Při jaké tepové frekvenci mohu spalovat tuky?

Při jaké tepové frekvenci mohu spalovat tuky?

Tepové frekvence rozdělujeme do několika kategorií a záleží na tom, v jaké kategorii se během cvičení nacházíš. Pokud si nastavíš tepovou frekvenci správně a budeš si ji během cvičení hlídat, můžeš mnohem snadněji dosáhnout super výsledků!

Jaké jsou kategorie tepové frekvence a při které nejlépe zhubneš?

KLIDOVÁ TEPOVÁ FREKVENCE = Tepová frekvence se v klidu pohybuje okolo 70 tepů za minutu. Během této tepové frekvence jsi většinou úplně v klidu a tělo odpočívá. Během spánku se snižuje například na 50 tepů za minutu.

SPALOVÁNÍ TUKŮ – AEROBNÍ FREKVENCE = Tuky spalujeme během aerobní aktivity, tj. za přístupu kyslíku. Aerobní frekvenci má každý někde jinde, dle věku. Můžeš si ji vypočítat jednoduchým vzorečkem: 220 - tvůj věk = XY (z hodnoty XY vypočítáme 60-70 %; tj. hodnota XY*0,6 a XY*0,7). Hodnoty, které ti vyjdou jsou horní a dolní hranicí pro tvoje aerobní aktivity. V této frekvenci spaluješ především tuky. U hodnot nižších, než je toto rozmezí, např. 80-90 tepů/min spaluješ tuky také, ale tato aktivita by měla trvat delší dobu, protože se jedná o velmi mírnou zátěž.

ZVYŠOVÁNÍ KONDICE – ANAEROBNÍ TEPOVÁ FREKVENCE = Jedná se o hodnoty vyšší než 70 % z tvojí maximální tepové frekvence a zároveň nižší, než je tvoje VO2max. Pokud se během aktivity pohybuješ v tomto pásmu, znamená to, že si spíše buduješ fyzickou kondici. Samozřejmě u ní máš také určitý energetický výdej, ale tělo u ní nespaluje tak efektivně, jako u aerobní frekvence.
Pohybovat se v této zóně, ale není vůbec na škodu, ba naopak! Například během HIIT cvičení/tabaty se člověk v této frekvenci pohybuje téměř po celou dobu cvičení, při čemž si tělo buduje skvělou fyzickou kondici a dokáže poté spalovat i při nižších tepových frekvencích. Zároveň po krátké aktivitě ve vysokých tepových frekvencích dokáže tělo spalovat i několik hodin po cvičení (HIIT trénink).

MAXIMÁLNÍ TEPOVÁ FREKVENCE = VO2MAX je maximální tepová frekvence, které může tělo dosáhnout. Jedná se právě o hodnotu XY. Tudíž 220 - tvůj věk. V této frekvenci by ses měla pohybovat pouze chviličku. Pokud se během aktivity pohybuješ v této frekvenci po celou dobu, cvičení je pro tebe nejspíš velmi náročné.

TIP na závěr

Jak si změřit tepovou frekvenci? Ideálně sportovním náramkem, nebo chytrými hodinkami.
To že se nacházíš v aerobní frekvenci zjistíš i tak, že jsi během cvičení schopná říct souvislou větu a nejsi tolik zadýchaná. :)
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty