Co je to pravidlo 80/20?

Co je to pravidlo 80/20?

V tomto článku ti ukážeme, že pro to, abys žila zdravý životní styl, se nemusíš vzdát čokolády nebo jakékoliv jiné mňamky, která tě v tuto chvíli napadá. Najdi v životě balanc. Zkoušej a objevuj, dokud nenarazíš na životní styl, který TOBĚ bude plně vyhovovat.

Chceme ti ukázat, že výsledky nebudeš mít sice zadarmo, ale rozhodně budou stát za to. Žádné hladovění, ke krásné postavě se musíš projíst. Je toho ale mnohem víc, co bychom ti chtěly říct.

Jak hubnout zdravě?

- Nebuď na sebe přehnaně přísná.

- Nesnaž se o 100% dokonalost.

- Srovnej si to v hlavě.

- Drž zásady stravování 80 na 20.

- Místo cheat day zařaď cheat meal.

Chceš mít jistotu, že budeš jíst skutečně správně? Nech si sestavit jídelníček na míru.
Nutriční terapeutka Jana Králová pro tebe navíc napsala e-book: 13 tipů do diety!

Nechtěj od sebe dokonalost

Nikdo není dokonalý, nikdo není stoprocentní. Dokonce ani tvoje oblíbená influencerka s břišáky a sexy vypracovaným zadečkem občas nemá náladu na zeleninový salát a místo toho si dá něco, co není živinově zcela vyvážené, ale zato to uspokojí její mlsný jazýček.

Psychika jako jeden z pilířů úspěšného hubnutí

Základem úspěšné redukce tuku je vyvážená strava, přiměřený pohyb, regenerace, kvalitní spánek a psychická pohoda. Právě psychika umí dělat v procesu hubnutí divy. I přestože budeš mít úplně vyšperkovaný jídelníček do posledního detailu, ale budeš vystresovaná, pak může hubnutí stagnovat.

Je důležité dopřávat tělu to, co aktuálně potřebuje. Nauč se ho poslouchat. Dělej pro něj jen to nejlepší, co uznáš za vhodné, a ono se ti odvděčí. Někdy jej nakrmíš pořádně výživově nadupaným jídlem, které bude obsahovat všechny prospěšné makro i mikronutrienty, jindy zase nakrmíš svou duši nějakou tou čokoládou nebo dortíkem. Psychická a fyzická schránka osobnosti jsou dvě propojené nádoby.

hubnuti-dieta

Vyzkoušej stravování na principu 80/20

Abys dosáhla rovnováhy ve stravě, můžeš vyzkoušet pravidlo 80/20. Striktní dodržování režimu není dlouhodobě udržitelnou cestou. Dokážeš si tohle omezování a odříkání snad představit po zbytek svého života? Raději zvol balanc.

Do 80 % svého jídelníčku zařaď minimálně průmyslově zpracované potraviny, tedy ty vyrobené ze základních surovin. Jmenovitě je to například zelenina, ovoce, luštěniny, ryby, maso, ořechy, mléčné výrobky…

Některé potraviny budou samozřejmě diskutabilní. Například ovesné vločky – ano, je to základní potravina, ale zároveň došlo k nějakému průmyslovému zpracování, než jsme je objevili v regálech supermarketu. Opět se vracíme k zásadě – nesnaž se o dokonalost. Ovesné vločky do zdravého jídelníčku samozřejmě patří.

Ve 20 % svého jídelníčku si dopřej cokoliv, co máš ráda. Bude to čerstvá vánočka? Kousek čokolády? Koláč od babičky? Nebo něco jiného? Pokud většinu času dodáváš svému tělu vše, co potřebuje, pak není nutné se stresovat, pokud si jednou za čas dopřeješ i něco mimo plán.

stravování 80 na 20

Cheat meal ano, cheat day raději ne

Obecně by naše nutriční terapeutka Jana Králová cheat day v pravém slova smyslu nedoporučila. Ládovat se od rána do večera, házet do sebe páté přes deváté? To vede akorát tak k blbé náladě, špatnému trávení, nadýmání a podobně…

Raději si dopřej jednou za čas cheat meal. Zakomponuj do svého jídelního plánu nějakou mňamku, kterou si dáváš jako „sváteční“. Když by sis ji dávala každý den, už by to třeba nebylo takové terno. Takhle se máš na co těšit.

Takové cheat days se obvykle zvrhnou a ty pak do sebe dostaneš zbytečné kalorie navíc. Pokud například dodržuješ kalorický deficit 500 kcal denně, a pak bys spořádala během cheat day 4 000 kcal, rychle by ses dostala do kalorického nadbytku a veškerá tvá snaha by přišla vniveč.

Skvělým kompromisem je také zdravé mlsání, jako jsou naše ořechová másla. Jedna lžička uspokojí chutě a nepokazí progres.

Vždy bude záležet na množství. Žádné jídlo není špatné či nezdravé, existuje pouze nezdravé množství. Při zdravém životním stylu si můžeš dopřát čokoládu a nepokazí ti to postavu. Zařaď 3 čtverečky čokolády do svých 20 % a buď happy jak dva grepy!

Tipy do diety

 

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty