Ať už je léto, nebo zima, tělo si občas řekne o nějakou tu kalorickou bombu. Jenže pokud rýsujete figuru, nemusí být taková česká kuchyně to pravé ořechové pro váš six pack na bříšku ani pevný zadeček, který se vyjímá nejen v plavkách u bazénu, ale i ve spodním prádle před partnerem.
Babiččino vepřo knedlo zelo, mámin gulášek nebo taťkův vyhlášený bramborový salát k řízkům na Vánoce. Sbíhají se vám sliny? Nechali jsme se políbit múzou, přidali jsme špetku vyhlášené české vynalézavosti a dali jsme pro vás dohromady 4 tradiční lokální recepty, u nichž neutrpí vaše sexy postava.
1. Svíčková, u které budete chtít nášup
Co je potřeba na omáčku s masem:- mrkev, celer, petržel, všeho přibližně stejně
- cibule
- bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl
- hovězí maso a vývar z něj
- hořčice
- citron
- rostlinná smetana (třeba mandlová nebo kokosová) nebo klasická jen s 10 % tuku
Co je potřeba na knedlík z otrub (4 menší knedlíky):
- 2 polévkové lžíce mletých ovesných otrub
- 1 čajová lžička prdopeče (prášku do pečiva) bez fosfátů
- 1 polévková lžíce nízkotučného tvarohu
- 1 celé vejce
- špetka soli
Jak na svíčkovou:
Pokud si chcete usnadnit práci, uvařte hovězí maso v papiňáku. Stačí jej zalít vodou, přihodit 3 bobkové listy, pár kuliček nového koření i celého pepře a osolit. Jakmile začne hrnec syčet, snižte teplotu varu na nejnižší stupeň a nastavte si kuchyňskou minutku přesně na hodinu. Poté bude maso hotové a vám zůstane úžasný hovězí vývar.
Na troše kvalitního oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte a orestujte všechnu kořenovou zeleninu, kterou jste nastrouhaly (ideálně pomocí kuchyňského robota). Až zelenina zezlátne a místnost provoní její jemné aroma, lehce ji podlijte hovězím vývarem z vaření masa, vmíchejte 2 polévkové lžíce hořčice, na kolečka nakrájený citron, který jste zbavily pecek i kůry. Zalijte zbytkem vývaru, aby lehce směs přesahoval, chvilku povařte, odstavte a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte vývar. Není potřeba zahušťovat, to by se líbilo jen faldíkům! Dolijte 1 smetanu, chvilku povařte a omáčku jedna báseň máte hotovou. Vložte do ní uvařené a na plátky nakrájené hovězí maso.
Jak na knedlíky:
Všechny uvedené ingredience důkladně promíchejte, vložte do hrnečku vytřeného olivovým olejem, který umístíte do mikrovlnky. Tu zapnete na 3 minuty při 800 W a pak hrneček necháte minutku odstát. Takovéto knedlíky jsou opravdu výborné a nadýchané!
2. Zdravější gulášek s rýží
Co je potřeba:- krůtí prsa (množství dle potřeby)
- 3 větší cibule
- 3 stroužky českého česneku
- dost červené sladké papriky, může být i trocha pálivé nebo rovnou chilli
- další koření: mletý pepř, sůl
- vývar (jakýkoli, ale nejlépe šmakuje hovězí)
- rýže
Jak na to:
Cibule je hodně, abyste nemusely zahušťovat nezdravou jíškou. Nakrájejte ji na drobno, osmahněte dozlatova. Orestujte krůtí prsa nakrájená na větší kostky. Až chytnou zlatavou barvu, zasypte je červenou paprikou a okořeňte zbývajícím kořením podle chuti. Aby paprika nezhořkla, co nejdříve zalijte směs vývarem. Dejte ho málo. Nezapomeňte, že nechceme zahušťovat! Až na závěr vmíchejte prolisované 3 (i více) stroužky česneku. Úmyslně jej používejte až na závěr, aby neztratil své cenné látky. Jako přílohu doporučujeme rýži, quinou nebo otrubový knedlík z předešlého receptu.
3. Vepřo knedlo zelo jako od babičky
Co je potřeba na maso a zelí:- vepřová kýta bez kosti (gramáž necháme na vás)
- česnek
- sůl, pepř, bobkový list
- hlávka zelí
- 2 velké cibule
- ocet
- stévie na doslazení zelí (volitelné)
Co je potřeba na celozrnný knedlík ze špaldové mouky:
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1 hrnek polotučného mléka
- 1 celé vejce
- ½ sáčku prdopeče (prášku do pečiva) bez fosfátů
- 1 kus celozrnného rohlíku
- 1 polévková lžíce čerstvých bylinek (petržel, pažitka)
- sůl
Jak na knedlo:
Hrnečky vymažte olivovým olejem. Do mísy prosejte mouku, sůl i prdopeč, přidejte žloutek z vajíčka, bílek v jiné míse vyšlehejte na tuhý sníh. Do těsta opatrně vmíchejte celozrnný rohlík na kostičky, pokrájené bylinky i sníh z bílků. Hrnky do ¾ naplňte těstem. Do hrnce dejte nejdříve složený hadr či utěrku, pak do něj naskládejte hrnečky a doplňte nádobu vodu, která by měla sahat do poloviny hrnků. Přiveďte k varu. Knedlíky takto ve vodní lázni vařte půl hodiny. Poté je vyklopte a můžete krájet.
Jak na vepřo:
Kýtu vcelku dejte do pekáče, podlijte lehce vodou, přihoďte pár bobkových listů, maso potřete prolisovaným česnekem, osolte a opepřete. Přiklopte a pečte při 180 °C hodinu. Poté odklopte a při 220 °C asi 15 minut dopečte při průběžném podlévání vývarem, který vznikl pod masem.
Jak na zelo:
Na troše kvalitního oleje osmahněte nahrubo nakrájené cibule. Až zesklovatí, přidejte nakrouhané domácí zelí, lehce podlijte vodou, přiklopte a nechte změknout. Až bude zelí měkké, ochuťte špetkou soli, trochou octa, můžete dosladit stévií. Zelí zásadně nezahušťujte! Hustější bude, když do něj před přikrytím poklice vmícháte nastrouhaný syrový brambor.
4. Nejen vánoční kuřízek s bramborovým salátem
Co je potřeba:- kuřecí prsa (počet je na vás)
- vajíčko
- kukuřičná strouhanka
- 1 kg brambor vhodných na salát
- 1 velká cibule
- 3 sterilované okurky
- vařená mrkev
- 2 vařená vajíčka
- hrášek (raději mražený než sterilovaný)
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- hořčice
- bílý jogurt s 3 % tuku
Jak na to:
Kuřecí prsa naklepejte, obalte ve vajíčku a v kukuřičné strouhance. Mouku klidně vynechte – přijdete na to, že jste ji roky nemusely používat. Obalené řízečky položte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby rozpálené na 220–250 °C. 15 minut nechte péct z jedné strany, poté 15 minut z druhé strany. A máte řízky bez tuku!
Na salát si uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Smíchejte s vařenou mrkví nakrájenou na kostičky, nadrobno nasekanou cibulí, rozmrazeným hráškem a nakrájeným vařeným vajíčkem. Osolte, opepřete a dochuťte podle sebe solí, pepřem, citronovou šťávou a hořčicí. Smíchejte s bílým jogurtem.