Ketodieta je velmi časté téma a často se na ni ptáte i nás nutričních terapeutů. Právě proto jsme se s Janičkou rozhodly věnovat této dietě dva články. V dnešním článku si povíme, co je to vlastně za dietu a jak funguje. Následující článek bude formou rozhovoru, mezi mnou a Janičkou a dozvíš se v něm, jaký máme na tuto dietu názor.
V čem spočívá ketogenní dieta?
Jedná se o variantu nízkosacharidové diety, kdy omezuješ příjem sacharidů na minimum. V racionálním jídelníčku se příjem sacharidů pohybuje okolo 50 % a v ketogenním jídelníčku se pohybuje okolo 10 % procent z celkového energetického příjmu. Záleží tedy na celkovém příjmu jedince, ale někdy se může příjem sacharidů pohybovat pouze okolo 50 g/den. Pro představu je 50 g sacharidů jeden větší banán (110 g) a jedna menší porce brambor k obědu (150 g).Chybějící sacharidy se pak v jídelníčku nahrazují tuky a bílkovinami (okolo 1,2-1,5 g/kg/den).
Podstatou diety je dostat se do stavu, který se nazývá ketóza.
Co je to ketóza?
Ketóza je stav, kdy tvoje tělo začne čerpat energii ze „záložních zdrojů“. Tělo jako zdroj energie primárně využívá zásoby glukózy v játrech a ve svalech (glykogen). Ve chvíli, kdy jsou tyto zásoby vyčerpány a nejsou obnoveny přísunem sacharidů ve stravě, sáhne organismus po jiných alternativních zdrojích. Tímto zdrojem jsou právě ony tukové buňky a při jejich odbourávání vznikají jako vedlejší produkty ketolátky (β-hydroxybutyrát a acetacetát). Zvýšená hladina těchto látek v těle se nazývá ketóza.Jaký je rozdíl mezi ketózou a ketoacidózou?
Určitě je dobré tyto dva pojmy rozlišovat!!! Ketoacidóza je totiž patologický stav, který vzniká při cukrovce, kdy jedinec nemá dostatek inzulinu (diabetes I. typu), nebo při extrémním hladovění. Tento stav je velice nebezpečný a vyžaduje hospitalizaci a lékařskou pomoc!Právě z toho důvodu se musí i při ketodietě dodržovat určitá pravidla a chybějící energii ze sacharidů doplňovat z bílkovin a tuků.
Jak vypadá jídelníček v ketodietě?
Pro zajímavost jsem připojila jeden „ilustrační jídelníček“ v ketodietě.Snídaně: Míchaná vajíčka na ghí se žampiony a zeleninovým salátem. Hrst mandlí.
Svačina I.: Tvaroh s chia semínky a sladidlem ze stévie.
Oběd: Kuřecí steak, cizrnové tagliatelle a grilovaná zelenina.
Svačina II.: Cizrnový hummus, salátová okurka, šunka.
Večeře: Grilovaný losos s dušeným špenátem na ghí a piniovými oříšky.