Je vhodné zařadit CHEAT MEAL?

Je vhodné zařadit CHEAT MEAL?

Konečně sis nastavila jídelníček a kila jdou hezky dolů, jenže občas se potřebujeme za něco odměnit, nebo si prostě užít skvělou večeři se svým miláčkem. V tuhle chvíli jde počítání kalorií stranou. 
My holky to máme o to více složitější. Vždycky přijdou dny, ve kterých se nekontrolovatelných chutí na nějakou tu prasárničku nemůžeme ubránit. Jaký je rozdíl mezi Cheat day a Cheat meal? 
Jak by takový správný Cheat měl vypadat, a co si můžeš v rámci hřešení dovolit bez následků? Abychom tu nevařily z vody, šla jsem pro rady za naší úžasnou trenérkou Miškou a nutriční terapeutkou Janičkou. 




Miško, co je to Cheat day? 
Jako cheat day se označuje den, kdy si během diety dopřejeme jídla mimo dietní režim.

Jani, co je to Cheat meal? 
Cheat meal představuje jakési uvolnění v rámci jídelníčku, kdy si můžeš jedno jídlo za den dát, jaké chceš. Určitě to ale nechápej tak, že si každý den (sedm dní v týdnu) zařadíš jeden cheat meal. Doporučuji ho zařadit jednou týdně. Uvedu příklad, že si dáš třeba místo oběda klasickou pizzu nebo borůvkové knedlíky, které v rámci redukčního režimu v jídelníčku určitě nenajdeš.

Nikdy si ale na úkor tohoto jednorázového hříšného jídla neodepírej jídlo po dobu ostatních dní, ani nezmenšuj jejich porce! Cílem cheat meal má být přidání extra kalorií do běžného jídelníčku. Tudíž po tomto dni najeď zase na svůj běžný jídelníček bez jakéhokoliv ubírání jídla!




Jani, jak podle tebe vypadá Chet Day, který je nastavený špatně? A kolik kalorií si vlastně můžeme dopřát?
Já osobně nejsem úplně zastáncem až cheat daye, že by člověk konzumoval od rána do večera, co si namane a tláskal páté přes deváté. Takovýto utržený den z řetězu pak může klidně nabourat veškerou týdenní snahu při redukci váhy. Když si člověk nahází do tabulek cheat day společně s týdenním stravováním, kde se snažil. A zprůměruje si takovýto týden, tak vlastně zjistí, že třeba není v požadovaném kalorickém deficitu pro redukci váhy.
Co se týče množství přijaté energie během cheat daye, tak ta by měla být zhruba o 10 % větší, než je tvůj udržovací kalorický příjem. To si myslím, že je ve výsledku ještě smysluplný cheat day.


Miško, kolikrát týdně / měsíčně si Cheat day můžeme dovolit? 
Já osobně bych byla s frekvencí cheat dayů velmi opatrná a zařazovala je co nejméně, např. jednou za 4-6 týdnů. Častější cheat day totiž může velmi negativně ovlivnit celkovou snahu o hubnutí. Během jednoho dne člověk dokáže sníst velké množství kalorií a toto číslo už není nezanedbatelné jako např. u cheat meal. 






Jani, kolikrát týdně / měsíčně si můžeme dovolit Cheat meat? 
Jak už jsem zmiňovala na začátku, tak doporučuji zařadit jeden cheat meal v týdnu.


Miško, má takový Cheat day pozitivní vliv na tělo? A co psychika? 
Já osobně si nemyslím, že cheat day by měl pozitivní vliv, vidím spíš více negativ. Pokud si o cheat day dopřejeme opravdu vše, co jsme si těch několik dnů/týdnů odpírali, může se to nehezky zvrhnout v přejídání. Množství nezdravého jídla může tělo, které bylo doposud zvyklé na zdravou stravu, rozhodit na několik dalších dnů. Psychika je další stránka věci - počáteční nadšení často končí výčitkami, které ale mohou vést k dalšímu přejídání, a tím se člověk dostává do bludného kruhu.



Jani, jaké jsou rizika Cheat daye? 
Určitě je velkým rizikem, pokud nemáš pevnou vůli, že se z cheat daye stane cheat week nebo cheat month a veškeré snažení bude vniveč. Na cheat day by měly určitě zapomenout ty z vás, které máte zdravotní problémy (např. diabetes, vysoký cholesterol atd.).
Mezi další rizika patří výčitky ze snědeného množství jídla a s tím spojená psychická nepohoda. Vlivem přejídání mohou vzniknout různé zažívací problémy a nevolnost. A v neposlední řadě také krátkodobý nárůst váhy.





Jani, Miško, můžete nám to nějak obecně shrnout a dát holkám nějaké univerzální doporučení? :)

Janička:
Rozhodně si občas něco dobrého dopřát! Nejsme roboti, kteří dělají vždy vše na 100 % a občas nějaký cheat meal je zapotřebí. Jídlo máme od toho, aby nám dodávalo potřebné živiny a zároveň občas potěšilo i mysl. Každopádně se cheat meal/cheat day nesmí zvrhnout v celodenní, nebo celotýdenní přejídání.

Miška:
Já bych určitě doporučila zařazovat cheat meals, a to když už, tak kvalitní :) Zajděte si například do oblíbené restaurace na dobrý steak nebo těstoviny. Příliš nepodporuji cheat meals ve fast food řetězcích, kde suroviny nejsou vždy v top kvalitě.



Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty