvedeno, že se jedná o pečivo žitno-pšeničné, tak u něj převažuje žitná mouka. Naopak u pšenično-žitného pečiva to je pšenice.

Všeobecně je skvělou volbou žitné pečivo. Obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek a také déle vydrží čerstvé. Pro lepší trávení je pak dobré zvolit ještě pečivo kváskové (vyzkoušej recept na osvědčený kváskový chléb).

Vybírej také podle obsahu vlákniny. Její hodnota by v pečivu měla být alespoň 6 % (6 gramů vlákniny na 100 gramů pečiva). Té najdeš nejvíce v celozrnném pečivu.

Jak se orientovat v názvech?

·        Celozrnné – pod tímto názvem se skrývá pečivo, které obsahuje alespoň 80 % celozrnné mouky. A tedy je vhodnou variantou.

·        Cereální – toto pojmenování pečiva je velmi zavádějící. Synonymem tohoto slova je totiž obilninové, což znamená vyrobené z mouky. A to je veškeré pečivo. Tedy i to z bílé mouky. Tomuto typu pečiva se raději vyhýbej.

·        Vícezrnné – to znamená, že je pečivo vyrobené z více druhů mouky, ale celozrnná mouka to být vůbec nemusí. Vedle žita a pšenice obsahuje také luštěniny či olejniny.

·        Grahamové – jedná se o mouku celozrnnou, kde najdeš i otruby. Má tedy vysoký obsah vlákniny a je vhodnou volbou.

Nejčastější chyba při výběru pečiva

Tmavá barva nikdy není zárukou pečiva celozrnného. Co je tmavé nemusí být nutně žitné, často se jedná o pečivo dobarvované. Pozorně tedy čti další údaje na štítku s cenovkou nebo na etiketě.

Pozor na sůl

Při výběru pečiva si také dávej pozor na sůl. Bohatě postačí příjem soli, která je přidávána do těsta. Proto se vyhni pečivu, které je posypané solí. Příjem soli by už byl vysoký. Více o příjmu soli se dozvíš v článku Sůl nad zlato: Platí to i pro tvoje stravování?


Stále si nevíš s výběrem pečiva rady? Napiš mi na WhatsApp a já ti ráda zodpovím jakékoliv dotazy, týkající se výživy.


NAPSAT JANIČCE

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty