Co jsou aminokyseliny a proč je potřebuješ na cestě ke štíhlosti

Co jsou aminokyseliny a proč je potřebuješ na cestě ke štíhlosti

Aminokyseliny. Zní ti to možná příliš odborně, ale je načase se o nich něco dozvědět. Jsou totiž nezbytné pro tvůj hormonální systém, tvou energii, tvorbu svalů, srdeční činnost i rychlejší zotavování po fyzické zátěži. Navíc pečují o kosti, vazy, chrupavky. Takže pokud poctivě makáš na své postavě, neměly by pro tebe být aminokyseliny velkou neznámou.

Troška teorie neuškodí

Možná jsi ve škole při probírání tohoto tématu nedávala pozor. Chápeme, tehdy to pro tebe nebylo tak důležité a řada slov spojená s aminokyselinami zněla příliš odborně. Dnes už jsi velká holka a mohla by sis osvěžit pár informací. Třeba, že základních aminokyselin máš v těle 21. Dají se rozdělit na esenciální a neesenciální. Podívejme se na ně trošku víc zblízka:

Esenciální aminokyseliny – tělo si je nedokáže samo vyrobit. Je tedy potřeba je doplňovat potravou či doplňky stravy. Například leucin je (hlavně pro sportovce) jedna z nejdůležitějších esenciálních aminokyselin. Má vliv na růstové hormony, takže přímo ovlivňuje svalový růst, a ještě svaly chrání. Pak tu máme tryptofan, který je výchozí látkou pro serotonin – a ten je podstatný pro psychickou pohodu, příjemné pocity, spánek a život bez stresu či úzkostí. Threonin zamezuje ukládání tuku v játrech. Dále sem patří valin, isoleucin, lysin, methionin, phenylalanin a pro děti ještě histidin a arginin. Poslední dva jmenované můžeme označit také jako semiesenciální AMK. Jejich doplňování je podstatné jen v určitých fázích života. Konkrétně arginin je potřebný v období růstu.

Neesenciální aminokyseliny – do jisté míry jejich spotřebu dokáže tělo pokrýt samo. Patří sem třeba trio glutamin, cystein a glycin, které dohromady tvoří vysoce účinný antioxidant tripeptid glutathion. Bez těchto aminokyselin by tě tabák či alkohol ohrožoval ještě více, tedy pokud tyto neřesti máš. Hemoglobin by na tom také nebyl nejlépe. Nesmíme zapomenout na alanin a glutamin, kteří tě ochrání při metabolickém stresu.

Další aminokyseliny – jsou důležité pro vývoj svalových vláken a odbourávání močoviny. Patří sem například ornithin, citrulin či taurin. Poslední jmenovaná aminokyselina je nesmírně důležitá pro svalovou tkáň, nervovou soustavu, výkonnost a vstřebávání tuků. Dobrou zprávou je, že i taurin je možné doplňovat pomocníky v tobolkách.

Kdo by měl aminokyseliny doplnit

Teď to vypadá, že by měl aminokyseliny doplňovat celý svět. Proč je tedy v tabletkách neužívá tvoje mamka, babička nebo tříletá sestra? Odpověď je jednoduchá – jejich přísun nemusí zvyšovat úplně každý. Mezi ty, kteří jsou ve hře, patří:

Sportovci – kdo dře, aby měl super figuru, spotřebovává během sportu ze své svalové hmoty více aminokyselin. Když je doplní například produktem BCAA, při cvičení tělo tyto dodané aminokyseliny použije jako zdroj energie a aminokyseliny ve vašem organismu ušetří.

Vážně nemocní a oslabení lidé – berte v potaz, že jde o těžší případy, kdy nemocným nestačí jako zdroj aminokyselin bílkoviny živočišného ani rostlinného původu. Platí to pro ty, kteří nezvládají sami štěpit bílkoviny na aminokyseliny.

Pacienti s dlouhodobými infekcemi – tělo je namáháno a rychleji spotřebovává vlastní bílkoviny. Tím pádem nemocnému ubývá svalová hmota a je natolik oslaben, že jedna infekce střídá druhou. Zde je ale potřeba přísun aminokyselin probrat s lékařem.

Dlouhodobě stresovaní lidé – nepatří sem studenti, kteří se stresují před písemkou. Pokud ale někdo dlouhou dobu žije ve stresu a depresích, tělo maká na plné obrátky, spotřebovává více bílkovin, postrádá dostatek aminokyselin a chřadne.

Aminokyseliny přijmeš jen z některých potravin

Chceš-li získávat esenciální aminokyseliny z potravin, zapamatuj si ty hlavní, které si pro tento účel dopřát. Patří sem kvalitní bílkoviny, jako jsou maso a luštěniny. Jestliže jsi přísnou vegetariánkou, zvaž vhodné složení stravy, aby ti žádné aminokyseliny nechyběly. Živočišné zdroje jsou totiž na aminokyseliny bohatší.

Mrkněme se na to více zblízka: Maso v sobě ukrývá kompletní spektrum aminokyselin k využití. Z rostlinné říše má tyto přednosti pouze sója, každá další potravina má jiný obsah aminokyselin, takže je potřeba nakombinovat svůj vegetariánský jídelníček tak, abys do těla dostala přesně to, co potřebuješ.

Trénuj s BCAA, půjde ti to líp

BCAA v sobě ukrývá tři větvené aminokyseliny, konkrétně valin, leucin a isoleucin. Tato trojice je podstatná pro obnovu svalové hmoty, regeneraci a u silových sportovců také pro svalový růst. Seženeš ho jak v tobolkách, tak v ještě lépe vstřebatelné formě nápoje. Na trhu najdeš i různé příchutě BCAA k pití. Co vyzkoušet třeba melounovou nebo citrusovou?

Aminokyseliny ve formě BCAA je možné užívat před tréninkem, abys během něj měla více síly. Někteří trenéři ovšem doporučují zaměřit se na užívání BCAA spíše během tréninku ve formě nápoje a následně po tréninku pro lepší regeneraci svalů.

Klidně si dej BCAA den po tréninku, a to hned zrána, kdy si předešlým cvičením oslabené tělo žádá aminokyseliny. Dávkuj přesně tak, jak uvádí výrobce na balení.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty