Kolikrát denně jíst?

Kolikrát denně jíst?

Frekvence stravování je téma, které řeší během hubnutí mnoho žen. Kolikrát denně je nejlepší jíst? Jak si jídlo rozdělit? Co je nejdůležitější? Pro koho je vhodné nízkofrekvenční stravování a pro koho vysokofrekvenční? Sepsali jsme ti článek, který ti určitě pomůže.

 

Kolikrát za den jíst?

- Záleží především na celkovém příjmu energie.

- Svůj příjem energie si můžeš rozložit během dne, jak je libo.

- Důležitá je pravidelnost ve stravě.

- V pauzách mezi jídly neuzobávej.

- Frekvence stravování závisí například na tom, zda jsi ranní ptáče nebo noční sova.

- Zohledni také to, jestli máš sedavé zaměstnání nebo fyzicky náročnou práci.

- Vysokofrekvenční a nízkofrekvenční stravování má spoustu výhod i nevýhod. Záleží jen na tobě, kterou variantu si vybereš.

- Vyzkoušej si to a vysleduj, co ti vyhovuje.

 

CHCI JÍDELNÍČEK NA MÍRU

 
jídelníček na míru


Je důležitá frekvence stravování při hubnutí?

Vždy bude záležet na tom, jak vypadá tvůj jídelníček v kontextu celého tvého dne. Hubnout budeš, když budeš v kalorickém deficitu, tedy tvůj příjem by měl být nižší než tvůj výdej energie. Frekvence stravování při hubnutí nehraje zas tak zásadní roli jako příjem kalorií.

Uvedeme ti názorný příklad. Pokud máš doporučený příjem 2000 kcal, tak si jej může rozvrhnout, jak ti to bude nejvíce vyhovovat:

- Může to vypadat například takto: snídaně 400 kcal, svačina 400 kcal, oběd 400 kcal, svačina 400 kcal a večeře 400 kcal.

- Ale zároveň to může vypadat i takto: snídaně 650 kcal, oběd 700 kcal a večeře 650 kcal.

- Může to vypadat i takto: snídaně 600 kcal, oběd 600 kcal, svačina 200 kcal a večeře 600 kcal.

 

Daleko důležitější, než frekvence stravování, může být pravidelnost ve stravě. Pokud naučíš své tělo, v jaké časy dostane najíst, budeš klidnější a nebudeš hladovět. Zároveň je velmi důležité dodržovat pauzy mezi jídly a neuzobávat. Nech své trávení někdy odpočinout.

 

Jak snídat, když jsi noční sova, nebo ranní ptáče

Kolikrát denně budeš jíst záleží především na tvých preferencích. Každý z nás je jedinečný a bude mu vyhovovat něco jiného. Rozhodující může být třeba i to, jestli jsi noční sova nebo ranní ptáče.

Obvykle lidé, kteří jsou ráno spíše spáči, tak mají problém i snídat. Tito lidé drží zcela přirozeně přerušovaný půst (přerušované hladovění). Naopak ranní ptáčata si bez snídaně neumí ani představit start dne. Pokud ráno nestíháš, můžeme ti doporučit například naše instantní kaše. Zdravou a chutnou snídani budeš mít hotovou do pár minut.

Dle tvého režimu pak uzpůsob také frekvenci jídel. Hlavně nezapomeň, že jídlo by se mělo přizpůsobovat tobě, ne ty jídlu. Nebuď otrokem.

 
jídelníček na hubnutí

Stravování při sedavém zaměstnání nebo fyzicky náročné práci

Dalším faktorem, který je potřeba zohlednit, při nastavování frekvence stravování, je typ zaměstnání. Jestliže máš sedavé zaměstnání, pravděpodobně si vystačíš se 3 hlavními jídly. Nevydáš za den tolik energie, a i celkový denní příjem kalorií budeš mít nižší, než někdo, kdo se celý den nezastaví.

Pokud však máš velký výdej energie, živiny budeš chtít doplňovat častěji. Lidé s vyšším příjmem mívají problém sníst tak obrovské množství jídla pouze ve 3 porcích, proto si to rozdělí do 6 nebo i 7 porcí.

 

Vysokofrekvenční a nízkofrekvenční stravování

Obecně se dá říct, že pokud je tvůj příjem energie ze stravy na vyšších hodnotách, tak je výhodnější si jídlo rozdělit do 5 – 6 porcí. Je možné, že bys tak velká porce s takovým množstvím energie nedokázala ujíst.

Naopak když je tvůj příjem energie nižší a jsi v dietě, pak může být výhodnější jíst třeba jen 3 – 4krát denně, aby ses pořádně nadlábla a uspokojila svůj hlad. Jinak by ty porce byly opravdu malinké.

Domněnka, že při vysokofrekvenčním stravování si zrychlíš metabolismus, je mylná. Opravdu na tom nezáleží a vždy bude stěžejní, jak to vyhovuje právě tobě. Chtěj udržitelný životní styl, ne nějakou striktní dietu.

 

Výhody vysokofrekvenčního stravování (jídlo 6krát a vícekrát za den)

- Pokud budeš mít naplánováno jídlo častěji, pravděpodobně tě nebude honit mlsná v pauzách mezi jídly.

Zdravé svačinky jsou super chutné zpestření jídelníčku.

- Připravovat a zkoušet různé druhy svačinek může být pro mnoho lidí fajn.

- Můžeš mít pestřejší stravu.

- Rozložení jídla během dne do pravidelných intervalů může předcházet pozdějšímu přejedení.

 

Výhody nízkofrekvenčního stravování (2 – 3krát denně)

- Nemusíš neustále myslet na jídlo.

- Není potřeba si chystat dopředu jídlo a kupovat si svačinky.

- Úspora času je jedním z hlavních benefitů nízkofrekvenčního stravování.

- To může vést i k lepší koncentraci na práci a udržení pozornosti.

- Pořádně se najíš a užiješ si obrovskou porci jídla.

 

Jak zjistit, co ti vyhovuje?

Pokud váháš nad tím, jaká frekvence stravování je pro tebe nejideálnější, prostě si to vyzkoušej! 3 týdny si vyzkoušej jíst 3krát denně, poté vyzkoušej delší dobu jíst 5-6krát denně. Uvidíš, který způsob ti bude více sedět. Důležité je, aby sis ale pohlídala pravidelnost a adekvátní příjem kalorií.

Záleží jen na tobě, jakou cestou se vydáš. Vždy mysli na to, že co vyhovuje někomu jinému, nemusíš vyhovovat tobě.

CHCI JÍDELNÍČEK NA MÍRU

 

kolikrát denně jíst

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty