Sacharidy v dietě a proč se jich nebát

Sacharidy v dietě a proč se jich nebát

Spousta z nás si myslí, že přílohy a sacharidy jsou pro redukční jídelníček tabu. Opak je ale pravdou. V následujícím článku se dočteš, proč jsou sacharidy důležité i při redukci a jaké druhy zvolit.

Jaké druhy sacharidů rozlišujeme

Sacharidy jsou organické sloučeniny a rozdělujeme je na tři základní skupiny.
Monosacharidy, též jednoduché cukry. (glukóza, fruktóza = hroznový a ovocný cukr) Jsou ideální jako zdroj rychlé energie, jejich příjem by však neměl tvořit více jak 10 % z celkového denního příjmu. Zvlášť pokud jsou v podobě „rafinovaných cukrů“ (sladké limonády, sušenky, sladké pečivo atd ...).
Oligosacharidy. Nejvíce známá je z nich laktóza neboli mléčný cukr. Ta se zcela přirozeně vyskytuje v mléce a mléčných výrobcích. Oligosacharidy se nacházejí také v luštěninách.
Polysacharidy. Nejrozšířenější z nich je škrob, ten se nachází nejvíce v bramborách, luštěninách a obilovinách a výrobcích z nich. Je zdrojem energie a měl by tvořit převážnou část příjmu sacharidů, společně s celulózou, pektinem, inulinem a dalšími komplexními sacharidy. Naše tělo některé polysacharidy (celulózu) nedokáže zcela strávit, a proto mají spíše „čistící“ funkci ve střevech. Známe je taky pod pojmem vláknina.

Pět důvodů, proč jsou sacharidy důležité při redukční dietě a proč se jim nevyhýbat

1. Tuky se spalují pouze pokud má tělo dostatek energie. Pokud tedy nepřijímáme dostatečné množství sacharidů, začne si tělo brát energii z bílkovin a ty, jak je známo, tvoří svalovou hmotu. Proto při redukci s nízkým příjmem sacharidů často dochází ke ztrátě svalové hmoty. A to určitě nechceš, zvlášť když víš, jakou dá práci svaly vybudovat.
2. Pravidelným příjmem sacharidů v podobě komplexních škrobů (pečivo, těstoviny, brambory, luštěniny, rýže apod.) se vyhneš pocitům vlčího hladu, chutím na sladké, výkyvům nálad, a dokonce budeš mít mnohem více energie v ponurých podzimních dnech.
3. Sacharidy urychlují regeneraci svalů po tréninku. Pokud po tréninku zařadíš vhodnou sacharidovou svačinku, oběd s přílohou nebo večeři se sacharidovou složkou, dodáš tak svalům dostatek energie na to, aby mohly regenerovat a růst. Proto není rozhodně špatně, když si po tréninku dáš kousek ovoce, či jiný sacharid. Tělo ti za to naopak poděkuje.
4. Sacharidy jsou důležitou složkou racionálního jídelníčku. Kdybychom je vyřadily ve prospěch tuků, nebo bílkovin, jídelníček by nebyl vyvážený.
5. Brambory, těstoviny, luštěniny, rýže a další potraviny, neobsahují pouze polysacharidy, ale i důležité vitaminy a minerální látky. Takže je určitě zařaď do jídelníčku.

Pár slov na závěr …

Pokud budeme přijímat vhodné formy sacharidů v optimálním množství, nemusíme se sacharidům v redukční dietě vyvarovat. Po jejich vyřazení bys určitě zázračně nezhubla a pokud by se ti přece jen podařilo nějaké to kilo shodit, tak rozhodně ne dlouhodobě a nejspíš by tě neminul pořádný jojo efekt. A ještě k tomu všemu bys byla úplně bez energie. Pokud chceš nějaké sacharidy vyřazovat, tak je rozhodně na místě vyřadit přidané jednoduché cukry, které najdeš ve slazených limonádách, sušenkách, čokoládách apod. Rozhodně ale není na místě vyřazovat komplexní sacharidy, které jsou navíc zdrojem vitaminů a minerálních látek.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty