Studená okurková polévka

Studená okurková polévka

Jsi milovnice polévek? Tak to musíš vyzkoušet také studenou okurkovou polévku. Perfektně se hodí do letního počasí, kdy na teplou polévku nemáš chuť. Okurková polévka je osvěžující a vynikající. Budeš překvapená, jaká je to mňamka. Příprava je jednoduchá, takže se nemusíš bát, že bys to nezvládla.


SUROVINY:

600 g salátové okurky

400 g zakysané smetany

50 g lískových ořechů

10 g najemno nastrouhaného česneku

10 g olivového oleje

2 ředkvičky

2 snítky kopru

2 lžíce najemno nakrájené pažitky

Pepř a sůl dle chuti

70 g lístků plocholisté petržele

100 g olivového oleje

100 g rostlinného oleje


POSTUP:

Troubu rozehřejeme na 160 °C.

Ořechy dáme na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 4 minuty. Vysypeme je na kuchyňský papír nebo na čistou utěrku a promneme je rukou, abychom je zbavili slupky. Poté je rozkrojíme nožem na poloviny a znovu dáme do rozehřáté trouby na 6 minut. Ještě teplé je promícháme v misce s olivovým olejem.

Ředkvičky nakrájíme na jemné plátky. Kopr natrháme nahrubo.

Okurku nastrouháme nahrubo a promícháme ji se zakysanou smetanou, česnekem a pažitkou. Dle chuti osolíme a opepříme a necháme vychladit.

Polévku podáváme dobře vychlazenou, ozdobenou opečenými lískovými ořechy, koprem, nakrájenou ředkvičkou a zakápnutou petrželovým olejem.

PETRŽELOVÝ OLEJ

V rendlíku smícháme oba druhy oleje a zahřejeme je na teplotu 75–80 °C. Vlijeme do mixéru, přidáme lístky petržele a 1 minutu mixujeme.

Směs vlijeme do cedníku a olej necháme vykapat do čisté misky. Pozor, hmotu v cedníku nestlačujeme!

Hotový olej vlijeme do čisté uzavíratelné sklenice.


Studená okurková polévka

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty