Jsi milovnice polévek? Tak to musíš vyzkoušet také studenou okurkovou polévku. Perfektně se hodí do letního počasí, kdy na teplou polévku nemáš chuť. Okurková polévka je osvěžující a vynikající. Budeš překvapená, jaká je to mňamka. Příprava je jednoduchá, takže se nemusíš bát, že bys to nezvládla.
SUROVINY:
600 g salátové okurky
400 g zakysané smetany
50 g lískových ořechů
10 g najemno nastrouhaného česneku
10 g olivového oleje
2 ředkvičky
2 snítky kopru
2 lžíce najemno nakrájené pažitky
Pepř a sůl dle chuti
70 g lístků plocholisté petržele
100 g olivového oleje
100 g rostlinného oleje
POSTUP:
Troubu rozehřejeme na 160 °C.
Ořechy dáme na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 4 minuty. Vysypeme je na kuchyňský papír nebo na čistou utěrku a promneme je rukou, abychom je zbavili slupky. Poté je rozkrojíme nožem na poloviny a znovu dáme do rozehřáté trouby na 6 minut. Ještě teplé je promícháme v misce s olivovým olejem.
Ředkvičky nakrájíme na jemné plátky. Kopr natrháme nahrubo.
Okurku nastrouháme nahrubo a promícháme ji se zakysanou smetanou, česnekem a pažitkou. Dle chuti osolíme a opepříme a necháme vychladit.
Polévku podáváme dobře vychlazenou, ozdobenou opečenými lískovými ořechy, koprem, nakrájenou ředkvičkou a zakápnutou petrželovým olejem.
PETRŽELOVÝ OLEJ
V rendlíku smícháme oba druhy oleje a zahřejeme je na teplotu 75–80 °C. Vlijeme do mixéru, přidáme lístky petržele a 1 minutu mixujeme.
Směs vlijeme do cedníku a olej necháme vykapat do čisté misky. Pozor, hmotu v cedníku nestlačujeme!
Hotový olej vlijeme do čisté uzavíratelné sklenice.