Cvičení během menstruace

Cvičení během menstruace

Ach, ta doba v měsíci. Menstruace probíhá u každé z nás maličko jinak. Zatímco některé pomalu ani nevědí, že ji mají, jiné trpí a svírají se v bolestech. To, jestli budeš, nebo nebudeš cvičit během svých dnů, je ryze individuální. My jsme holky jako ty, a proto jsme se na tohle téma rozhodly napsat článek.

Jak cvičit během menstruace?

- Vždy poslouchej své tělo a dej na vlastní pocit.

- Není žádná ostuda, pokud se během svých dnů na cvičení necítíš.

- Pohyb ti může pomoct od menstruačních bolestí.

- Trénink o nižší intenzitě může být super kompromis.

- Cvič s nižší váhou činek.

- Nechoď do extrémů a nepřeceňuj své síly.

- Pokud tě bolí břicho, dej si trénink na jinou partii.

- Nezapomínej na rozehřátí a protažení po tréninku.

- Dodržuj pitný režim.

- Zařaď doplněk stravy pro doplnění hořčíku Stay Fit.

CHCI DOPLNIT HOŘČÍK


Cvičení během menstruace

Nauč se poslouchat své tělo

Jak už zaznělo v úvodu článků, každá z nás je jiná. Zkoušej, pozoruj se a časem zjistíš, co ti vyhovuje. Některé z nás dokážou bez problému trénovat i během svých dnů. Cítí se silné, netrápí je nepříjemné bolesti, a naopak když se nějaké křeče objeví, při cvičení se jim uleví.

Ale jsou tu i takové ženy, které se první dny své menstruace cítí mizerně. Bolí je břicho i hlava, jsou podrážděné, mají silné krvácení, dělá se jim zle od žaludku a nedokážou si představit, že by šly v takovém stavu trénovat. Je to ÚPLNĚ NORMÁLNÍ. Nestresuj se, vynech trénink. Buď na sebe a své tělo hodná. Naslouchej mu a dopřávej mu jen to nejlepší, co v této chvíli můžeš.

Pozitivní účinky cvičení během menstruace

Cvičení během menstruace může mít mnoho pozitivních účinků:

- Ulevuje od bolesti.

- Uvolňuje křeče.

- Zmírňuje krvácení.

- Pomáhá k lepší náladě. Cvičením se uvolňují endorfiny, které navozují pocity štěstí a ty se tak budeš cítit lépe.

Ale jako vždy platí pravidlo individuality. Rozhodně by ses neměla přemáhat a jít proti svému tělu, když ti jasně říká, že dnes nemá energii a náladu na cvičení.


menstruace a posilování

Co když se necítím na silový trénink?

Pokud se necítíš na silový trénink, ale zároveň chceš své tělo rozhýbat, vydej se zlatou střední cestou. Zvol trénink o nižší intenzitě. Můžeš zkusit tanec, aerobik, zumbu nebo třeba jízdu na kole, na bruslích, v zimě to může být lyžování nebo běžky. Pokud se chceš pouze protáhnout, ulevit ti může jóga nebo lekce pilátes. Tvému tělu může prospět také dlouhá procházka na čerstvém vzduchu.

Ve VIP Programu pro tebe máme lekce jógy i zumby, ale také videa na protažení. Vyzkoušet můžeš novou kategorii 10minutovky, což jsou krátká desetiminutová videa, při kterých se rozhýbeš během chvilky.

Je v pořádku, pokud víš, že během menstruace nezvládneš odjet svůj klasický trénink. Mnoho žen při menstruaci neposiluje břicho a záda, jelikož se jedná o partie, které mohou být v těchto dnech bolestivé a slabé. Je naprosto normální, pokud nebudeš tolik výkonná, činky se budou zdát těžší než obvykle a délka tréninku se rapidně zkrátí…

Neboj se, po menstruaci si to rozhodně vynahradíš. Studie ukazují, že nejvíce energie a síly mají ženy v období ovulace. Najednou bude trénink mnohem intenzivnější. My ženy jsme cyklické. Zohledňuj také v tréninkovém plánu svůj cyklus.

Cvičení

Na co si dát pozor během menstruace?

Při cvičení během menstruace nezapomínej na rozehřátí před tréninkem a pečlivé protažení, abys předešla úrazům. Nezvedej těžké váhy, na které nejsi zvyklá, a nechoď do nebezpečných extrémů. Neopomíjej také pitný režim!

Při zvýšené fyzické aktivitě se vyplavují některé důležité látky z těla ven. Je to například hořčík, jehož nedostatek může způsobit silnější křeče a celkovou nepohodu. Hořčík tlumí bolesti, uvolňuje svaly a zlepšuje spánek. Doplnit ho můžeš určitými potravinami (ořechy, listová zelenina, banány, hořká čokoláda) nebo ve formě doplňků stravy. My můžeme doporučit doplněk stravy Stay Fit s vysokým obsahem hořčíku pro (nejen) sportující ženy.

Při menstruaci je vhodné se zaměřit také na dostatek vitaminu B. Právě vitamin B pomáhá při podrážděnosti a špatné náladě před a během menstruace. Vyzkoušet můžeš také bylinky, jako je drmek obecný či meduňka lékařská, které mají také pozitivní účinky na zdraví žen.

Vyhnout by ses naopak měla nadmíře soli a cukru a také alkoholu. Jez takové jídlo, které dělá dobře tvému tělu i duši. Navíc pozitivní je, že během menstruace ženy spalují více kalorií. Zpravidla je to cca o 200 kcal spálených kalorií za den víc.Můžeš si tak dopřát malou svačinku nad rámec běžného jídelníčku.

Být ženou je úžasné. Uvědom si, co vše tvé tělo zvládne. Oslavuj ho, hýčkej si ho a řiď se svým vlastním pocitem.

Cviceni menstruace

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty