Všeobecně ořechy jsou výborným zdrojem rostlinných zdravých tuků a bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Jejich pravidelná konzumace je prospěšná pro tvé zdraví. Ale v čem spočívá kouzlo právě vlašských ořechů, jejichž spotřeba o Vánocích rapidně stoupá?
Účinky vlašských ořechů na tvé zdraví
Díky vysoké hodnotě vitamínu E jsou řazeny mezi 10 top antioxidačních potravin. Jedná se o potraviny, které pomáhají chránit tvůj organismus před negativními vlivy nadbytku volných radikálů. A samozřejmě také patří mezi superpotraviny.
Dále se mohou pochlubit titulem brainfood, což jsou potraviny, které zvyšují tvé duševní výkony, a to zejména koncentraci a paměť. Současně také chrání a vyživují tvůj mozek, podporují psychiku a vedou ke zlepšení nálady.
Jejich pravidelná konzumace vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, snížení rizika infarktu a mozkové mrtvice. Mají protizánětlivý účinek, posilují střeva a působí pozitivně na vlasy, nehty a pokožku.
Co vše obsahují
· Kvalitní zdravé tuky v podobě omega 6 nenasycených kyselin a mají také i nemalý podíl omega 3 nenasycených mastných kyselin,
· bílkoviny (16 g na 100 g),
· vlákninu (10 g na 100 g),
· minerální látky – hořčík, draslík a fosfor,
· vitamíny – B1, B2, kyselina listová, E, betakaroten.
Vlašské ořechy se mohou pyšnit ve svém složení i tím, že jsou ze všech ostatních olejnatých ořechů nejchudší na sacharidy (17 g na 100 g).
S množstvím to ale nepřeháněj!
I přes veškeré prospěšné účinky buď ale s jejich konzumací opatrná. Vlašské ořechy společně s para ořechy mají nejvyšší obsah kalorií (642 kcal/100 g). Obsahují totiž velký podíl tuků (oleje). Ten představuje až tři pětiny hmotnosti ořechu (cca 62 %). I když se jedná o kvalitní zdravé tuky, tak ale pořád jsou to tuky, po kterých ti mohou narůst špíčky!
Doporučená denní dávka ořechů je zhruba asi 20 gramů. V této dávce jsou pak opravdu prospěšné. Pokud ale spráskáš celý pytlík (100 gramů), tak přebytek z těla jen tak sám neodejde. Buď za ním bude velká dřina nebo se uloží na horší časy. Jak se říká: „Všeho moc škodí.“
Možnosti jejich využití v kuchyni
· jádra vlašských ořechů
· máslo z vlašských ořechů
· olej z vlašských ořechů
· likér či pálenka
· mouka z jader vlašských ořechů
Jak uchovávat vlašské ořechy?
Zralé ořechy můžeš uchovat až půl roku (cca 4-6 měsíců). Ideálně v ledničce v suché uzavíratelné nádobě. Nebo je také můžeš zamrazit, kde vydrží pak po celý rok.
Vyzkoušej pro ještě lepší doplnění nenasycených mastných kyselin OMEGU, která je nepostradatelným pomocníkem nejen v rámci redukčních diet.