Proč nejíst sushi nebo tatarák? Kolik v těhotenství přiberu? Pokud i tebe zajímá výživa během těhotenství, určitě si tento článek přečti!
„Když jsem těhotná, musím jíst za dva.“
Bohužel se jedná o mýtus. Závratné navýšení energie během těhotenství není zapotřebí. Během prvního trimestru se energie navyšuje pouze cca o 70 kcal/den. V druhém trimestru na 260 kcal/den a v posledním trimestru o 500 kcal/den. V tomto období totiž probíhá nejintenzivnější období růstu plodu.Velmi často se setkávám s otázkou: „Kolik v těhotenství přiberu?“. Pokud se budeš držet výše uvedeného navýšení energie a jídelníček budou tvořit ty správné potraviny, předpokládá se váhový přírůstek okolo 12 kg. Možná jsi teď zděšená, ale uklidním tě. Z celkových 12 kg tvoří: 3,2 kg plod, 1 kg plodová voda, 1 kg placenta a děloha, 1 kg nárůst prsní tkáně, 2 kg zvětšení objemu tělních tekutin a krve a z toho všeho tuková tkáň tvoří okolo pouhých 2-4 kg.
Co jíst v těhotenství?
Základem jsou určitě čerstvé a co nejméně zpracované potraviny.Určitě bys měla dbát na dostatek kvalitních živočišných bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky). Bílkoviny obsahují řadu látek, které zabezpečují správný růst a vývoj plodu. V neposlední řadě mléko a mléčné výrobky obsahují vápník, který potřebuješ jak ty, tak miminko pro správnou stavbu kostí.
V jídelníčku by neměly chybět komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, přílohy apod.), poskytnou ti dostatek vlákniny, řadu vitaminů skupiny B a také pohotovou energii.
Neměla bys zapomínat ani na kvalitní tuky, především na ty nenasycené, které obsahují omega3. Najdeš je v tučných rybách (losos, makrela, tuňák, sardinky), oříšcích a semínkách. Omega3 napomáhají správnému vývoji mozku a nervové soustavy plodu.
Z vitaminů je pro správný vývoj miminka nezbytný vitamin B9 a B12, který zajišťuje správný vývoj nervové soustavy a také červených krvinek. Vitamin B9 najdeš především v listové zelenině, ovoci, luštěninách, cereáliích a vnitřnostech. Vitamin B12 je pouze v živočišných zdrojích (mléko, maso, vejce, ryby), matky vegetariánky by jej tedy měly doplňovat zvlášť.
Co nejíst v těhotenství?
Jídelníček by neměl v nadměrné míře obsahovat konzervační látky. Ne u všech jsou totiž prozkoumány dopady na plod. Určitě bys také neměla konzumovat ve velké míře sůl. Určitě bys tedy ze svého jídelníčku měla vyřadit sójové omáčky, různá dochucovadla, uzeniny a další masné výrobky (paštiky, párky apod.)Samozřejmostí je vyřazení výrobků s kofeinem, alkohol a další návykové látky.
Tvůj jídelníček by ve velké míře neměl obsahovat ani umělá sladidla a jednoduché cukry (sladkosti, sladké pečivo, limonády apod.).
Nebezpečné mohou být v těhotenství nedostatečně tepelně zpracované potraviny, jako je třeba sushi, tatarák, nebo mléko přímo od farmáře, které neprochází pasterizací. Tyto potraviny mohou obsahovat nebezpečné bakterie, které mohou uškodit vývoji miminka.