Jídelníček bez vejce aneb bezvaječná dieta

Jídelníček bez vejce aneb bezvaječná dieta

Kristýnka tě v minulém článku seznámila s tím, jaké alergeny se ve vejci mohou vyskytovat a jak se taková alergie projevuje. Už ti také naznačila, že první volbou léčby je dieta. A mým úkolem v následujícím článku bude seznámit tě právě s tzv. bezvaječnou dietou. Konkrétně čím vejce nahradit v jídelníčku i s ukázkou konkrétních receptů.

Hned na úvod bych chtěla upřesnit, že alergie na vejce znamená, jak na vejce slepičí, tak i vejce křepelčí, husí nebo kachní. Alergeny ve všech jmenovaných vajíčkách si jsou bohužel velmi podobné. Tudíž zaměnit slepičí vejce za křepelčí nic neřeší. A je nutné důsledně číst složení jednotlivých potravin a pokrmů!

Jak moc striktně musíš dietu dodržovat?

To určí především lékař. Záleží, na co všehno ve vejci ti alergie vyšla a jaká je intenzita tvé reakce. S vejcem se pojí následující alergie:

Alergie na bílek

V případě alergie pouze na bílek můžeš konzumovat samotné žloutky. Popřípadě pokrmy, kde byl při jejich přípravě použit pouze žloutek. Bílek se navíc bohužel tepelnou úpravou rozkládá jen částečně. Takže na hemenex můžeš bohužel zapomenout.

Alergie na žloutek

Při alergii pouze na žloutek můžeš jíst potraviny a pokrmy obsahující pouze bílek. Nezoufej. Alergeny ve žloutku se ale oproti bílku varem rozkládají, čímž přestávají být nebezpečné. Tím pádem si můžeš užít celé vařené vejce i se žloutkem. Samozřejmě ale i tak doporučuji nejprve opatrně vyzkoušet.

Alergie na celé vejce

V tomto případě nezbývá nic jiného než vejce z jídelníčku odstranit úplně. A poradit se s lékařem na základě výsledků, zda si musíš také hlídat potraviny, u kterých je na etiketě ve složení napsáno „může obsahovat stopové množství vajec“.

Jakými jinými potravinami nahradit vejce, aby ti nechyběly živiny?

Vejce ve stravě zastupuje živočišné bílkoviny. Nezbude ti tedy nic jiného než do jídelníčku pravidelně zařazovat jiné bílkoviny živočišného typu. Patří sem veškeré druhy masa (kuřecí, krůtí, hovězí, vepřové, telecí, jehněčí, králičí), kvalitní šunka, ryby (mořské i sladkovodní), různé druhy sýrů (plátkové, tvrdé, Cottage, Mozzarella, olomoucké tvarůžky) a tvaroh.
 

Ukázka vyváženého jídelníčku v rámci bezvaječné diety

Snídaně: Celozrnné pečivo s Lučinou a šunkou. Plus trochu syrové zeleniny.

Dopolední svačina: Bílý jogurt se sypaným müsli a ovocem.

Oběd: Kuřecí kapsa plněná špenátem se šťouchanými bramborami s máslem. Plus zeleninový salát.

Odpolední svačina: Mozzarella s rajčaty a knäckebrot.

Večeře: Tvarohová pomazánka (např. budapešťská, pažitková) s žitným chlebem.

V příštím článku si ukážeme potraviny či pokrmy, kde všude se může vejce vyskytovat ve svých různých podobách, tedy i skrytých.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty