Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Vánoce jsou za dveřmi a ty jsi právě na cestě za svou vysněnou postavou. Jak nedovolit, aby ti svátky zničily progres a vrátily tě pár kroků zpět? Na to se podíváme v tomto novém článku. 


Hoď se do pohody 

Jsou to Vánoce, které přichází jednou za rok. Nač se stresovat? Stresováním svému tělu nepomůžeš. Uvolni se, odpočiň si a dovol si malé zhřešení. Nikdo ti nebude nakazovat, aby sis nedala ani malý kousek cukroví nebo porci bramborového salátu – to by tvé psychice nijak nepomohlo. Zároveň však není nutné se zbytečně přejídat. 




Nechoď na rodinná setkání vyhladovělá

Někteří ti možná poradí, aby sis „šetřila“ svůj denní příjem kalorií právě na rodinnou sešlost. Když ale půjdeš vyhladovělá na návštěvu, kde bude hodně jídla, najednou můžeš mít pocit, že potřebuješ sníst úplně vše! Dožene tě hlad. I když jsou Vánoce a všude na tebe čekají ne zrovna živinově vyvážené mňamky, nezapomínej se najíst také plnohodnotné. Zaměř se na dostatek vlákniny, zdravé tuky, komplexní sacharidy a samozřejmě také bílkoviny.

Sniž sacharidové přílohy

Cukroví je povětšinou kombinace sacharidů a cukrů. Pokud víš, že si po obědě budeš chtít dopřát dezert v podobě vánočního cukroví, pak můžeš lehce zmenšit porci sacharidové přílohy. Například si místo dvou kopečků rýže dáš pouze jeden. Je to drobná změna, která nijak radikálně nenaruší tvůj jídelníček, ale může pomoct. 



Nezdráhej se ochutnat

Odoláváš a odoláváš a rázem spořádáš celý tác cukroví! Vždycky je lepší alespoň ochutnat, abys neměla pocit, že o něco přicházíš. Dovol si pár kousků cukroví. Samozřejmě toho nemusíš sníst tunu. To by ti tvé trávení nepoděkovalo, cítila by ses nafouknutá a „přecpaná“. A to není zrovna příjemný pocit… S ovládáním nezvladatelných chutí by ti mohl pomoct také náš HUNGER CONTROL. 

Jez vědomě 

Na stůl položíš tác s cukrovím a celý den na něj koukáš. Někdy platí známé pořekadlo: co oči nevidí… Uzobneš jeden kousek, druhý, třetí, při sledování pohádky dalších pár kousků… vlastně ani nemáš pocit, že jíš. Možná se ti zdá, že jsi toho moc nesnědla. Přece sis jen tak náhodou vždy uzobla, když jsi šla okolo, no ne? Ono se to ale nastřádá. 

Dej si na talířek pár kousků, na které máš skutečně zálusk. Vědomě si užívej tu sladkou chuť. Pomalu kousej, neházej to do sebe jako o závod a vychutnávej si to! Právě tohle vědomé mlsání zařídí, že ti bude stačit k uspokojení chutí jen pár kousků. 




Důležité je množství

Možná ses letos rozhodla péct zdravější verze cukroví. Nezapomeň ale, že i přestože jsou výživově hodnotnější, neznamená to, že jich můžeš sníst 5krát tolik. Často se nám totiž zdá, že pokud je něco „zdravější“, pak neuškodí si toho dát víc. Můžeš si bez problému dát tradiční cukroví, ale pohlídej si především množství. Není zdravé a nezdravé cukroví – je jen zdravé a nezdravé množství. 

Jdi na procházku se svými blízkými

I když jsou Vánoce, není důvod poddat se nicnedělání, pokud je pohyb přirozenou součástí tvého života. Vytáhni své blízké na procházku. Jídlo tak lépe vytrávíš, nebudeš nafouknutá a zbavíš se pocitu těžkosti v žaludku. Při procházce se nadýcháte čerstvého vzduchu, podíváte se na vánoční výzdobu a popovídáte si… Je to příjemná aktivita vhodná pro všechny! 





Využij přijatou energii ze stravy ke cvičení 

Je v pořádku, pokud si rozhodneš dát na pár dní pauzu od cvičení a naplno si užívat čas se svými blízkými. Rozhodně to neber tak, že za každou cenu MUSÍŠ cvičit. 

Pokud využiješ energii z dobrot ke cvičení, bude to jedině k dobru! Je možné, že ti cvičení pomůže se cítit lépe, odreaguješ se, uděláš si radost tím, že věnuješ čas sama sobě. Rozhodně to neber jako trest za přijaté kalorie. 

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty