Srovnání: Který sirup je nejzdravější?

Srovnání: Který sirup je nejzdravější?

Pokud nejsi fanouškem ZERO sirupů a v obchodě stojíš bezradně před policemi regálů se sirupy a přemýšlíš, která verze je ta nejlepší, pak ti to tento článek pomůže vyřešit! Neváhej a pojď s námi zjistit, který ze sirupů je ten nejzdravější a nejlépe doplní tvé lívance nebo snídaňovou kaši!

JAVOROVÝ SIRUP – kanadský žertík, nebo zdravá pochoutka?

Javor cukrový se získává zahuštěním mízy javoru, listnatého stromu. Složením je to stejná chemická sloučenina jako obyčejný cukr. Jedná se o sacharózu s malým množstvím glukózy, fruktózy a minerálních látek. V podstatě se jedná o tekutý cukr s nižší sladivostí a o něco nižší energetickou hodnotou. Nižší sladivost ale může způsobit to, že ho použiješ více.

AGÁVOVÝ SIRUP – tekutý zázrak, nebo předražená sladkost?

Tento sirup se získává ze šťávy kaktusu agáve, která je složena ze 70-80 % z fruktózy. Zbytek tvoří voda a malé množství minerálních látek. Fruktóza je považována za zdravější variantu slazení především kvůli jejímu nízkému glykemickému indexu, tzn. že ti hladina krevního cukru nepůjde tak rychle nahoru a zase dolu jako po obyčejném cukru. Tato vlastnost je pro zdraví poměrně prospěšná, poněvadž nadměrné výkyvy hladiny krevního cukru jsou předpokladem pro rozvoj cukrovky a obezity.

DATLOVÝ SIRUP – tradiční pochoutka Středního východu

Vyrábí se smícháním sušených datlí s vodou, které se následně mixují, filtrují a koncentrují na požadovanou hodnotu. Jelikož se tedy jedná o ovocný sirup, bude obsahovat především fruktózu. Na dalším místě je glukóza a sacharóza. Díky vyššímu obsahu fruktózy u něj můžeme také shledat nižší glykemický index. Na druhou stranu jsou datle poměrně sladké ovoce, a proto bys to s tímto sirupem neměla přehánět.

ČEKANKOVÝ SIRUP – sladidlo nové generace?

Přírodní sirup z kořene čekanky, který tě nadchne! Nejen že je ze všech sladidel nejméně kalorický, ale také má velmi nízký glykemický index a obsahuje opravdu hodně vlákniny! Dá se použít do kaše, na palačinky, do jogurtu, ale můžeš z něj upéct i zdravou bábovku k nedělní kávičce!

Kolik obsahují sirupy kalorií?

Nelekej se! Všechny uvedené údaje jsou uvedeny na 100 gramů, to bys ale v životě nepozřela v rámci jednoho dne, a pokud ano, nejspíš by ti nebylo moc dobře. Ideální porce je 10-20 gramů, což je zlomek z uvedených hodnot.

JAVOROVÝ SIRUP: 366 kcal, 90 g sacharidů (z toho cukru: 79 g), 0 g tuku, 0 g bílkovin, 0 g vlákniny
DATLOVÝ SIRUP: 398 kcal, 97 g sacharidů (z toho cukru: 96 g), 0,1 g tuku, 2,3 g bílkovin, 0 g vlákniny
ČEKANKOVÝ SIRUP: 161 kcal, 4,7 g sacharidů (z toho cukru: 4,7 g), 0 g tuku, 0 g bílkovin, 71,3 g vlákniny

Závěr: Který sirup je nejlepší?

Ze souhrnu nutričních hodnot je ti nyní jasné, že nejlepší variantou nejen do diety bude sirup čekankový! Nejen že obsahuje nejméně cukru, ale obsahuje opravdu velké množství rozpustné vlákniny (inulinu). To oceníš i při redukci tuku.
Jako nutriční terapeut však vím, že každému může chutnat něco jiného a pokud máš ráda javorový sirup, který sice nemá perfektní složení, ale dáš si ho těch doporučených 10-20 gramů za den, mohu tě ujistit, že se určitě nic nestane. Právě naopak! Občas potěšit i své chuťové buňky je stejně důležité jako mít vyvážený jídelníček.




Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty