Vitamín D je považován za jeden z nejdůležitějších pro tvé zdraví, protože podporuje základní tělesné funkce. Tělo ho přijímá z 90 % ze sluníčka, takže v létě ho máme dost a dost. Co ale dělat v zimě, když sluníčko chybí? Nejen to prozradíme v článku.
Proč je Déčko tak důležité?
Vitamin D ovlivňuje nespočet funkcí v našem těle. Zajišťuje pevnost kostí a zubů, pomáhá při hojení zlomenin a je nepostradatelný u dětí v období růstu. Jeho dostatek vede k prevenci vzniku únavy a může pomoci předcházet rakovině, srdečním onemocněním a autoimunitním chorobám.
Má také vliv na fungování imunitního systému. Chrání před různými nemocemi a pomáhá celkově zajistit pevné zdraví, což je právě v chladných zimních měsících velmi důležité. Právě v zimě nám ale vitamin D chybí, protože slunečných dní je málo a hlavní zdroj je tak značně omezen.
Co ti hrozí při nedostatku vitamínu D?
Nízké hodnoty vitamínu D ohrožují hlavně kosti, protože dochází k jejich měknutí. U dětí se jedná o onemocnění zvané křivice, u dospělých o tzv. osteomalácii (vyšší náchylnost ke vzniku zlomenin). Kromě toho se mohou mnohem snáze tvořit zubní kazy. Nedostatek Déčka tě činí náchylnější také k různým nachlazením, chřipce nebo angíně.
Nedostatek vitaminu D ohrožuje především děti a seniory nebo pacienty se střevními záněty.
Opatrné byste ale měly být i vy holky, které patříte mezi striktní vegetariánky či veganky. Vitamín D je totiž rozpustný v živočišných tucích a právě ty patří mezi jeho nejbohatší zdroje.
Hlavní zdroje vitaminu D
Slunce
Největší zdroj vitaminu D je zadarmo - jedná se totiž o Sluníčko :-) Ve slunečném dni se tedy stačí denně alespoň půl hodiny pohybovat na slunci a získáš tak potřebnou dávku.
Množství přijatého vitamínu D ze sluníčka ale negativně ovlivňuje řada faktorů:
· věk (s věkem se schopnost pokožky tvořit tento vitamín snižuje),
· fototyp pokožky (čím tmavší pleť, tím méně se vstřebává),
· aplikace opalovacích krémů,
· smog a oblačnost.
A když v zimě slunce příliš nesvítí, je třeba dodat vitamin D jinde.
Zdroje vitamínu D hledej hlavně v živočišných potravinách. Nejvíce ho najdeš v rybím tuku. Proto do jídelníčku zařaď různé tučné mořské ryby, jako je losos, makrela, sardinky, tuňák (ale určitě ne konzervovaný). Kromě nich jsou dobrým zdrojem i veškeré mléčné výrobky, máslo, vaječný žloutek či krevety.
O vitamín D jsou obohaceny také některé rostlinné zdroje. Patří sem alternativy mléka a mléčných výrobků (rostlinné nápoje a dezerty), některé rostlinné oleje, rostlinné roztíratelné tuky (margaríny) či cereálie.
Po lécích či doplňcích stravy sahej až v případě, že se potvrdí příliš nízká hladina vitamínu D v krvi. A vždy jejich zařazení raději konzultuj s lékařem či lékárníkem. Vitamínem D, doplněným prostřednictvím léku nebo doplňku stravy, se totiž můžeš předávkovat. Což u stravy či slunění neplatí.
Chceš konkrétnější rady ohledně získávání vitamínu D ze stravy nebo z potravinových doplňků? Zeptej se mě přímo na WhatsApp!