Vejce a mýty o cholesterolu

Vejce a mýty o cholesterolu

Je vejce opravdu nebezpečným strašákem vysokého cholesterolu, nebo zdravou fitness pochoutkou?
Zajímá tě, v jakém množství zařadit vejce do jídelníčku tak, abys dosáhla správné hodnoty bílkoviny? 

Vejce 

Určitě víš, že vejce se skládá ze dvou částí. Z vaječného žloutku a vaječného bílku. 

Vaječný bílek tvoří až 2/3 vejce a jedná se o čistou kvalitní živočišnou bílkovinu bez dalších sacharidů a tuků. 

Žloutek tvoří 1/3 hmotnosti vejce a obsahuje kromě tuků i řadu dalších prospěšných látek. Jednou z nich je například vitamin D a další vitamíny rozpustné v tucích! Můžeš tu najít i celou škálu vitamínu B, nebo kyselinu linolovou (CLA). Samozřejmě obsahuje i obávaný cholesterol, a to v množství cca 200 mg. 

Mýty o cholesterolu 

Vejce byla v dřívějších dobách téměř démonizována za vysoký obsah cholesterolu. 

Tento fakt vznikl po zjištění, že vejce obsahuje 200 mg cholesterolu a doporučený denní příjem cholesterolu se pohybuje okolo 300 mg. Není divu, že na docela dlouhou dobu vejce zmizelo z nejednoho talíře skalních fanoušků zdravého životního stylu. 

Nyní je tento mýtus vyvrácen, a to hned ze tří důvodů! 

Jedním z nich bylo zjištění, že naše játra a střeva za den vytvoří přirozeně asi třikrát vyšší dávku cholesterolu, než je doporučený denní příjem.
Cholesterol tělo potřebuje k řadě důležitých procesů, a proto si ho zcela přirozeně vytváří samo.
Naopak pokud bys cholesterol vyřadila z jídelníčku úplně, tělo by na to zareagovalo ještě vyšší vnitřní produkcí! A to už by se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi mohlo projevit. 

Dalším důvodem je to, že vejce kromě cholesterolu obsahuje na rozdíl od jiných „vysoce cholesterolových“ jídel jiné prospěšné látky. Což se například o smaženém sýru, smetanové zmrzlině, nebo čokoládových sušenkách říct nedá.  

Dalším důvodem, proč vejce určitě zařadit do jídelníčku je, že ve žloutku se nachází látka, která má téměř zázračné účinky! Dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi a zároveň má blahodárné účinky na vlasy a pleť, slouží jako „potrava pro mozek“ a dokonce chrání játra před poškozením (alkohol, léky apod.). Tato látka se nazývá LECITHIN

Vejce v jídelníčku – kolik jich mohu sníst? 

Běžné slepičí vejce velikosti M, obsahuje 6,8 g bílkovin a k tomu 5,9 g tuků. Sacharidy neobsahuje žádné. Co to pro mě znamená a kolik vajec si tedy mohu dát na snídani? 

Ráda ti to vysvětlím na příkladu: Anička, která za den sní 1750 kcal v pěti jídlech za den je mladá holka, která pracuje v kanceláři, má sedavé zaměstnání a třikrát do týdne cvičí podle VIP programu. 

Aničky oběd by měl obsahovat cca 30 g bílkovin a k tomu 15 g tuku. To by znamenalo, že by musela sníst asi 4 a kousek vejce, a navíc by tím zkonzumovala 25 g tuků místo doporučených 15 g. 

Z toho důvodu je mnohem chytřejší, konzumovat vejce u menších jídel, jako je například snídaně. 

Aničky snídaně by měla obsahovat asi 16 g bílkovin a 14 g tuků. To by znamenalo dvě míchaná vajíčka k snídani bez dalších tuků (máslo na smažení apod). Pokud by si chtěla vajíčka udělat na másle, z jednoho vajíčka by použila pouze bílek a snídaně by byla skvěle vyvážená! 



Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty