Digitální detox

Digitální detox

Dobrý sluha, ale zlý pán… Přesně tak to může být s telefonem. Proto jsme se rozhodly vyzpovídat paní inženýrku Anetu Baklovou, která se zebývá tématem Digitální detox.


Jak zjistím, že mám závislost na smartphonu? 

Závislost na chytrém telefonu se projevuje různě a mnohdy si jí všimne nejdřív tvé okolí. Můžeš například špatně spát nebo se cítit velmi nesvá, když zapomeneš telefon doma nebo když ho musíš mít vypnutý či se ztlumeným zvukem mimo dohled. Můžeš na sobě pozorovat časté výkyvy nálad, ztrátu zájmu o své koníčky a potřebu neustále svůj telefon kontrolovat.

Slyšíš ho občas zvonit, i když nezvoní? Cítíš ho vibrovat v kapse, i když nevibruje? Když navíc své osobní vztahy vyměníš za ty virtuální, máš zaděláno na velký problém. Prvním krokem ze závislosti je uvědomění si toho, že závislostí trpíš.

Jak moc nás ovlivňují naše chytré telefony?

Chytré telefony nás ovlivňují velmi. Berou si to nejcennější, co máme – naši pozornost, energii a čas. Telefony nás ruší při soustředěné práci. Je dokázáno, že po každém vyrušení nám trvá dalších 8 minut, než jsme schopni se zase soustředit. Telefony nám mají šetřit čas a usnadňovat práci, obvykle však dělají opak. Telefony nám dávají pocit, že musíme být neustále k zastižení pro případ, že by se něco důležitého nebo zajímavého dělo. Díky internetu máme možnost sledovat zprávy prakticky nonstop.

Co kdyby nám totiž něco důležitého uniklo? Jenže právě tak jsme vystaveni neustálému stresu a ten nám, jak víme, velmi škodí. Díky sociálním sítím se můžeme předhánět s přáteli, kdo má modernější outfit či tyrkysovější moře na dovolené. Získáváme pocit kontroly nad vším, co se děje. Ale právě to nás vysiluje a zaplavuje úzkostí, obzvláště když zmeškáme skvělou párty nebo zjistíme, že náš bývalý si našel velmi krásnou novou partnerku. Kromě toho display telefonů vyzařuje modré světlo, které blokuje produkci hormonu melatoninu, a nám se pak špatně spí. V souvislosti s tímto modrým světlem se také mluví o zvýšené pravděpodobnosti onemocnění rakovinou. Budoucností je síť 5G, o jejíchž negativních vlivech na zdraví se také hojně spekuluje.



Co to je digitální detox?


Řekla bych a cítím to tak, že pojem digitální detox na počátku své existence znamenal zbavení se, tedy totální eliminaci, digitálních technologií na určitou dobu. Tento termín však vyzrál, protože jsme jako lidstvo zjistili, že se bez technologií v dnešní době neobejdeme a čas bez telefonu pro nás může být naopak velkým stresem, spíš než úlevou a odpočinkem.

V tuto chvíli tedy pojem digitální detox vnímám podobně jako termín digitální minimalismus, tedy jako způsob využívat digitální technologie tak, aby nám co nejvíce sloužily a nekradly nám náš volný čas, abychom ho s jejich pomocí měli víc a byl zároveň plnohodnotnější, tedy prožitý na maximum.


 

Kdy je vhodné začít s digitálním detoxem?

Já si myslím, že kdykoliv. Není doba, kdy bys s digitálním detoxem nemohla začít. Pro někoho může být odrazovým můstkem období svátků nebo lockdownu, tedy čas bez práce, kdy nemusí být permanentně k zastižení na telefonu, pro jiného může být impulsem k digitálnímu detoxu přemíra notifikací na mobilu nebo jeho neustálé zvonění. Pak je třeba si nastavit hranice a pravidla a digitální detox může začít.





Jak na to?

Nejdůležitější je mít motivaci ke změně, najít v ní smysl. Spíš než odjet na víkend a nechat telefon doma, doporučuji začít malými krůčky a postupně aplikovat jedno pravidlo po druhém. Předtím se ale zamysli nad následujícími otázkami. Co mi telefon dává? Co mi naopak bere? Co by se stalo, pokud bych se nepřipojila několikrát denně na Facebook nebo ihned neodepsala na smsku nebo zprávu na Messengeru? Jak by mi můj telefon mohl pomoci k tomu, abych měla více volného času? Zeptej se taky sama sebe, kdy a z jakého důvodu po telefonu obvykle saháš. 

Co se týče navozujících pravidel, mohou vypadat různě, záleží jen na tobě. Můžeš si třeba říct, že telefon budeš odkládat každý den ve 20 hodin a zkontroluješ ho až příští den. Nebo si vypnout notifikace aplikací či některé aplikace rovnou odinstalovat. Pokud nemůžeš smazat aplikace, na kterých trávíš největší množství času, odstraň jejich ikonky z hlavní stránky telefonu, abys je neměla hned na očích. Časem se ti je přestane chtít hledat a nakonec zjistíš, že je nepotřebuješ. Nebo si můžeš nastavit šedou barvu ikon aplikací.
Je totiž prokázáno, že tato barva méně přitahuje naši pozornost a naopak barevné ikonky k pozornosti vybízí. Trvá 21 dní, než se vytvoří zvyk, pak můžeš přidat další pravidlo. Pokud se rozhodneš strávit nějakou dobu bez mobilu, určitě to zkus, ale předem informuj rodinu a nejbližší o tom, že na telefonu nebudeš, aby se o tebe nebáli.


Co když to nezvládnu?

Nic se neděje, můžeš začít znova nebo si pravidla upravit, aby ti víc seděla. Řekni ostatním o svém záměru, budeš se tak cítit víc motivovaná k tomu, abys svého cíle dosáhla. Nebo najdi někoho, kdo do toho půjde s tebou. Ve dvou se to lépe táhne. A pokud ani to nepůjde, najdi si kouče, který ti s postupem k tvé digitální svobodě pomůže.


Co jsi v rámci svého digitálního detoxu podnikla ty?

Na noc telefon vypínám nebo dávám do módu „letadlo“, dělám to tak už rok a pozoruji na sobě, že lépe spím především proto, že mě blikající notifikační dioda na telefonu nenutí se na telefon dívat, když se náhodou v noci vzbudím. Pokud mám telefon vypnutý, budí mě klasický budík. Sloučila jsem několik sociálních sítí dohromady, takže mi stačí spravovat jen jednu a v ostatních se dané příspěvky automaticky promítnou. Samozřejmě to není ideální, každá sociální síť je jiná a má jinou kategorii návštěvníků, kteří potřebují odlišný přístup. Ale pro mé účely to takhle stačí. Na firemním Facebooku jsem zrušila možnost kontaktovat mě zprávou a lidé se odkazuji rovnou na web, kde se dočtou vše potřebné. Většina dotazů se tak tedy vyřeší sama.

Příspěvky na sociální sítě plánuji několik týdnů dopředu. Vypnula jsem si notifikace všech aplikací v mobilu a množství aplikací jsem úplně odinstalovala. Odstranila jsem si z telefonu například aplikace sociálních sítí. Na své webové stránky jsem napsala stálou pracovní dobu, ve které se mi zákazníci dovolají. Jako podnikatelka samozřejmě pracuji nad rámec těchto hodin, ale telefon mimo ně prostě nezvedám. Když někdo mimo tuto dobu přece jen zavolá, přijde mu automatická smska, která ho informuje o tom, kdy jsem k zastižení. O víkendech k zastižení telefonicky nejsem vůbec. Upozornění na e-maily jsem měla původně vypnuté jen o víkendech, ale nakonec jsem je vypnula napořád.

Když se potřebuji soustředit na práci, telefon si odstraním z očí, dám ho ztišený do šuplíku nebo ho přikryju knihou. Zde totiž platí pravidlo: „Zmizí z očí, zmizí z mysli.“ Na dovolené telefon odkládám do trezoru a dívám se na něj jen ráno a večer – člověk si tak krásně vyčistí hlavu a začne ho napadat tolik nových věcí! Fotky na dovolené fotím foťákem. Pokud jsem s přáteli, telefon s vypnutým vyzváněním mám v tašce a věnuji se naplno jim. Je to jeden ze způsobů, jak jim dávám najevo, že si jich a jejich času vážím. Oni dělají to samé. Do budoucna mám v plánu začít využívat klasické hodinky, protože na mobil se mnohdy dívám kvůli času. Při tom často zjistím, že je třeba něco řešit, a to mi občas kazí chuť do toho, co právě dělám.


Co získám digitálním detoxem?

Získáš především klid a množství volného času. Budeš šťastnější, produktivnější a kreativnější. Budeš líp spát a zlepšíš své osobní vztahy. Nejspíš také svým rozhodnutím omezit čas věnovaný digitálním technologiím budeš motivovat lidi okolo sebe ke stejným krokům. Budeš jim vzorem, když uvidí, že jsi to zvládla a stále žiješ a dokonce víc než předtím.


Ing. Aneta Baklová, Ph.D.
Kouč digitálního detoxu, osobní kouč
www.digitalnidetox.cz



Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty