Může hormonální antikoncepce za přibírání?

Může hormonální antikoncepce za přibírání?

Hormonální antikoncepce jako účinná ochrana proti nechtěnému početí, nebo nebezpečný strašák, který nám zmenšuje oblečení? Pokud i tebe zajímá, jakou roli v narůstání či snižování hmotnosti hraje hormonální antikoncepce, neváhej a dej se do čtení!

Co je to hormonální antikoncepce a jaké existují druhy?

Hormonální antikoncepce (dále jen HA) je většinou směs hormonů ethinylestradiolu a progestinu, což jsou ženské hormony. V dnešní době kromě perorálních tabletek existují i hormonální injekce, nitroděložní tělíska, náplasti, podkožní implantáty apod.

Záleží na tobě, kterou možnost zvolíš. Každá z nás je jiná a každé z nás bude vyhovovat něco jiného. 

Přiberu, když začnu brát antikoncepci?

Prozkoumala jsem více jak 16 odborných studií a nikde nebyl prokázaný přímý vliv hormonů v HA na přibírání hmotnosti. Tudíž tvrzení: „začnu brát HA a kvůli tomu přiberu,“ je poměrně zcestné.

Navíc v dnešní době obsahuje jedna tabletka cca o 100 mikrogramů estrogenů méně než prvotní tabletky s HA. Tudíž je přímý vliv hormonů na nabírání hmotnosti minimální.

Začátky užívání HA může ovlivňovat hospodaření těla s vodou a zvýšenou chuť k jídlu, což mohou být faktory, kvůli kterým můžeš při začátku užívání HA přibírat. Samotné hormony však přibírání nezpůsobí. Cítíš se opuchlá a těžká? Nemůžeš sundat prstýnky a kotníky ani nevidíš? Tvé tělo zadržuje nadbytečnou vodu. Zavodnění a chutě k jídlu by se měly ale postupně s dlouhodobějším užíváním vrátit do normálu.

Pomoct by ti mohl také náš účinný odvodňovač WATER FIGHTER, který zatočí s přebytečnou vodou raz dva.

Přiberu, když antikoncepci vysadím?

V tomto případě jsem nenašla vůbec žádné studie, které by se vyloženě zabývaly tématem, že by po vysazení HA žena začala přibírat. Z různých diskusních fór a od mých klientek vím, že po vysazení HA se jim váha buď nemění, nebo lehce snižuje. Právě díky vysazení hormonů, které zasahují do hospodaření těla s vodou se může váha právě naopak snížit.

Jaké jsou vedlejší účinky hormonální antikoncepce?

Mezi nejvýznamnější vedlejší účinky patří srdeční onemocnění a tromboembolické stavy. Tromboembolické stavy jsou způsobené vyšší srážlivostí krve, kterou může HA způsobit. Může tak dojít například k mrtvici, nebo tepennému uzávěru v dolních končetinách. Pokud chceš těmto stavům předejít, určitě by ses měla během užívání vyhnout kouření a soustředit se na správnou výživu. Tyto vedlejší účinky jsou na rozdíl od změn v tělesné hmotnosti podložené několika studiemi.

Závěr: Vliv antikoncepce na váhu

Narůstání nebo redukce váhy je u HA hodně individuální a záleží na dalších faktorech, které určují tvojí výslednou hmotnost. Nejdůležitější je samozřejmě vyvážený jídelníček, dostatek pohybu, kvalitní spánek a v neposlední řadě zde hraje velkou roli i genetika.

Působení hormonů v HA se na tvé hmotnosti odrazit může, ale ze všech výše uvedených faktorů tu bude hrát pouze minimální roli.
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty