7 tipů, jak se zbavit nafouklého bříška

7 tipů, jak se zbavit nafouklého bříška

Trápí tě nafouklé bříško a nepříjemné pocity? Hlavu vzhůru, setkala se s tím už každá z nás. Je přirozené, že se občas necítíme „ve své kůži“. V tomto článku se dozvíš, jaké jsou hlavní příčiny nafouklého bříška a jak se jim vyvarovat. Jsme holky jako ty a tady jsou naše osvědčené tipy!

A jak se vyhnout nafouklému břichu?

1. Vyvaruj se potravinám, které ti nedělají dobře.

2. Pohlídej si, abys nepřijímala ve stravě velké množství soli a jednoduchých cukrů.

3. Dej si pozor na nadměrný příjem vlákniny!

4. Jez v klidu. Neházej do sebe jídlo, pořádně si ho vychutnej.

5. Hýbej se. Pokud se přejíš, jdi na procházku, která ti pomůže vytrávit.

6. Dostatečně pij, ale vyvaruj se bublinkovým nápojům.

7. Zbytečně moc se nepozoruj a nestresuj se.

Využít můžeš také náš přírodní doplněk stravy DETOX, který má blahodárné účinky na trávení.

CHCI DETOXIKOVAT TĚLO


Ploché bříško


1. Nadbytek soli a jednoduchých cukrů

Příčinu hledej ve stravě. Nadbytek soli a jednoduchých cukrů ve stravě jsou častým problémem. My preferujeme pravidlo 80 na 20, při kterém si dopřáváme v 80 % jídlo, které je plnohodnotné, vyvážené a minimálně průmyslově zpracované. Ve zbylých 20 % je to jídlo ne tak nutričně hodnotné. Najdi balanc ve stravě. Zdravý životní styl neznamená, že si budeš odepírat vše, co máš ráda. Důležité je množství.

Pokud je tvůj jídelníček složen z velké části JEN z vysoce průmyslově zpracovaných jídel, které obsahují nadmíru soli a cukru, to se pak odrazí na tvém zdraví. Váha půjde nahoru, ty budeš mít méně energie, budeš se cítit nafouklá, unavená a rozhodně ne FIT.

2. Potraviny, které našemu trávení nesedí

Příčinou nafouklého bříška mohou být intolerance a alergie na potraviny. Pokud je nafouknutí neúnosné, vyhledej lékaře! Společně zjistíte, co tvému tělu vadí a čemu by ses měla vyvarovat. Doma si můžeš zkusit tzv. eliminační dietu. Ta spočívá v tom, že vyřadíš určité druhy potravin, které by ti teoreticky mohly vadit. Pokud se ti po jejich vyloučení z jídelníčku uleví, pak víš, co za problémem vězí.

Další skupinou potravin, které mohou mít na svědomí nafouklé bříško, jsou luštěniny. Luštěniny jsou fajn a čas od času by se měly objevovat v jídelníčku každé z nás. Jen je potřeba je umět správně upravit, aby nám nenadělaly v břiše neplechu. A co taková syrová zelenina? Ne každému bude v tomto stavu vyhovovat. Pozoruj se a zjišťuj, jaká úprava a zpracování potravin ti vyhovuje nejvíce.

Další kategorií, která může mít nepříznivý vliv na trávení, jsou umělá sladidla. Někdo může vypít litr coly zero a s jeho trávením to nic neudělá, další bude mít břicho jako balón. To je ryze individuální.


Nafouklé bříško


3. Nadmíra vlákniny

Vláknina podporuje správné vyprazdňování, pomáhá při hubnutí, má vysoký sytící efekt, ale na svém kontě má ještě mnohem víc benefitů. Denní doporučený příjem pro dospělého člověka je cca 25 – 30 g vlákniny na den. Většina obyvatel ČR má vlákniny nedostatek. Poté, když se rozhodnou začít jíst pestřeji a zařadí více zeleniny a celozrnných výrobků, objeví se nafouknutí. Tělo není na takový příjem vlákniny zvyklé, a tak se s tím vypořádává. Pokud je navíc vlákniny přemíra, pak se může objevit průjem, nafouknutí a bolesti břicha. Nic se nemá přehánět, všeho s mírou.

4. Rituály při jídle

Takovou tu „kulturu stolování“ nám rodiče vštěpovali od mala. A měli pravdu. Při jídle nedělej dalších sto věcí, seď v klidu, kousej pomalu, nehltej a plně se soustřeď na to, abys každé sousto pečlivě požvýkala. Pokud jíš rychle a ve stresu, může se to projevit nafouklým bříškem.

5. Bublinkové nápoje

Dodržování pitného režimu je důležité, ale vždy když mluvíme o pitném režimu, máme na mysli čistou neperlivou vodu. Perlivé nápoje mohou způsobovat plynatost a nafouklé bříško.

6. Nesprávné držení těla

Máš neustálý pocit vypouklého bříška? Narovnej se! Někdy se ani nejedná o důsledek špatného trávení, ale o nevhodný postoj. Zaměř se na držení těla během chůze, sezení i stání.


Pevné bříško


7. Psychika dělá divy

Vstáváš s pocitem, že dnes zase budeš schovávat nafouklé bříško pod volným tričkem? Máš obavy, že dneska večer na rande si nebudeš moct vzít upnuté šaty? Hlavu vzhůru, princezno. Zas tak moc se nepozoruj. Mít trošku větší bříško po jídle – to je naprosto normální. Možná to na Instagramu zas tak často nevidíš, ale je to přirozené. Hlavně se zbytečně nestresuj.

A hlavně nezapomeň, že být občas nafouklá je úplně NORMÁLNÍ. Obzvlášť my ženy okolo menstruace se můžeme cítit nafouklé, zadržujeme nadbytečnou vodu v těle, a tak se na váze může objevit klidně o 3 kg více. Poslouchej své tělo a nauč se mu porozumět.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty