Histaminová intolerance-část I.

Histaminová intolerance-část I.

Máš nepříjemné stavy po konzumaci určitých potravin, a přesto ti lékaři tvrdí že netrpíš žádnou alergií? Nedělá ti dobře konzumace vína, hermelínů, ryb, konzerv a kysaného zelí? Možná se jedná o histaminovou intoleranci!

Histaminová intolerance – co všechno si o ní povíme

Společně s Janičkou jsme si pro tebe připravily nové téma z okruhu potravinových intolerancí a alergií! Pokud tě zajímá, co je histaminová intolerance zač, jak poznáš že jí máš, nebo co to znamená „makrelí“ syndrom, neváhej a dej se do čtení! Histaminová intolerance (HIT) je poměrně široké téma a rozhodly jsme se jí věnovat všechny dubnové páteční články. Vzhledem k tomu, že toto onemocnění postihuje až 3 % populace žen ve středním věku, rozhodně si pár článků zaslouží!
V dnešním díle se dozvíš, co je to za onemocnění a co se při HIT děje v těle.
V následujícím článku se dozvíš, jak se onemocnění projevuje, diagnostikuje a jaké existují nejčastější způsoby léčby.
Samozřejmě tu nesmí chybět popis diety s HIT a ukázka jídelníčku.
Nakonec celé téma uzavřeme článkem s praktickými radami, jak se s tímto onemocněním vypořádat v běžném životě.

Histaminová intolerance – co je vlastně zač?

HIT (histaminová intolerance) je nerovnováha mezi přísunem a odbouráváním histaminu. Jedná se o metabolickou (enzymatickou) poruchu, kdy vlivem poruchy enzymu (DAO) dochází k hromadění látek v těle (histaminu). Histamin sám o sobě škodlivý není, ale ve větším množství může vyvolat zdravotní potíže.
Ptáš se, co je to ten histamin? Jedná se o látku přírodního původu (biogenní amin), která vzniká působením bakterií ať již přímo (kontaminace masa, ryb a uzenin), nebo řízeně (fermentace=kvašení; výroba piva, vína, sýrů atd.).
První zmínky o HIT jsou z r. 1799, kdy po konzumaci ryb z čeledi makrelovití se u některých jedinců objevili typické HIT příznaky. Ptáš se, jak je to možné? Pokud totiž není ryba ihned po výlovu zamražena, začnou se v ní tvořit bakterie, které pronikají do rybí svaloviny a přeměňují zde histidin na histamin, který u citlivých jedinců vyvolává scromroid („makrelí“) syndrom v podobě typických HIT příznaků. Proto se jedincům s HIT nedoporučuje konzumovat různé rybí pasty, konzervy a hotové omáčky. Ideální je konzumovat pouze čerstvé potraviny.

Histaminová intolerance – co se děje v těle při HIT?

U jedinců, kteří nejsou schopni histamin odbourávat vzniká HIT. Ptáš se, jak je to možné? Existuje hned několik odpovědí! Všechny však mají společného jmenovatele a tím je snížená aktivita enzymu DAO (diaminooxidáza), který histamin „rozkládá“, aby ho v těle nebylo více, než je potřeba.
Snížená aktivita DAO enzymu může být způsobena geneticky. DAO enzym se nevytvoří, nebo se vytvoří s chybami. Aktivita DAO enzymu se může snižovat užíváním určitých léků, nebo poškozením střevní sliznice. DAO se totiž tvoří ve střevních buňkách a při jejich poškození (např. celiakií, zánětem, infekcí) se tohoto enzymu bude tvořit málo a vznikne nerovnováha.
Nedostatečné odbourávání histaminu způsobuje jeho hromadění v těle, a to vyvolá imunologickou (IgE) reakci, která se projeví v podobě klinických příznaků.

Shrnutí

HIT (histaminová intolerance) je důsledek nerovnováhy mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.
Příčinou nerovnováhy je snížená funkce enzymu DAO.
Za sníženou aktivitu toho enzymu může nejčastěji: genetická porucha, snížená tvorba ve střevních buňkách, a v neposlední řadě snížená funkčnost vlivem některých léků.
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty