Kdy je nejlepší užívat protein při hubnutí?

Kdy je nejlepší užívat protein při hubnutí?

Bílkoviny ve stravě mají svou nezastupitelnou funkci! Zejména pokud hubneš, zaměř se na to, abys měla jejich příjem dostatečný. Proč jsou tolik důležité? A kdy je vhodné pít proteinové nápoje? Kolik pít proteinu? A má smysl dávat si protein při hubnutí? To vše se dočteš v tomto článku.

PROČ ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU BÍLKOVINY

- Mají vysoký termický efekt. To znamená, že na jejich zpracování tělo využije větší množství energie (je to úbytek ze zkonzumované energie). Udává se, že u bílkovin je to cca 15 – 30 %, oproti tomu sacharidy mají 5 – 10 % a tuky 1 – 3 %.
- Mají velký sytící efekt. Pokud sníš jídlo, které je bohaté na bílkoviny, budeš mít hlad za delší dobu, než když bys snědla ryze sacharidové jídlo (např. k ovesným vločkám si přidej náš PROTEIN choco bueno a získáš vydatné jídlo, které tě zasytí).
- Protein slouží k budování svalové hmoty.
- Při hubnutí bílkoviny fungují jako ochrana svalové hmoty. Nechceš přece hubnout společně s tuky i svaly!


Protein

Jak správně dávkovat protein? Doporučená dávka bílkovin pro ženy je zhruba 0,8 – 1 g bílkovin na kg aktivní hmotnosti, sportovkyně mají nároky vyšší. Rozpětí doporučené dávky bílkovin pro sportující ženy se pohybuje od 1,5 až po 2,5 g bílkovin na kg hmotnosti. Samozřejmě ideální příjem záleží na mnoha faktorech (pohlaví, výška, váha, sportovní aktivita…). V závislosti na tom, jak jsi nebo nejsi schopna naplnit svůj denní příjem ze stravy, můžeš si dopomoct proteinovým práškem.

Kolik bílkovin přijímat, když chci hubnout? Pokud ses rozhodla začít hubnout, pak je pro tebe dostatečný příjem bílkovin obzvlášť důležitý.Jejich příjem by se měl pohybovat cca od 1,5 – 2 g na kg tělesné hmotnosti. Pokud nezvládneš svůj příjem získat ze stravy, zařaď protein na hubnutí. Rozhodně má smysl pít protein při hubnutí!

KDY UŽÍVAT PROTEIN

Potraviny bohaté na bílkoviny jsou například: maso, vejce, mléčné výrobky či luštěniny. Pokud máš problém sníst svůj doporučený příjem bílkovin ve stravě, pak na řadu přichází proteinový prášek! A co si budeme povídat, proteinové prášky jsou chutné a je to taková sladká odměna po cvičení, na kterou se můžeš těšit!




1. Protein můžeš užívat na lačno před cvičením
. Pokud půjdeš sacharidově na lačno na kardio cvičení, pak nastartuješ spalování tuků dříve než po sacharidové snídani. Navíc tím ochráníš svou svalovou hmotu.

2. Zařaď protein po cvičení! Pokud děláš pouze kardio či lehké workouty bez posilování, pak protein po tréninku není tolik nutný. Ovšem po pořádném posilování je více než žádoucí! Podpoříš tím regeneraci svalů a jejich růst.

3. Protein si můžeš dopřát také jako svačinku! Nestíháš si připravit jídlo, ale kručí ti v břiše? Pak do sebe šoupni jednu odměrku proteinu! Dostatečně tě zasytí a nebude tě honit mlsná. Proteinový prášek zároveň můžeš využít na pečení, těsto ti krásně osladí a dodá potřebné bílkoviny. A co takové protein pancakes? Dále si můžeš udělat s proteinem chutné smoothie, proteinový puding nebo si jej přidat jen tak do tvarohu či jogurtu – i to je super mňamka!

ČASTO SE PTÁTE: Můžu pít proteinový prášek s mlékem?

Odpověď je: ANO! Mléko nijak neznehodnocuje bílkoviny v proteinu. Pro někoho je to také mnohem chutnější varianta. Zároveň je ale nutné počítat s tím, že mléko má nějaké kalorie navíc, proto jej započítej do svého příjmu. Skvělým kompromisem může být, pokud smícháš vodu s mlékem půl na půl. Časem mléka budeš ubírat, až si zvykneš na chuť proteinu s vodou.

CHCI KOUPIT PROTEIN



Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty