Vánočka k předvánočnímu času neodmyslitelně patří. Co si takhle upéct tohle oblíbené sladké pečivo ze zdravých ingrediencí? Máme tu pro tebe super recept na fitness verzi! Vánočku si můžeš dopřát bez výčitek k snídani, ke svačině nebo jen tak, když tě honí mlsná.
SUROVINY:
300 g špaldová mouka hladká (+na přisypání)
2 balíčky sušeného droždí (1 balíček 7 g, celkem 14 g)
2 žloutky
1 polévková lžíce změklého másla
15 g xylitol
300 ml mléka pokojové teploty
Rozinky
1 bílek na potření vánočky před pečením
POSTUP:
V míse smícháme mouku a droždí. Dále přidáme 2 žloutky, lžíci změklého másla, mléko a xylitol (nebo jiné sladidlo).
Pokud máte robota, tak nechej práci na něj a počkej, dokud se nevytvoří nelepivé těsto. Podle potřeby můžeš dosypat trošku mouky.
Pokud robota nemáte, budeš muset těsto zpracovat ručně. Je to pracnější, mouky bude nejspíš potřeba přisypat trošku více, ale výsledek stojí za to.
V každém případě musí vzniknout hladké těsto. Těsto necháme v míse, zasypeme lehce moukou, přikryjeme a necháme 40 minut kynout. Po 40 minutách do těsta zapracujeme rozinky a necháme kynout dalších 30 minut. Po 30 minutách těsto vytáhneme z mísy a už NEHNĚTEME!
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těsto rozdělíme na 3 stejně velké kusy, ze kterých vytvoříme 3 dlouhé ruličky. Ruličky položíme svisle vedle sebe, nahoře spojíme a zapleteme copánek. Po upletení copánku vánočku z obou stran lehce přitlačíme směrem ke středu, aby vznikla hezká "naducaná" vánočka.
Nakonec už jen potřeme bílkem, posypeme loupanými mandličkami a pečeme 30 min na 200 stupňů.