Také se ti stává, že najednou už zkrátka nevíš co vařit? A navíc se ti nechce v kuchyni trávit půl dne? Nech se inspirovat následujícími recepty a zase o něco zpestři svůj jídelníček.
Přinášíme ti inspiraci na obědy či večeře, které jsou vyvážené a dodají ti vše, co tvoje tělo potřebuje. Abys mohla považovat oběd či večeři za plnohodnotný, je nutné zařadit do nich všechny živiny, tedy bílkoviny, tuky a sacharidy. Nech se inspirovat bezmasým jídlem, studenou variantou, rybou nebo masem. Přeji dobrou chuť????
Losos s rizotem alá Indie
Ingredience:
150 g filetu z lososa
50 g rýže
kari koření, sůl
½ lžičky másla
5 g rozinek
Postup:
Důkladně si propláchni rýži. Na pánvi rozehřej trošku másla a rýži na něm narychlo orestuj. Zalij horkou vodou lehce nad hladinu rýže, osol, přidej kari koření a rozinky. Přiklop pokličkou, nech vydusit vodu a poté nechej pod pokličkou odstát. Podávej s lososem připraveným na kontaktním grilu či pečeným v troubě na pečicím papíru při 180 stupních cca. 10 minut.
Sendvič s roast beefem
Ingredience:
2 plátky celozrnného chleba
100 gramů roast beefu
40 gramů Žervé nebo Lučiny
50 gramů čerstvé rukoly
kousek salátové okurky
Postup:
Plátek celozrnného chleba si potři Žervé nebo Lučinou, pokládej na něj roast beef s rukolou a plátky okurky. Přiklop druhým plátkem celozrnného chleba. Můžeš ozdobit cibulkou či pažitkou.
Těstoviny s prosciuttem, hráškem a kukuřicí
Ingredience:
50 g semolinových těstovin
50 g hrášku a kukuřice
30 g prosciutta
1 lžíce strouhaného parmazánu
1 lžíce oleje
Postup:
Těstoviny si uvař al dente, aby se nerozvařily. Na pánev dej olej a orestuj na něm na nudličky nakrájené prosciutto. Přidej hrášek s kukuřicí a nech chvíli prohřát. Promíchej s uvařenými těstovinami, posyp parmazánem a můžeš podávat.
Bulgur s mletým hovězím masem a dýní
Ingredience:
100 g libového mletého hovězího masa
100 g dýně (nastrouhané nahrubo)
čtvrtka oranžové nebo červené papriky
čtvrtka cibule, malý stroužek česneku
10 gramů oleje
30 g drcených rajčat
sůl, pepř, bylinky
Postup:
Na oleji nech zpěnit cibuli, přidej mleté maso, špetku soli a pepře a orestuj dozlatova. Poté přidej nakrájenou papriku, drcená rajčata, česnek, bylinky a chvíli společně povař. Důkladně vše promíchej. Přisyp nastrouhanou dýni, dle potřeby podlij vodou nebo vývarem, ale jen natolik, aby se vše dusilo v troše šťávy a nemusela jsi zahušťovat.
Tofu tyčinky
Ingredience:
120 g přírodního nebo uzeného tofu
200 g libovolné syrové zeleniny dle chuti
50 g celozrnného pečiva
5 g medu
10 g sezamových semínek
lžička hořčice
sůl, pepř, citrónová šťáva
Postup:
Tofu si nakrájej na tenké proužky alá tyčinky, pokapej lehce olejem, obal v sezamu a vyskládej na plech vyložený pečicím papírem. Peč v troubě dozlatova při 180 stupních cca. 10-15 minut. Podávej se zeleninovým salátem dle chuti, který promícháš se zálivkou z olivového oleje, hořčice, medu, soli, pepře a citrónové šťávy. Posyp krutóny z celozrnného pečiva nakrájeného na kostičky, které opečeš na pánvi nasucho.