Pečení kváskového chleba není jen módní výstřelek, je to také součást zdravého životního stylu. Běžný konzumní chléb je plný bílé mouky a vaše tělo se při jeho pravidelné konzumaci bude stále více zakulacovat. Zkuste zdravější variantu, která vám navíc provoní byt jako v té nejlepší pekárně. A oslňte rodinu svým pekařským uměním. Vaší specialitou se od teď stane kváskový chléb!
Zdraví na prvním místě
A co je na kváskovém chlebu vlastně tak úžasného? Jeho základem je čistě žitný kvas, který obsahuje zdravé bakterie a kvasinky. Uvnitř našeho těla posilují mikroflóru, a tím i naši obranyschopnost. Vaše střeva vám budou za kvásek vděčná, díky němu totiž lépe pracují. Kváskový chléb budete lépe trávit a ještě tělu dodáte živiny.Kvásek už má svou mapu
Žitný kvásek si můžete buď (pracněji) vytvořit doma, nebo utratit pár mincí za kus žitného kvásku od někoho jiného. Dnes ho seženete v některých pekařstvích, ale i přes internet. Existuje dokonce kvásková mapa, na níž snadno zjistíte, kdo by ve vašem okolí mohl kus svého kvásku poskytnout.Láska ke kváskovému chlebu a pečení je tak velká, že domácí pekařky své kvásky pojmenovávají. A věřte, že takový Tonda nebo Alfons s vámi mohou žít spoustu let. K pečení totiž vždy použijete jen jeho část a zbytek „dokrmíte“, necháte zrát a stejným způsobem používáte dál a dál.
Osvědčený recept na kváskový chléb (cca 1,2 kg)
Co budete potřebovat:
- 190 g žitného kvasu (musí „žít“, krásně bublat),
- 400 ml vlažné vody,
- 100 g jemně mleté žitné celozrnné mouky,
- 300 g pšeničné celozrnné mouky,
- 300 g pšeničné hladké mouky,
- 2 čajové lžičky soli,
- 3 čajové lžičky kmínu (může být celý i drcený).
Jak na to:
Všechny suroviny je třeba hníst ideálně ve speciálním robotu nebo pracněji ručně (čím déle, tím lepší výsledek). Těsto nechte v míse kynout 2 hodiny, poté ho několikrát přeložte a nechte kynout dalších 30 minut. Po této době znovu přeložte, umístěte do ošatky a nechte dále kynout. Jestli nechcete čekat dalších několik hodin, než bude v ošatce krásný nakynutý bochánek, doporučujeme těsto v ošatce zabalit do igelitového sáčku a nechat v lednici do rána.
Ráno rozpalte troubu na maximum i s litinovým pekáčem uvnitř (ten je na pečení úplně ideální).
Jakmile bude vše nažhavené, připravte se na rychlou akci: do pekáče pečicí papír, na něj pecen chleba, který svrchu křižmo naříznete ostrým nožem nebo třeba žiletkou, přiklopte a šup s tím do trouby! Po 15 minutách pekáč odklopte, snižte o pár stupňů teplotu a chléb dopečte. Může to trvat dalších 45 minut. Během pečení neotevírejte troubu, aby teplota uvnitř nekolísala.
Že je chléb hotový, poznáte snadno. Když se vám bude zdát dozlatova propečený, vyndejte ho, v ruce otočte, poklepejte na jeho dno, a pokud zní dutě – říká se, že „zvoní“ –, máte upečeno. Nechte jej vychladnout na mřížce při pokojové teplotě a užívejte si jeho vůně ještě před prvním zakrojením. Chléb nikdy nekrájejte teplý, srazil by se vám!