7 tipů, jak odolat chutím na sladké

7 tipů, jak odolat chutím na sladké

Kazí ti přejídání tvé snahy o hubnutí? Nemůžeš se zbavit nutkání mlsat? Nauč se rozlišovat, zda se jedná o hlad, či o chuť. Pro někoho může být naprosto samozřejmé umět rozlišit tyto dvě „potřeby“, ale pro ty, co ještě tápou nad tím, jak porozumět vlastnímu tělu, pro ty je tento článek.

7 tipů, jak ovládnout své chutě a konečně zhubnout



1. Někdy se říká, že hlad je převlečená žízeň, můžeš se proto zkusit napít.

2. Najdi si ve stravování pravidelnost.

3. Jez vědomě, jídlo do sebe neházej a užívej si ho.

4. Neuzobávej během dne, dodržuj pauzy mezi jídly (ideálně cca 3 hodiny).

5. Pokud ti 3 jídla denně nestačí, zařaď svačinky.

6. Nevynechávej jídlo! Vždy měj u sebe pro případ nouze něco za zub. Proteinové svačinky můžeš hodit do kabelky a hlad tě tak nikdy nepřekvapí!

7. Není mlsání jen špatný návyk? Změň ho! Místo přejídání se u televize jdi na procházku.

Pokud tě honí mlsná a pravidelně pořádáš nálety do spíže, pak by ti pomůže náš HUNGER CONTROL. Potlačí chutě na sladké, budeš mít pocit plného žaludku a nesníš více, než by tvé tělo potřebovalo. Na druhou stranu, pokud máš skutečný hlad, tvé tělo strádá, najez se! Hladovění není zdravá cesta k vysněné postavě.



CHCI SE PŘESTAT PŘEŽÍRAT


Somatické projevy předurčují hlad

Kručí ti v břichu? Točí se ti hlava? Máš pocit prázdného žaludku? Cítíš se oslabená a bez energie? Kvalitní „motor“ svému tělu nedodáš čokoládou, která tě uspokojí jen na chvíli, ale pořádně výživově nadupaným jídlem. Pokud tě vlčí hlad přepadá neúměrně často, pak bude chyba někde v tvém jídelníčku.

Nástup pocitu hladu je pozvolný, chuť přichází okamžitě

Nejprve zbystříš, že již nemáš tolik energie, následně se dostaví kručení v břiše, bolest hlavy a další somatické projevy. Hlad se stupňuje a je čím dál větší. Oproti tomu chutě nemají pozvolný nástup, ale přichází nečekaně, okamžitě a chtějí uspokojit TEĎ HNED.


Zdravé mlsání


Myslíš na jednu konkrétní potravinu? Pak je to chuť

Pokud máš skutečný hlad, pak by tě uspokojila jakákoliv potravina. Když váháš nad tím, zda máš hlad, nebo chceš jen mlsat, pak si představ, že by sis dala porci brambor s kuřecím masem. Uspokojí tě to?

Oproti tomu chutě bývají na KONKRÉTNÍ potravinu. Může to být čokoláda, sušenky, bonbony, pizza, hamburger… Chutě tě ovládnou, když například projedeš kolem fast foodu anebo jen uvidíš na Instagramu fotografii.


Svačinky do diety


Emoce hrají ve stravovacích návycích velkou roli

Aktuální citové rozpoložení ovlivňuje v mnoha případech náš jídelníček. Jídlo je spojováno s pozitivními událostmi, jako je oslava narozenin nebo Štědrý den. Někdy máme potřebu dobrou náladu ještě podpořit lahodným dortíkem. Jindy když jsme po celém dni unavené a něco nás trápí, pak to jediné, po čem toužíme, je pořádný kus dortu na utěšení.

Pokud je tvým jediným naučeným mechanismem zvládání smutku jídlo, pak nemusí být zrovna tato berlička tou nejlepší. Nauč se bojovat se smutkem a se stresem jinak.



Hlad nebo chuť

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty