Dieta při histaminové intoleranci

Dieta při histaminové intoleranci

I když se vědci společně s lékaři snaží najít léčbu na histaminovou intoleranci (HIT), tak momentálně stále zůstává spolehlivou léčbou číslo jedna především nasazení diety. A na to, jak postupovat a co vše takováto dieta obnáší, se zaměřím v dnešním článku.

Pár slov na úvod

Nízkohistaminová dieta je prvním a zároveň nejdůležitějším krokem v léčbě histaminové intolerance. Pokud patříš k těm, co musí nízkohistaminovou dietu dodržovat, tak ti na rovinu musím říct, že tě nečeká nic lehkého. Čeká tě velká změna ve tvých stravovacích návycích! Z jídelníčku je zapotřebí vyřadit dost velké množství potravin a dobrot, na které jsi byla doteď zvyklá. Dokonce je měla i ráda či zbožňovala. Každopádně zdraví je přednější a věřím, že to zvládneš. Určitě se chceš zase cítit dobře.

Odlišná hladina tolerance znamená také individuální jídelníček

Jak už ses dozvěděla od Kristýnky v předchozích článcích, tak se jedná o velmi individuální onemocnění. Tím pádem také tolerance jednotlivých potravin je velmi individuální a nelze udělat jeden jídelníček, který bude vyhovovat všem alergikům. Dokonce i mezi lékaři jsou stále rozpory ohledně povolených dávek histaminu v potravinách. Prioritou tedy při výběru potravin musí být tvá vlastní vyzkoušená citlivost na jednotlivé potraviny.

Jsou i přesto nějaká společná pravidla?

Určitě jsou. A řekla bych, že to jsou ty nejdůležitější při dodržování diety. Strava musí být co nejčerstvější. Po úvodní velmi přísné fázi poté i co nejpestřejší, aby nedocházelo k hromadění histaminu i u běžně bezpečných potravin.

Častá chyba při zahájení diety

Tou je jednoznačně přílišné omezení (vyřazení) potravin ze svého jídelníčku. V panice a strachu začneš pročítat různé weby, které se mimochodem velmi liší z hlediska informací. Podle nich zjistíš, že vlastně skoro nic nemůžeš a začneš se podle toho řídit. A stane se, že vynecháš ze svého jídelníčku i veškeré živiny nutné pro uzdravení. A to je špatně. Proto když si nebudeš vědět rady se sestavením svého jídelníčku, neváhej se obrátit na nutričního terapeuta, který ti s ním pomůže a doporučí ti správnou literaturu nebo ověřené weby. Já osobně mohu doporučit následující web, kde jsou skvělé rady od člověka, který si vším prochází.

Jak začít s dietou – její první fáze

První fáze je tzv. eliminační dieta, která trvá cca týdny. Délka této diety je opět velmi individuální. Vše záleží na rychlosti zmírnění či ústupu jednotlivých projevů. V této fázi je nutné ze svého jídelníčku odstranit všechny potenciálně histaminové potraviny. A nejen je, ale i ty, které vedou k jeho zvýšenému vnitřnímu uvolňování. Určitě ale na této dietě nesmíš být dlouhodobě, neboť se nejedná o pestrou a vyváženou stravu.

Co dál?

Po skončení eliminační diety můžeš každé dva dny začít přidávat do svého jídelníčku vždy jednu novou potravinu a sledovat reakce na ni. Vydrž to opravdu celé dva dny jen s jednou potravinou navíc. Pokud za uplynulých 48 hodin od její konzumace nedojde k žádné reakci (zhoršení příznaků), můžeš ji zařadit do jídelníčku. A tak pořád dokola, než si vytvoříš svůj vlastní přehled bezpečných a nebezpečných potravin.

V příštím článku ti ukážu všeobecný přehled potravin, ze kterých je „možné“ si skládat nebo neskládat svůj jídelníček při histaminové intoleranci.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty