Cukr je jed! Také to slýcháš všude kolem sebe a čteš v téměř každém ženském časopise? Podívejme se na to trochu víc lidsky. Určitě po požití jedné lžičky cukru neskonáš během pár hodin jako po uštknutí hadem. Čemu ale musím dát za pravdu, jsou negativní účinky cukru na zdraví. A to poměrně velké. U cukru už to není jen o špíčkách, které ti začnou „zdobit“ břicho. Příliš velké množství cukru rozhodně nepotěší tvoji pleť, naopak po něm budeš předčasně stárnout.
Cukr jako volně prodejná, levná a dostupná droga
Výčet negativních účinků cukru by mohl vydat na další z mnoha knih na toto téma. Mrkneme spolu ve stručnosti na pár z nich:• Pokud budeš pravidelně pojídat cukr, nech si u svého zubaře rovnou založit permanentku. Se zubními kazy tam totiž budeš velmi často.
• Nechceš prodělat infarkt jako mladá ženská? Necpi se cukrem, který zvyšuje riziko srdečních chorob.
• Cukr si velmi dobře rozumí s cukrovkou. Krásně ji přiživuje. Chceš to tak?
• Konzumace cukru rozhodně neprospívá kostem a metabolismu.
• Dělala sis před kamarádkou legraci, že jsi na cukru závislá a neumíš si bez něj představit život? Tady zpozorni. Na cukru se skutečně dá velmi snadno vybudovat závislost jako na cigaretách nebo drogách. Máš stále chuť na sladké? Potřebuješ cukru stále víc a víc? Vyrašilo ti na pleti akné? Mění se ti nálada a klesá energie? Pak vítej v klubu „cukrozávisláků“.
Které druhy cukru známe a jak moc útočí na naši postavu
Kam se v obchodě podíváš, číhá na tebe cukr. A to nejen ze sladkostí. Schovává se v připravených omáčkách ve sklenicích, v pečivu, jogurtech, ale třeba i v kečupu nebo džusech. Podívejme se na jednotlivé druhy cukrů a jejich vliv na tvoji figuru.Které cukry rozhodně NE:
• Bílý rafinovaný cukr – o jeho konzumaci snad po přečtení předchozích řádků nemůže být ani řeč. Tvému tělu škodí, nemá žádnou výživovou hodnotu.• Hnědý cukr – povíme si příběh o vzniku hnědého cukru: Byl jednou jeden bílý cukr, který býval hnědý, jen prošel rafinováním, aby se zbavil melasy a byl vybělen. Kdyby se tak nestalo, zůstal by hnědý a působil by na lidi zdravěji a krásněji. Chytří lidé ale vědí, že jde o jedno a totéž, a proto hnědý cukr, stejně jako jeho vybělené dvojče, nekupují.
• Třtinový cukr – na etiketě má mít správný třtinový cukr napsáno, že byl vyroben z cukrové třtiny. Je o něco zdravější než předchozí dvojice, obsahuje minerální látky, ale do dietního jídelníčku taktéž nepatří.
• Kokosový cukr – velmi oblíbená náhrada bílého cukru, která ovšem obsahuje zhruba stejné množství kalorií. Do vašeho dietního jídelníčku se tedy nehodí.
• Umělá sladidla – aspartam, sacharin a další dávají tělu signál o nasycenosti, inzulín se vyhoupne prudce nahoru a ty budeš mít obrovskou chuť nacpat se něčím sladkým. Nadměrná konzumace umělých sladidel způsobuje nadýmání a zadržování vody v těle. Existují ale i sladidla, která – když to s nimi nepřeháníš – lze používat. Patří sem třeba sukralóza. Má daleko vyšší sladivost než běžný cukr. Je tepelně stabilní a nezanechává žádnou pachuť ve tvé puse.
Které cukry to mají půl na půl:
• Ovocný cukr (fruktóza) – nachází se ve šťávách z ovoce a rostlin. Může se pochlubit nízkým glykemickým indexem (GI), ale jeho nadměrná konzumace může pěkně potrápit zažívání. Raději si dej fruktózu v ovoci.• Hroznový cukr (glukóza) – i tento cukr si raději dopřej v přirozené než ve zpracované formě. Rozhodně má ale své místo u vytrvalostních sportů, kdy dodává nezbytnou energii.
• Med – tady vůbec nemluvme o medu z obchodů, kde si nemůžeš být nikdy jistá skutečným složením. Pokud si ale dáš med od včelaře, dostaneš do sebe řadu živin. Jestliže si ho dáváš do čaje, neměl by mít více než 40 °C, aby neztratil všechny významné látky. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, pasterizovaný už okolo 75. Pořád ale jde o kalorickou pecku, která ti krásnou postavu rozhodně nevykouzlí.
• Stévie – rostlinka, kterou si můžete vypěstovat doma v květináči, chutná sladce, nemá žádné kalorie ani glukózu, fruktózu nebo sacharózu. Podle některých odborníků ale v tomto případě platí staré dobré pravidlo, že „není všechno zlaté, co se třpytí“. Slazení stévií podle nich může potlačovat imunitu nebo mít neblahý vliv na štítnou žlázu. V Evropské unii ale stejně nekoupíš rostlinku zpracovanou do sladidla, je tu povoleno prodávat pouze glykosidy (deriváty sacharidů) ze stévie.
• Agávový sirup – výtečně sladí, má nízký GI, obsahuje hlavně fruktózu. Podle PharmDr. Margity Slimákové jej ale ke slazení nelze doporučit. Zpravidla jde totiž o průmyslově upravovaný produkt s příliš vysokým obsahem fruktózy, jejíž koncentrovaný příjem už řeší stále více odborníků.
• Javorový sirup – sirup z mízy javoru s GI okolo 54, nízkým obsahem fruktózy a řadou živin. Navíc detoxikuje organismus. Není tak špatný, ale při dietě do tvého jídelníčku rozhodně nezapadne, je totiž hodně kalorický.
Které cukry sem tam ANO:
• Čekankový sirup – má opravdu nízký glykemický index a jde ve své podstatě o vlákninu se sladkou chutí. Kromě toho, že podporuje látkovou výměnu a zmírňuje bolesti kloubů, působí blahodárně na játra a střeva. Sportovci využívají čekankový sirup k okamžitému doplnění energie. Kdo hubne, ocení pouhých 161 kcal na 100 g sirupu.• Melasa – vedlejší produkt z výroby třtinového cukru. Tento hustý sirup má řadu výživných látek, navíc obsahuje asi jen 18–20 % cukru (většinou ve formě glukózy a fruktózy) a přibližně 3 % bílkovin. Sem tam si melasu můžeš dopřát.
• Sladěnka, ječmenný slad – sladí sice méně a má hustší konzistenci, ale patří k nejzdravějším sladidlům vůbec. Získává se extrakcí z ječmene.
• Březový cukr (xylitol) – sladidlo na přírodní bázi z dužiny kůry břízy. Obsahuje až o 35 % méně kalorií než bílý cukr, navíc nepodporuje vylučování inzulínu, nepřekyseluje organismus.
• Datlový sirup – má čistě rostlinné složení, takže mu holdují i vegani. Čerstvé datle jsou doslova nabušené vitamínem B, draslíkem, železem a vápníkem.