V poslední době je tvaroh často diskutovaným tématem. Zajímá tě, jestli ho zařadit do jídelníčku? A proč je všemi odborníky na výživu tolik doporučován? Na tyto otázky si odpovíme v dnešním článku.
Jak se tvaroh vlastně vyrábí? A jaké jsou jeho nutriční hodnoty?
Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti. Vyrábí se z mléka srážením mléčné bílkoviny (kaseinu). Existují dva druhy výroby. Bílkovina se sráží za pomocí kyseliny mléčné, nebo pomocí enzymů. Za použití kyseliny mléčné vzniká tvrdý tvaroh (na strouhání) a pomocí enzymů vzniká měkký tvaroh. Ten se vyrábí v různých podobách (odtučněný, nízkotučný, polotučný, tučný).Tvaroh je někdy označován jako bílé zlato. Složení je opravdu výjimečné. Jedná se o jeden z mála mléčných výrobků, který obsahuje na 100 g nejvíce bílkovin a poměrně málo sacharidů a tuků. Obsah tuku v sušině však záleží na tom, jakou variantu tvarohu si zvolíš (plnotučnou/polotučnou/nízkotučnou).
Shrnutí nutričních hodnot ve 100 g polotučného tvarohu: 450 kJ/110 kcal; 13 g bílkovin; 4 g sacharidů, 4,5 g tuků.
Patří tvaroh do zdravého jídelníčku?
Jak již vyplývá z předešlého odstavce, tak tvaroh do racionálního jídelníčku určitě patří!!! Najdeš ho i v našich jídelníčcích na míru. Nutriční terapeuti ho do jídelních plánů zařazují nejen kvůli vysokému obsahu bílkovin, ale také kvůli vápníku a jeho výborné sytivosti.Pokud jsi tvaroh ve svém jídelníčku dosud neměla, určitě bys ho měla zařadit.
Jaký tvaroh vybrat a v jakém množství ho konzumovat?
Tvaroh konzumuj hlavně neochucený a ideálně polotučný. Pokud ti tvé nastavení jídelníčku dovoluje více tuků, můžeš sáhnout i po tvarohu tučném. Nejméně doporučovanou variantou je odtučněný tvaroh. Snížené množství mléčného tuku je nahrazeno sacharidy a zároveň se kvůli tomu snižuje vstřebávání vápníku.Tvaroh si můžeš zařadit do jídelníčku například nasladko s ovocem k snídani, nebo s čerstvými bylinkami na svačinku. Pokud nemáš moc času na přípravu oběda, tvaroh můžeš smíchat se zeleninou a společně s celozrnnou bagetkou vytvoří nutričně bohatý oběd. Tvaroh se výborně hodí i na studenou večeři, např. opět v podobě pomazánky. Díky jeho vysoké sytivosti je na večeři ideální, alespoň tě nebude po zbytek večera honit mlsná.
Celkové množství tvarohu záleží na tvém nastavení příjmu bílkovin. Pro srovnání: jedna vanička tvarohu (250 g) obsahuje 25 g bílkovin, což odpovídá 100 g kuřecích prsou v syrovém stavu, nebo 1 dávce (30 g) ladylab proteinu.