Vegetariánství

Vegetariánství

V dalším článku se společně zaměříme na vegetariánství. Věřím, že většina z vás ví, co si pod ním představit a co obnáší. Víš ale, že existuje několik druhů vegetariánství a každé z nich má jiná pravidla? Nejen to, ale spoustu dalších zajímavostí společně s mým pohledem na danou problematiku se dočteš v tomto článku.

Co je to vegetariánství?

Vegetariánství může být pro někoho jen dieta a pro jiného způsob života. Být vegetariánem znamená, že ze svého jídelníčku odstraníš úplně nebo částečně potraviny živočišného původu. A podle toho, jak moc striktní jídelníček na potraviny živočišného původu bude, tak existují různé formy vegetariánství.

Typy vegetariánství

- Semi- (demi-) vegetariáni – vyznavači této formy vegetariánství nejedí pouze červené maso (hovězí, vepřové, zvěřinu, skopové). Jedí ale ryby a někteří i drůbeží maso. Plus konzumují mléko a mléčné výrobky a vejce. V rámci semi-vegetariánství existuje ještě forma flexitariánství, kdy je konzumována převážně rostlinná strava, ale občas je zařazeno i maso.

- Pesco-vegetariáni – z masa jedí pouze ryby a z dalších živočišných potravin konzumují mléko a mléčné výrobky a vejce.

- Lakto-ovo vegetariáni – Nekonzumují žádné maso, dokonce ani ryby. Snědí pouze mléko a mléčné výrobky a vejce.

- Lakto-vegetariáni – ze živočišných potravin konzumují pouze mléko a mléčné výrobky.

- Vegani – jsou přísní vegetariáni, kterým se dopodrobna podíváš na zoubek s Kristýnkou v dalším článku.

- Frutariáni – nesní žádné živočišné potraviny, a dokonce nejedí z rostlinných potravin ani luštěniny a obiloviny. Jedí pouze čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, med a olivový olej.

- Vitariáni – jsou příznivci pouze tepelně neupravených potravin (zelenina, ovoce, ořechy, semena, luštěniny a naklíčené obilí).

Rizika vegetariánské stravy

Mezi ně patří především riziko nedostatku živin. A míra rizika je tím vyšší, čím více druhů potravin z jídelníčku vyřadíš. Mezi nejčastější patří:

- nedostatečný příjem plnohodnotných bílkovin,

- nedostatečný příjem vitamínu B2 a B12,

- nedostatečný příjem železa,

- snížený příjem vápníku, vitamínu D, zinku a omega 3 mastných kyselin.

Jak nahlížím já sama na vegetariánství?

Já osobně vegetariánství rozhodně neodsuzuji. Podle Americké dietetické asociace je dokonce nutričně vyvážená a správně rozvržená vegetariánská strava zdravotním přínosem v prevenci a léčbě některých onemocnění (vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, ateroskleróza, vysoký cholesterol atd.).

Není ale vegetariánství jako vegetariánství, tudíž zmíním, které druhy jsou podle mě (nutričního terapeuta) v pořádku a které naopak ne. Mezi formy vegetariánství, se kterými jsem ochotna spolupracovat v rámci sestavení jídelníčku z hlediska osobního náhledu na komplexnost výživy, patří vegetariáni, kteří jsou ochotni konzumovat alespoň vejce a mléčné výrobky jako zdroje plnohodnotných bílkovin. Díky tomu je možné se obejít v jídelníčku i bez masa. A zařadit do něj jiné fortifikované potraviny, které v případě absence masa doplní železo a vitamín B12, v případě absence ryb pak i jód. Konkrétně se jedná o semivegetariány, pescovegetariány a lakto-ovo vegetariány. Zbylé formy vegetariánství neshledávám jako vhodné a plnohodnotné formy stravování.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty