V dalším článku se společně zaměříme na vegetariánství. Věřím, že většina z vás ví, co si pod ním představit a co obnáší. Víš ale, že existuje několik druhů vegetariánství a každé z nich má jiná pravidla? Nejen to, ale spoustu dalších zajímavostí společně s mým pohledem na danou problematiku se dočteš v tomto článku.
Co je to vegetariánství?
Vegetariánství může být pro někoho jen dieta a pro jiného způsob života. Být vegetariánem znamená, že ze svého jídelníčku odstraníš úplně nebo částečně potraviny živočišného původu. A podle toho, jak moc striktní jídelníček na potraviny živočišného původu bude, tak existují různé formy vegetariánství.
Typy vegetariánství
- Semi- (demi-) vegetariáni – vyznavači této formy vegetariánství nejedí pouze červené maso (hovězí, vepřové, zvěřinu, skopové). Jedí ale ryby a někteří i drůbeží maso. Plus konzumují mléko a mléčné výrobky a vejce. V rámci semi-vegetariánství existuje ještě forma flexitariánství, kdy je konzumována převážně rostlinná strava, ale občas je zařazeno i maso.
- Pesco-vegetariáni – z masa jedí pouze ryby a z dalších živočišných potravin konzumují mléko a mléčné výrobky a vejce.
- Lakto-ovo vegetariáni – Nekonzumují žádné maso, dokonce ani ryby. Snědí pouze mléko a mléčné výrobky a vejce.
- Lakto-vegetariáni – ze živočišných potravin konzumují pouze mléko a mléčné výrobky.
- Vegani – jsou přísní vegetariáni, kterým se dopodrobna podíváš na zoubek s Kristýnkou v dalším článku.
- Frutariáni – nesní žádné živočišné potraviny, a dokonce nejedí z rostlinných potravin ani luštěniny a obiloviny. Jedí pouze čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, med a olivový olej.
- Vitariáni – jsou příznivci pouze tepelně neupravených potravin (zelenina, ovoce, ořechy, semena, luštěniny a naklíčené obilí).
Rizika vegetariánské stravy
Mezi ně patří především riziko nedostatku živin. A míra rizika je tím vyšší, čím více druhů potravin z jídelníčku vyřadíš. Mezi nejčastější patří:
- nedostatečný příjem plnohodnotných bílkovin,
- nedostatečný příjem vitamínu B2 a B12,
- nedostatečný příjem železa,
- snížený příjem vápníku, vitamínu D, zinku a omega 3 mastných kyselin.
Jak nahlížím já sama na vegetariánství?
Já osobně vegetariánství rozhodně neodsuzuji. Podle Americké dietetické asociace je dokonce nutričně vyvážená a správně rozvržená vegetariánská strava zdravotním přínosem v prevenci a léčbě některých onemocnění (vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, ateroskleróza, vysoký cholesterol atd.).
Není ale vegetariánství jako vegetariánství, tudíž zmíním, které druhy jsou podle mě (nutričního terapeuta) v pořádku a které naopak ne. Mezi formy vegetariánství, se kterými jsem ochotna spolupracovat v rámci sestavení jídelníčku z hlediska osobního náhledu na komplexnost výživy, patří vegetariáni, kteří jsou ochotni konzumovat alespoň vejce a mléčné výrobky jako zdroje plnohodnotných bílkovin. Díky tomu je možné se obejít v jídelníčku i bez masa. A zařadit do něj jiné fortifikované potraviny, které v případě absence masa doplní železo a vitamín B12, v případě absence ryb pak i jód. Konkrétně se jedná o semivegetariány, pescovegetariány a lakto-ovo vegetariány. Zbylé formy vegetariánství neshledávám jako vhodné a plnohodnotné formy stravování.