BIG 8 FOOD-ALERGIE NA VEJCE

BIG 8 FOOD-ALERGIE NA VEJCE

Po malé odmlce se opět vracíme k velké osmičce (big 8 food) potravinových alergenů.
Posledním alergenem z této skupiny je vejce. Společně s Janičkou ti řekneme, jak tato alergie vzniká, na co si dát pozor a jak se s touto alergií vypořádat.

Jak vlastně můžu být alergická na vejce?

Vejce je tvořeno ze třech částí. Ze skořápky, z bílku a ze žloutku. Až 12 % celkové hmotnosti tvoří bílkoviny, které představují ony senzibilizující látky, na které potom můžeš být alergická. A že jich vejce neobsahuje zrovna málo! Ve vaječných bílkovinách bylo zjištěno neuvěřitelných 30 alergenů!!!
Trochu tě uklidním, pouze 5 z nich způsobuje alergie nejčastěji.

Vaječné alergeny

Nebudu tě zbytečně zatěžovat složitými názvy alergenů, ale ráda bych ti o nich řekla alespoň pár zajímavostí.
Všechny alergeny (kromě jednoho), které jsou obsaženy v bílku neodolají vysokým teplotám, proto jedinci s mírnější formou alergii snesou vejce alespoň ve vysoce tepelně upravené podobě (koláče, polotovary, vaječné těstoviny, sušenky atd.)
Jedinci, kteří jsou citliví právě na ty alergeny tepelně odolné, mají mnohem složitější život a musí neustále číst složení všech výrobků.
Jediný alergen žloutku (alfa-livetin) je zodpovědný za pták-vejce syndrom. Ptáš se, co to znamená? Tento syndrom vzniká díky zkřížené reaktivitě a jedinec, který je alergický na žloutek je alergický i na drůbeží maso.

Jak se alergie na vejce projevuje?

Opět záleží na míře citlivosti. Může se projevovat lehkým otokem v obličeji, svědivou kopřivkou, nebo může vyústit v zažívací potíže a velmi vzácně i v celotělovou alergickou reakci, která člověka ohrožuje na životě. Rychlost projevů záleží na typu alergické reakce a opět na míře citlivosti daného jedince.

Jak se alergie na vejce léčí? A jaká je pravděpodobnost, že ji mám?

Tady tě trochu uklidním. Alergie na vejce je sice záludná, ale je to druhá nejčastější alergie u dětí, která navíc v 75 % případů do 7 let věku vymizí.
Alergie na vejce se stejně jako ostatní potravinové alergie léčí eliminační dietou. To znamená, že z jídelníčku vyřadíš vejce. Záleží pak na tom, jak moc jsi citlivá na vaječné alergeny a zda vejce sneseš alespoň ve skryté, tepelně upravené podobě, či ho budeš muset z jídelníčku vyřadit úplně.
O tom, kde bys vejce nečekala a jak poté vypadá jídelníček s touto diagnózou zjistíš v dalších článcích.
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty