SACHARIDOVÉ VLNY

SACHARIDOVÉ VLNY

Sacharidové vlny jsou jedním ze způsobů moderního stravování pro redukci a spalování tuku. Využívají je hlavně příznivci fitness a bodybuildingu ve fázi přípravy. Zajímá tě, jaký má tento styl stravování výhody, a jestli by mohl být užitečný i pro tebe? Dej se do čtení!

JAK SACHARIDOVÉ VLNY FUNGUJÍ?

Užívání sacharidových vln v dietě využívá nerovnoměrného příjmu sacharidů v dietě v rámci týdne.

V podstatě se jedná o střídání dní s velmi nízkým příjmem sacharidů a tím i nízkým příjmem energie, kdy jsi v energetickém deficitu a redukuješ váhu.

Poté se zařazují dny se středním množstvím energie a sacharidů a vyrovnanou energetickou bilancí, kdy si svoji váhu spíše udržuješ.

Na závěr jsou zde dny s vysokým příjmem sacharidů a vysokým příjmem energie, kdy příjem převyšuje výdej a za normálních okolností bys na váze přibírala. Díky střídání dní s nízkým příjmem se ale přibírání na váze nemusíš bát! Záleží totiž na celkovém součtu energie za týden a udržení celkového kalorického deficitu.

Význam střídání těchto dní využívá vyčerpávání a obnovování zásob cukru ve svalech (glykogenu) a tím zrychlování metabolismu.

VÝHODY SACHARIDOVÝCH VLN

Sacharidové vlny mají hned tři pozitiva.

První výhodou je, že se na dny s vyšším příjmem sacharidů dají naplánovat těžší tréninky. Díky vyššímu množství energie a sacharidů v jídelníčku lze využít přívalu energie v těchto dnech a neustále tak posouvat svoje výkony na vyšší úroveň.

Druhým pozitivem je takzvané „šokování“ organismu. Hubnutí na stále stejném množství sacharidů může vést k tomu, že si na stálý příjem sacharidů tělo zvykne a poté člověk musí hranici energetického příjmu pro redukci neustále snižovat. U neustálého střídání rozdílného příjmu sacharidů může člověk hubnout i na vyšších příjmech energie.

Poslední výhodou je psychika. Výhoda „těšení se“ na dny s vyšším příjmem energie a sacharidů je k nezaplacení, zvlášť kulturisti v dlouhé fázi přípravy na závody tyto dny jistě ocení pro načerpání psychické síly.

NÁZOR NUTRIČNÍHO TERAPEUTA

Já osobně si myslím, že sacharidové vlny jsou jedním z mála moderních způsobů stravování, které dávají smysl, protože se opírají o fungování lidského metabolismu.
Pokud patříš mezi jedince, kteří mají svůj jídelníček v malíčku a chybí jim do vysněné postavy nějaké to kilčo, určitě bych tento způsob stravování vyzkoušela. Rozhodně bych sacharidové vlny nedoporučila začátečníkům, kteří hledají zázračný a rychlý způsob redukce a nemají v jídelníčku nastavený celkový kalorický deficit.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty