Zařazení dopolední a odpolední svačinky má pozitivní dopad na koncentraci a výkonnost. Zdravá svačina ti navíc zajistí stabilní hladinu krevního cukru a zabraňuje přejídání. Inspiruj se našimi svačinkami a zbav se nezvladatelných chutí na něco nezdravého!
Tipy na slané svačinky
Bruschetty s tvarohem a zeleninovou salsou
Ingredience (pro 3 osoby):
90 g celozrnné bagety
100 g bílého, polotučného tvarohu
4 kusy rajčete, 2 červené papriky, menší cibule, petrželka
lžíce olivového oleje
lžička citrónové šťávy, sůl, pepř
Postup:
Bagetku si nakrájej na plátky a můžeš ji opéct nasucho v toustovači nebo na pánvi. Připrav si salsu – rajčata a papriky nakrájej na malinké kostičky, cibulku najemno a petrželku nasekej nadrobno. Vše osol a opepři, zakápni olejem a citrónovou šťávou, důkladně promíchej a nech chvíli odležet. Tvaroh ochuť solí a pepřem, namaž na plátky bagety a nahoru nandej salsu. Ozdob lístky petrželky.
Chlebíček s roast beefem
Ingredience (pro 3 osoby):
3 plátky celozrnného žitného chleba
60 g roast beef
3 listy ledového salátu, 1 menší červená paprika, jarní cibulka
2 lžíce hořčice, 1 lžíce balzamika, 1 lžíce olivového oleje
Postup:
Na plátek chleba polož list ledového salátu, na něj poté roast beef, který potři troškou hořčice. Hodí se hrubozrnná hořčice. Ozdob na proužky nakrájenou paprikou a zakápni balzamikem a olivovým olejem. Na závěr posyp na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.
Šunková pomazánka
Ingredience (pro 3 osoby):
3 plátky celozrnného pečiva
40 g lučiny nebo žervé
100 g bílého, polotučného tvarohu
50 g šunky (obsah masa min. 90 %)
pažitka
Postup:
Tvaroh si vyšlehej společně s lučinou nebo žervé v jemnou pěnu. Přidej nadrobno nakrájenou pažitku a najemno nakrájenou šunku. Vše důkladně promíchej a namaž na pečivo. Ozdob snítky pažitky.
Tipy na svačinky pro milovnice sladkého
Proteinové muffiny
Ingredience (cca 6 kusů):
2 vejce
1 odměrka Ladylab vanilkového proteinu
lžička kypřícího prášku, lžička holandského kakaa
1 banán
Postup:
Troubu si rozpal na 170 stupňů. Do mixéru vlož banán, vejce, protein, kakao a kypřící prášek, vše rozmixuj v těsto na muffiny. Dle potřeby nařeď vodou. Těsto nalij do vymazaných formiček na muffiny a peč cca 20-25 minut.
Jogurtový pohár s ovocem
Ingredience (pro 1 osobu):
150 g bílého jogurtu (2-4 %tuku)
20 g ovesných vloček
šťáva z limetky, skořice, Zero sirup karamel
2 vlašské ořechy
100 g ovoce dle chuti a sezóny
Postup:
V míse si smíchej Zero sirup se šťávou z limetky a se skořicí. Takto připravený přeliv odlož chvíli stranou. Do skleničky si dej nejprve ovesné vločky s vlašskými ořechy, poté asi hrst ovoce a připravený přeliv. Vše zalij jogurtem, ozdob kouskem ovoce a můžeš zakápnout ještě trochou přelivu.
Ovocná pomazánka
Ingredience (pro 1 osobu):
100 g ovoce dle chuti a sezóny
30 g bílého, polotučného tvarohu
lžička másla, Zero sirup čokoláda
2 plátky knäckebrotu
Postup:
Tvaroh si vyšlehej s troškou másla a Zero sirupem v jemnou pěnu. Přidej nadrobno nakrájené nebo nastrouhané ovoce a vše důkladně promíchej. Pomazánku namaž na knäckebrot a ozdob plátky ovoce.
Nezapomínej u svačin také na pitný režim v podobě čisté vody a neslazených čajů a uvidíš, že kila půjdou dolů i bez hladovění!