Jak se přestat přejídat a začít hubnout?

Jak se přestat přejídat a začít hubnout?

Přejídání, neustálé uzobávání, mlsání… to umí pokazit snahy o hubnutí. V tomto článku ti ukážeme nejčastější příčiny přejídání, které mohou být překážkami na tvé cestě za vysněnou postavou.

Pokud se příležitostně přejíš, když jsi na oslavě narozenin či při jiné příležitosti, je to naprosto normální. Jídlo patří ke společenskému životu. Netřeba se za každých okolností omezovat. Zdravý životní styl zahrnuje také balanc ve stravě. Pokud ale každodenně bojuješ s tím, že se přejíš a tím podkopáváš své snahy o hubnutí, pak je potřeba hledat příčinu a s tou pracovat.

15 účinných tipů, jak se nepřejídat

- Objev v sobě silnou motivaci.

- Měj stravovací plán.

- Dodržuj pravidelnost ve stravě.

- Nevynechávej žádnou makroživinu! Důležité jsou komplexní sacharidy, zdravé tuky, bílkoviny i vláknina.

- Zařaď bez výčitek občasný cheat meal.

- Buď vždy připravena a měj u sebe svačinku.

- Dodržuj pauzy mezi jídly.

- Postupně si odvykej na sladkou chuť.

- Poznej své tělo!

- Změň špatné návyky.

- Nemlsej z nudy.

- Jez vědomě.

- Nauč se rozlišovat hlad a chuť.

- Dodržuj pitný režim.

- Jez dostatečně, abys nehladověla a tvé tělo nestrádalo.

 

Pokud tápeš nad tím, co a kdy jíst, nech si sestavit jídelníček na míru od nutriční terapeutky Jany Králové. Sestaví ti stravovací plán, abys konečně dosáhla svého cíle snadno a co nejrychleji. Tohle je ta nejjednodušší cesta k postavě, o které jsi vždy snila.

 

CHCI JÍDELNÍČEK

 
jak jíst zdravě

1. Motivace k hubnutí

Než se pustíš do redukce tuku, je důležité si ujasnit, PROČ to děláš. Je tvým důvodem zdraví, lepší fyzička, zlepšení trávení, zvýšení sebevědomí, chceš se jednoduše cítit lépe ve svém těle? Důležité je, aby motivace vycházela od tebe. Pokud je jedinou tvou motivací to, aby ses zalíbila svému partnerovi, abys sbírala lajky na sociálních sítích nebo snad abys měla lepší postavu než spolužačka… pak to nemusí být dostatečně silná motivace, která ti na tvé cestě vydrží.

Řekni si, PROČ to děláš a kdykoliv budeš mít chuť sejít z cesty, uvědom si své DŮVODY (můžeš si je sepsat na papír a kdykoliv se na ně podívat). Občasné klopýtnutí si nevyčítej. Je to zcela normální. Užij si svůj cheat meal a poté pokračuj dál ve svém plánu.

2. Jídelníček na míru tvým potřebám

Při cestě k cíli je vždycky dobré mít jasný plán. Naplánuj si, jak často budeš jíst, co budeš jíst, dělej si krabičky, měj u sebe svačinky pro případ nouze, abys nemusela sáhnout po bagetách z benzinky.

A aby to hubnutí bylo trošku snesitelnější, občas do plánu zahrň také „cheat meal“. Budeš s ním počítat, náležitě si jej užiješ, nijak nenaruší tvůj progres a pomůže tvé psychice. Když budeš vědět, že si můžeš dovolit i něco sladkého, nebude tě to tolik lákat. Zakázané ovoce chutná nejlíp...

3. Pravidelnost ve stravě

Dalším častým scénářem je celodenní hladovění a následné přejedení. Měj u sebe vždy svačinku pro případ, že tě přepadne hlad. Ideální svačinkou na cesty jsou naše ořechy, sušené maso nebo proteinové tyčinky Lady SNACK či proteinové svačinky DIET SNACKS.

Když bys celý den hladověla, měla bys touhu se následně večer dojíst. Rázem by tě přepadl vlčí hlad a ty bys spořádala mnohonásobně větší množství, než ve skutečnosti potřebuješ.

strava a hubnutí

4. Strava bohatá na všechny makroživiny  

Není důvodem tvých nezastavitelných chutí to, že ti ve tvém jídelníčku něco chybí? Neopomíjej žádnou makroživinu. Chutě na sladké nás mnohdy dohání, když nám chybí v jídelníčku komplexní sacharidy. Zařaď do své stravy celozrnné pečivo, obilné vločky, rýži, brambory, těstoviny a zeleninu.

Zapomínat bys neměla ani na dostatek vlákniny, která přispívá k lepšímu trávení a taktéž tě zasytí.

Vysokou sytící schopnost mají také bílkoviny, které jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku každé z nás.

Zdravé tuky jsou další z makroživin, které se netřeba bát. Tuk je nositelem chuti, zasytí a je nezbytný pro správné fungování hormonálního systému.

5. Odvykání na sladkou chuť

Často se nás ptáte: „jak nahradit cukr v kávě?“ Otázkou ale je, zda jej opravdu chceme nahrazovat. Není lepší si začít odvykat na sladkou chuť? Pokud snížíš množství rafinovaného cukru ve stravě, tvá citlivost na sladkou chuť se změní. Najednou to, co si dříve jedla, se ti bude zdát až příliš sladké. Budeš potřebovat méně sladkého než dříve – a to se vyplatí! Alternativní sladidla mohou být „lepší“ volbou při redukci tuku, ale neodvykají na sladkou chuť.

Proti přejídání

6. Nejčastější důvody přejídání

Důvodů, které vedou k přejídání, je mnoho. My ti ukážeme ty nejčastější.

- Často je to pouze špatný návyk. Přijdeš domů z práce, jsi unavená, konečně si sedneš k televizi a těšíš se, až si rozbalíš balíček brambůrků. A takhle pokračuješ den za dnem. Změň svůj návyk! Pro jednou udělej změnu a zajdi si na procházku, ukliď, uvař něco dobrého, přečti si knížku, zacvič si… Odveď svou pozornost.

- Další možností je mlsání z nudy. Ležíš, přemýšlíš coby, a tak chodíš do ledničky a láduješ se. Na tohle existuje jediná rada – zaměstnej se. Nedovol, aby tě ovládla nuda. Vymysli si nějaký program, který odvede tvé myšlenky jiným směrem.

- Dodržuj pauzy mezi jídly. Máš tendence neustále něco uzobávat? Nech tělo mezi jídly odpočinout, ať dokáže pěkně strávit to, co do něj dáváš. V opačném případě by ses mohla cítit nafouknutá, těžká…

- Určitě znáš to pravidlo: Co oči nevidí… Tak schovej z dohledu vše, co tě láká. Když to bude ve špajzu, ani si na to nevzpomeneš, nebo to vůbec nekupuj domů.

- Praktikuj mindfull eating – uvědomuj si plně, co jíš a jak to jíš. Každé soustu si náležitě vychutnávej. Soustřeď se na jídlo. Mnohdy jíme ve spěchu, svou porci do sebe v rychlosti naházíme a za 10 minut ani nevíme, že jsme zrovna jedli.

- Neumíš rozlišovat chutě od hladu.

- Málo piješ.

- Jíš celkově málo.

- Často i s velkým úbytkem hmotnosti souvisí potřeba změny jídelníčku. Pokud jsi například zhubla 30 kg, máš menší postavu, nyní bys potřebovala upravit porce na svou aktuální váhu. Možná se zbytečně přejídáš.

Trápí tě noční nálety na ledničku? Vyzkoušej náš HUNGER CONTROL, který srovná tvé chutě do latě raz dva. Umí totiž velmi rychle navodit pocit sytosti a rapidně sníží tvoji chuť k jídlu. Pojď s námi hubnout… je to snadné!

jak se nepřejídat

 

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty