Jak se zbavit diastázy?

Jak se zbavit diastázy?

Diastáza je problém, který bys rozhodně měla řešit. Přizvali jsme si na pomoc fyzioterapeutku Mgr. Kláru Vomáčkovou a vyzpovídali jsme ji o všem, co se diastázy a břišního rozestupu svalů týká.

Pokud jsi ještě nečetla první článek na téma: Jak poznat diastázu a rozestup břišních svalů, tak na to určitě mrkni. Dozvíš se spoustu zajímavých informací.

Proč je diastáza a rozestup tak nebezpečný?

O diastáze se říká, že je to nejen estetický, ale především zdravotní problém. S řešením bys proto neměla otálet a zajít si za odborníkem. Pokud bys diastázu a tím pádem neadekvátní aktivitu břišní stěny neřešila, pak by se dle fyzioterapeutky Kláry Vomáčkové mohly objevit nepříjemnosti, jako třeba chabé držení těla, bolesti zad a nohou, bolesti v oblasti pánve, zácpa nebo dokonce inkontinence.

Dále dodává, že „diastáza nám ukazuje, že v těle není optimální rozložení sil a nitrobřišní tlak se tlačí nejslabším místem, což je právě středový vazivový pruh. Estetika zde hraje také svou roli, kdy se bříško nedaří dostat po porodu do původního stavu a v oblasti pod pupíkem jakoby visí. Bříško není jen přední část, ale je to celý komplex, proto musíme pracovat s celým tělem.“

diastáza těhotenství

Dá se diastázy zbavit?

Už víme, že diastáza by se rozhodně neměla podcenit. Nicméně dá se jí vůbec nadobro zbavit? Fyzioterapeutka na tuto otázku odpověděla takto: „Záleží na rozsahu a velikosti diastázy. Vždy se začíná neinvazivní formou, tedy fyzioterapií a vhodným cvičením. V některých případech je potřeba přistoupit k abdominoplastice, která je poměrně velkým zásahem, a i po této operaci je potřeba cvičit a pečovat o jizvu. O operaci rozhoduje lékař a k její volbě dochází nejdříve rok od porodu.“ Proto je vždy důležité se obrátit na odborníka.

Jak cvičit, když vím, že mám diastázu?

Každá z nás bude potřebovat individuální plán šitý na míru. Fyzioterapeutka Klára Vomáčková říká, že „neexistuje jednotný postup a pro každého bude postup mírně odlišný. Začínat bychom měli od nejjednodušších poloh a pozic a postupně velmi pomalu postupovat k těžším. Doporučuji vždy alespoň občasnou kontrolu u fyzioterapeutky.“

My jsme si pro vás připravili na youtube videa zaměřená právě na aktivaci bříška a práci s diastázou. Můžeš tedy cvičit z pohodlí domova.

JDU CVIČIT

             

cvičení na diastázu

Co dělat, když zjistím až po letech, že mám diastázu?

Je možné, že tě nějaké téma diastázy roky obcházelo a ty jsi neměla ani ponětí o tom, že může takový problém nastat. Teď si o tom začneš více číst a zjistíš, že diastázu máš. Pravděpodobně se sama sebe budeš ptát, zda je i po letech možné se jí ještě zbavit, nebo je to beznadějné…

Mgr. Klára Vomáčková na tuto otázku odpověděla: „Pokud zjistím i po letech, že mám diastázu nebo rozestup, tak ji můžu řešit. Pokud se po porodu nestáhla sama, nejspíše nemáme vhodné držení těla nebo cvičíme cviky, které necílí na dané místo a podobně. Opět doporučím navštívit specializovanou fyzio.“

Boj s diastázou může být náročný, ale rozhodně to není předem prohraná bitva. Zajdi si za odborníkem, zjisti si informace a poctivě cvič. Tělo máme jen jedno, tak o něj musíme pečovat s láskou.


jak se zbavit diastázy

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty