Kolikrát za den jíst, když chci zhubnout?

Kolikrát za den jíst, když chci zhubnout?

Jaká je ideální frekvence stravování, pokud chceme zhubnout? A existuje vůbec nějaké pravidlo pro všechny, které zaručuje úspěch? Tématem dnešního článku je, kolik jídel za den je optimální, pokud je cílem redukce tělesného tuku.

7 rad, jak jíst při hubnutí

1) Není nutné jíst 5krát denně.

2) Pokud ti 3 hlavní jídla nestačí, zařaď svačinky.

3) Jez pravidelně vždy ve stejný čas.

4) Pozoruj své tělo, abys zjistila, jaký příjem a jak rozvrhnuté jídlo během dne ti nejvíce vyhovuje.

5) Zásadou č. 1 úspěšného hubnutí je kalorický deficit.

6) Dodržuj pauzy mezi jídly a neuzobávej!

7) Hlavně nesmíš hladovět.

Chceš mít záruku, že budeš jíst správně a skutečně redukovat tuk? Nech si sestavit jídelníček na míru od nutriční terapeutky Jany Králové!

JÍDELNÍČEK NA MÍRU

 
jídelníček

Je nutné jíst 5krát denně?

Výživa a názory na ni se neustále vyvíjí. Zatímco dříve bylo zásadou č. 1 jíst 5krát denně, tedy 3 hlavní jídla a 2 svačiny, nyní se to nebere až tak striktně. Někteří lidé se stěžují, že pokud jedí 5krát denně, tak vlastně nedělají nic jiného… nemají čas na to si neustále chystat jídlo. Navíc, pokud to ani pracovní režim neumožňuje, pak může být problém tuto pravidelnost dodržet. Ano, dnes již skutečně neplatí, že musíš jíst 5krát za den za každou cenu, pokud ti to nevyhovuje.

Záleží na celkovém příjmu energie během dne

To, jestli budeš redukovat tuk, nezáleží na tom, jak často během dne jíš. Pokud máš například doporučený příjem 2000 kcal, tak si jej může rozvrhnout, jak je libo.

- Může to vypadat například takto: snídaně 400 kcal, svačina 400 kcal, oběd 400 kcal, svačina 400 kcal a večeře 400 kcal.

- Ale zároveň to může vypadat i takto: snídaně 650 kcal, oběd 700 kcal a večeře 650 kcal.

- Pokud si s tím chceš ještě více vyhrát, pak to může vypadat i takto: snídaně 600 kcal, oběd 600 kcal, svačina 200 kcal a večeře 600 kcal.

Někomu bude vyhovovat mít spíše vydatnější snídani, která ho nastartuje na celý den. Jiní dávají přednost největšímu jídlu dne na večeři, když už jsou v klidu a pohodlí domova a mohou si takové jídlo pořádně užít. Některým z nás bude vyhovovat pauza na svačinky, které dodají energii, jiní budou preferovat 3 velká jídla denně.

Tak či tak, vždy bude záležet na celkovém příjmu energie ze stravy. Pokud budeš v kalorickém deficitu, tedy tvůj příjem bude nižší než výdej, pak budeš hubnout. Aje jedno, jestli svůj energetický příjem jíš ve 3 jídlech nebo dokonce i v 7.

hubnutí

Při jaké frekvenci stravování budu mít menší hlad?

Odpověď je opět ryze individuální. Nejlépe uděláš, pokud vyzkoušíš různé frekvence na základě tvého životního stylu (jakou máš pracovní dobu, v které části dne máš největší hlad, zda preferuješ vydatnější jídla nebo raději několik menších porcí…). Vyzkoušej a uvidíš!

Při redukci tuku se snižuje kalorický příjem. Jídla je tedy méně. To by mohlo vést k většímu pocitu hladu. Někteří proto preferují se raději pořádně najíst velkých porcí a volí tedy jídlo 3krát denně. U frekvence 5 jídel denně by porce byly značně menší a nemuselo by tě to momentálně plně uspokojit.

Ovšem třeba já miluji svačinky! Těším se na svoje svačinky v podobě tvarohu s oříškovým máslem, plátku žitného chleba s lučinou nebo třeba banánu s jogurtem. A tak svačinky zařazuji a je mi dobře!

Je nutné dodržovat pauzy mezi jídly?

Optimální pauza mezi jídly se jeví jako 2 až 3 hodiny. Pokud máš hlad dříve, pak je možné, že porce byla nedostatečná, a navíc neobsahovala všechny makroživiny, které by měla. Pokud například sníš na snídani pouze 3 plátky rýžových chlebíčků, hlad přijde velmi brzy. Přidej k sacharidům nějaký tuk a bílkoviny a jídlo bude plnohodnotné. Taková LískoNela je na rýžové chlebíčky naprosto boží!

Pauzy mezi jídly vždy dodržuj. Pokud neustále něco uzobáváš a nenecháš tělo stravu pořádně vytrávit, pak tě můžou trápit nepříjemné pocity „přecpání“, nadýmání, nafouklé bříško a neutichající pocit hladu. Nech trávicí trakt chvíli odpočinout.

jak jíst

Dodržuj pravidelnost

Jak vidíš, frekvence stravování je individuální záležitostí. Co však doporučíme vždy – to je pravidelnost. Najdi si ve stravování řád a tvé tělo se ti odvděčí. Bude přesně vědět, kdy dostane svou dávku energie, nebude mít strach z hladovění a samo se ozve, že je právě čas na jídlo!

Navíc, pokud by sis ráno dala pouze malou snídani, a pak během dne neměla čas se pořádně najíst, hlad by tě dohnal večer! Ale ne tak, že by sis dala vydatnou večeři, ale měla bys rázem pocit, že za každou cenu potřebuješ dohnat to, co si zameškala. Říká se tomu vlčí hlad. Přichází nálety na ledničku a najednou si zkonzumovala více kalorií, než jsi vůbec měla v plánu. Nic si nevyčítej! Je to přirozená reakce organismu po celodenním hladovění. Raději se pouč a vždy měj pro tyto případy po ruce svačinku. Perfektní svačinkou jsou například naše DIET SNACKS nebo proteinové tyčinky Lady SNACK.

Kdo je připraven, není překvapen!

 

Chceš mít záruku, že budeš jíst správně a skutečně redukovat tuk? Nech si sestavit jídelníček na míru od nutriční terapeutky Jany Králové!




Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty