Povídáme si s Kristýnkou o ketodietě

Povídáme si s Kristýnkou o ketodietě

Kristýnka tě v předcházejícím článku seznámila blíže s ketodietou. A teď už víš, co si pod tímto pojmem představit. Nyní si o ketodietě popovídáme mezi sebou, jako dvě nutriční terapeutky a budeme se snažit ti odhalit více jejích zákoutí.

Kristýnko, v minulém článku jsi holkám krásně vysvětlila, jak funguje ketodieta. Mohla bys vypíchnout přínos ketodiety? Má nějaké pozitivní stránky?

Pokud je člověk obézní, nebo má nadváhu a rozhodne se proti tomu zabojovat touto cestou, nevidím v tom problém. Určitě ho i ketodieta může naučit rozlišit vhodné a nevhodné potraviny, naučit ho pravidelnému stravování a zbavit ho nadbytečných kilogramů. Každá dieta má ale svá pravidla a ta se musí dodržovat. Pokud je tato dieta založená na nízkém příjmu sacharidů, vysokém příjmu kvalitních tuků a optimálním příjmu bílkovin, měl by se toho člověk držet. Neznamená to tedy, že si řeknu: „Vynechám pečivo a přílohy a potom si můžu jíst co chci a zhubnu“. Takto to bohužel nefunguje. Ketodieta funguje jako všechny diety na stejném principu. A tím je kalorický deficit. Pokud není dodržována negativní kalorická bilance, člověk nezhubne nikdy. Zároveň je důležité doplnit chybějící energii vhodně zvolenými tuky a bílkovinami, aby člověk neupadal do příliš velkého deficitu a nezpůsobil tak více škody než užitku.

Jani, a jaká jsou její negativa?

Ketodieta má určitě i stinné stránky. V první řadě musím podotknout, že patří do rukou odborníků, tedy lékařů a nutričních terapeutů. Mezi negativa patří zatížení ledvin a jater vlivem náhlého výrazného navýšení příjmu bílkovin. Ne každý totiž pochopí, že při ketodietě je hlavním zdrojem energie tuk, a ne bílkovina. A právě bílkoviny je zapotřebí navyšovat v jídelníčku postupně. Dále při takto obrovské změně jídelníčku může ve stravě chybět vláknina. A zácpa je na světě. Plus také chybí přirozeně se vyskytující vitamíny a minerály.
Společně s navozením stavu ketózy přichází především v počátcích řada vedlejších účinků. Člověk bojuje s únavou a vyčerpáním, bolestmi hlavy, migrénami a rozhozenou psychikou (náladovost, podráždění, sklon k depresím).
A obrovským negativem je na závěr jo-jo efekt.

Kristý, komu bys tedy ketodietu rozhodně nedoporučila? Jsou nějaké rizikové skupiny?

Za rizikové skupiny považuji děti, dospívající, těhotné a kojící ženy. Tady bych určitě s žádnými alternativními směry neexperimentovala a držela se racionálního jídelníčku.
Určitě bych ketodietu nedoporučila ani těm osobám, které pravidelně sportují, nebo nemají sedavé zaměstnání (servírky, zdravotní sestry apod.). U těchto jedinců jsou sacharidy prostě potřeba a jejich nedostatek se poté projeví obrovskou únavou, sníženou koncentrací, nebo nechutí cvičit. Pokud se tedy rozhodnete zamávat s kily navíc a zároveň své snažení podpořit pravidelným tréninkem, nejspíš bych se do keto nepouštěla. Jedinci, kteří mají sedavé zaměstnání a nevěnují se žádnému sportu, ketodietu budou snášet mnohem lépe.

Jani, napadá tě, pro koho by naopak mohla být ketodieta vhodným řešením?

Myslím si, že vzhledem k nevyváženosti stravy ji opravdu odborníci doporučovat nebudou. Kdy po ní sáhnou, tak je u velmi obézních pacientů, které je potřeba připravit na chirurgický zákrok, ale jejich hmotnost jim nedovoluje ho podstoupit. Tam se potom využívá jako rychlá forma redukce váhy. Dále po ní také sahají sportovci, kteří jsou výkonnostně vázaní na určitou váhovou kategorii. A potřebují za velmi krátkou dobu shodit přebytečná kila a jsou tak nuceni jít z extrému do extrému se svojí váhou. Ale pro normálního člověka ji nevidím jako správnou volbu v boji za vysněnými kily. Na druhou stranu ale věřím, že se najdou i tací, kterým bude ketodieta vyhovovat (neaktivní lidé se sedavým zaměstnáním, kteří nemají čas na jídlo).

Kristý, když už by se holky rozhodly na vlastní pěst jít do ketodiety. Jaké jsou nejčastější chyby?

Jak už jsem nastínila u první otázky, největší chybou je to, že se často podceňuje dodržování kalorického deficitu. Pokud se holky rozhodnou držet ketodietu, určitě by měli mít správně nastavený kalorický deficit. Bez kalorického deficitu nefunguje žádná dieta, a naopak pokud bude deficit příliš velký mohou naopak přestat fungovat důležité metabolické procesy v těle. Dále je určitě důležité držet se správného nastavení makroživin. Jak už bylo řečeno několikrát, jedná se o dietu založenou na vysokém příjmu tuků a optimálním příjmu bílkovin. Spousta začátečníků dělá tu chybu, že to v ketodietě přežene s bílkovinami a vybírá nevhodné skupiny tuků. Jedinec, který byl zvyklý na příjem 0,6 g bílkovin/kg hmotnosti najednou zařadí do jídelníčku 2 g bílkovin/kg hmotnosti je jednoduše nevyužije a může mu to v kombinaci s nedostatečným pitným režimem způsobit i zdravotní problémy. Jako je například zhoršená filtrace ledvin, nebo zácpa. Zároveň bílkoviny jsou stále zdroj energie a může to způsobit i přerušení kalorického deficitu a tím i hubnutí.

Jani, co je na ketodietě nejtěžší?

Její začátek a konec. Jak už jsem se zmínila, tak navození ketózy u většiny lidí přináší nepříjemné pocity. Ve své praxi jsem se setkala se spousty klientů, kteří ketodietu podstoupili, a dokonce v počátcích nebyli schopní ani pár dnů chodit do práce kvůli extrémní únavě nebo silným migrénám. Kdybych ale měla vybrat jen jednu věc, co je na ketodietě nejtěžší, tak je rozhodně její konec spojený s přechodem na běžné stravování. Sacharidy je zapotřebí zařazovat postupně po malých dávkách, což může být problém. Když si člověk dlouhodobě něco odpírá a najednou může, tak se s prvním soustem rozjede utržený vagón. A to bohužel málokdo zvládne ukočírovat.

Závěrečné shrnutí, co si o ketodietě myslíme

Janička

Ketodieta patří rozhodně do rukou odborníků. Experimentovat s ketodietou by měli pouze zcela zdraví jedinci, kteří jsou po fyzické a psychické stránce ve skvělé formě. A to ještě pod dohledem nutričního terapeuta nebo lékaře. Já osobně zastáncem ketodiety nejsem, neboť na stravu nahlížím komplexně. Nevidím smysl ve vyřazování či striktním omezování jakékoliv ze základních živin z jídelníčku při honbě za vysněnou postavou. Nejedná se o dlouhodobé řešení. Pokud by člověk byl nucen zvolit ketodietu z důvodu potřebného rychlého váhového úbytku, tak bych se rozhodně vyvarovala pytlíkovým (instantním) formám ketodiety. A že jich je na trhu spousty. I ketodietu lze poskládat z přirozených potravin. Sama bych ale nešla ani do této varianty. Za mě ketodietu nebrat a zkusit to s dávkou trpělivosti přirozenější cestou s udržitelnými výsledky.

Kristýnka

Naprosto s tebou souhlasím, Jani. Jsem zastáncem toho, že by člověk měl jíst všechno a přenechat ketodietu odborníkům.
Ketodieta najde určitě své využití u profíků, kteří jsou například ve finálních přípravách na závody v kulturistice, ale ani oni nedrží ketodietu dlouhodobě! Tudíž nepovažuji tuto formu stravování za dlouhodobě udržitelnou.
V případě, že už se holky vrhnou do této diety, určitě by měly poprosit o radu zkušeného nutričního terapeuta, který jim alespoň správně nastaví kalorický příjem a zastoupení makroživin. Na závěr bych určitě chtěla říct, že pytlíčky s keto stravou a různé keto koktejly považuji za cestu k prázdné peněžence, nikoliv za cestu k menším velikostem oblečení.
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty