BIG 8 FOOD – ALERGIE NA RYBY

BIG 8 FOOD – ALERGIE NA RYBY

Z předchozího článku již víš, co je to big 8 food a že nás v následujících článcích čeká probrat zbývající nejčastější potravinové alergeny. V dnešním článku si posvítíme na rybí alergeny. Možná tě překvapí, jak může být tato alergie nebezpečná.

Výskyt onemocnění

Celosvětový výskyt této alergie je poměrně nízký. Tímto typem alergie trpí cca 0,1-1 % dospělé populace. V České republice je to ještě méně (0,2 %), a to především z toho důvodu, že český národ konzumuje ryby málo. Naopak v Norsku a Finsku, kde se ryby konzumují ve velké míře, je alergie na ryby velmi častá a objevuje se už v dětském věku.

Rybí alergeny

Alergii způsobuje přecitlivělost jedince na danou bílkovinnou část potraviny. U ryb je touto bílkovinou PARVALBUMIN, na který reaguje až 90 % pacientů alergických na ryby. Bílkovina PARVALBUMIN se vyskytuje v bílé svalovině sladkovodních i mořských ryb. Záleží poté už jen na tom, jakým druhům ryb je jedinec nejčastěji vystavován, a to se v každé zemi liší.
V USA se alergie na ryby projevuje nejčastěji po konzumaci lososa, tuňáka, tresky, platýse, halibuta, okouna, sumce a pstruha.
Naopak v Asii je převaha reakcí na mořského úhoře, makrelu, jikry a ančovičky.
Ptáš se, jak je to v ČR? Dříve se alergie vyskytovala hlavně po konzumaci sladkovodních ryb, poté co se v ČR rozšířil zahraniční dovoz, jsou alergie dosti smíšené.
Alergie na ryby se vyznačuje vysokou zkříženou reaktivitou. To znamená, že pokud má jedinec alergii na jednu rybu z dané čeledi, bude mít pravděpodobně alergii i na ty ostatní. Nejznámější čeledi jsou: makrelovití (makrely, tuňáci), treskovití (tresky, mníci), lososovití (losos, pstruh, siven, lipan, sín a hlavatka).

PROJEVY

Alergie na ryby, korýše a ořechy jsou jedním z nejprudších alergií, které mají velmi dramatický a rychlý nástup.
Existují zde dvě cesty, jak se může alergie projevit. Hlavním mechanismem je přes trávicí trakt. Po požití alergenu se do několika minut objeví nauzea, zvracení, průjmy, kopřivka, otok sliznic, rýma, dušnost a v nejhorším případě anafylaxe (celotělová reakce při které hrozí ztráta vědomí).
Dalším mechanismem je inhalace (vdechnutí) alergenu. Nejčastěji vzniká při přípravě ryb (vaření, pečení, grilování), kdy jedinec vdechuje páry (aerosol), které mu mohou následně způsobit dušnost s přechodem do anafylaxe.

Léčba eliminační dietou

Jedinou úspěšnou léčbou je eliminační dieta. Eliminační dieta obnáší velkou opatrnost jedince ve výběru pokrmů, musí velmi pečlivě číst etikety na obalech. Musí si dávat pozor, jestli nedošlo při výrobě produktu ke kontaminaci rybím alergenem, zda neobsahuje daný výrobek stopová množství ryb.
Dále se nesmí nechat oklamat zavádějícími názvy, např. Krabí „surimi“ tyčinky, nejsou ve skutečnosti z korýšů ale z rybího masa ochuceného krabí trestí.
Vyhýbat se pokrmům z restaurace, kde se vaří rybí pokrmy, vzhledem k riziku záměrné (opakované používání oleje) i náhodné kontaminace.
Vyhýbat se asijské a italské kuchyni, kde se používají silné rybí výtažky, jako dochucovadla.
V neposlední řadě by si měl alergik dávat pozor na zjevně bezpečné pokrmy, jako je například worcesterská omáčka, která dle původní receptury obsahuje ančovičky.

Závěr

Alergie na ryby je jedna z nejprudších alergií. Na rozdíl od jiných zemí je v České republice poměrně vzácná. Pokud ti ji však lékař specialista diagnostikuje, je zapotřebí velké obezřetnosti při výběru pokrmů, a především při stravování v restauraci.
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty