Jak se stravovat v restauraci s bezmléčnou dietou

Jak se stravovat v restauraci s bezmléčnou dietou

V následujícím dílu na téma alergie na mléko a bezmléčná dieta bych ti chtěla poskytnout rady a tipy na stravování venku. Konkrétně jak postupovat při výběru jídla v restauraci.

Co vyčteš sama z jídelního lístku

Evropská unie vydala v prosinci roku 2014 zákon, který vychází vstříc alergikům. Všechny stravovací provozy tě musí informovat o alergenech obsažených v jídelníčku. A to v podobě seznamu alergenů. Najdeš ho buď vyvěšený na zdi, nebo přiložený přímo v jídelním lístku. Pokud nikde nebude, tak si ho vyžádej u personálu.

Alergeny jsou označeny v seznamu čísly. Při bezmléčné dietě tě zajímá mléko a výrobky z něj, tedy číslo 7. Čísla alergenů objevíš napsané (většinou v závorce) za jednotlivými pokrmy a nápoji v jídelním a nápojovém lístku. Pokud tam budeš mít sedmičku, tak určitě zpozorni. Znamená to, že v jídle jsou obsaženy potraviny s obsahem mléka. Jak už víš z předchozích článků, může se jednat o máslo, mléko, smetanu, tvaroh, sýry, jogurty a další. Jelikož snášenlivost množství mléka a jeho podob je velmi individuální a odvíjí se od typu alergie, tak ty sama musíš vědět, které potraviny ti dělají problémy a které ne.

Některé restaurace ti výběr jídla usnadní ještě tím, že mají u jídel rozepsané jednotlivé potraviny. A ty si sama bez problému zjistíš, co je číslem sedm myšleno za potravinu. A už je jen na tobě, jestli si jídlo zvolíš jako bezproblémové.

Jak postupovat v případě tajemného jídelního lístku

Pokud z jídelního lístku vyčteš jen číslo sedm a nic víc, nezbyde ti nic jiného než se zeptat. Doporučuji, pokud možno se zeptat přímo kuchaře. Číšník nebo číšnice většinou nejsou moc erudování, z čeho přesně se pokrm skládá. Měj na paměti, že číšník nebo kuchař nemusí vůbec vědět, že existuje bezmléčná dieta. Ptej se přímo na potraviny, které jsou pro tebe rizikové.

Uvedu příklad: Chceš si dát steak se šťouchaným bramborem. Když se zeptáš, jestli je tam obsažené mléko, smetana, sýr nebo tvaroh, řeknou ti, že není. Jídlo si objednáš a po jeho konzumaci za nějakou dobu zjistíš, že ti není dobře. A viníkem mohou být právě šťouchané brambory. Sice v nich nebylo mléko jako takové, ale mohly být šťouchané s máslem, které ti nedělá dobře. A nepříjemnost je na světě. Personálu nedojde, že i máslo je z mléka.

Proto vždy poptávej své konkrétní potraviny. Je jídlo připraveno na másle? Jsou brambory maštěné máslem? Obsahuje omáčka smetanu, mléko, máslo? Sýr se strouhá jen nahoru nebo je i v pokrmu? Podle toho pak můžeš zaimprovizovat a poprosit o jídlo bez sýra. Popřípadě, jestli budeš mít nějaké pochybnosti, tak vše je jen na domluvě a ochotě personálu. Můžeš poprosit o výměnu přílohy, aby ti brambory nemastily atd. 

Jistota „bezproblémového“ jídla v restauraci

Jistotu mít v restauraci určitě nikdy nebudeš, že někde v pokrmu není zamaskované mléko či jeho další podoby. To jedině ve veganských restaurací, kde je ale zase otázkou, jak moc vyvážené jídlo z hlediska zastoupení živin bude. Jedinou jistotu vždy budeš mít v případě vlastní přípravy jídla. To rozhodně doporučuji u silných alergiků.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty