Tipy, jak nahradit vejce v jídelníčku a v kuchyni

Tipy, jak nahradit vejce v jídelníčku a v kuchyni

Zjistili ti alergii na vejce a hrozíš se, co teď? Vždyť vejce je vlastně pojidlo pro spousty pokrmů, ať už slaných nebo sladkých. Nezoufej, a mrkni na následující článek, kde ti dám pár rad a tipů, čím nahradit vejce především při vaření nebo pečení.

Slané pokrmy

Mletá masa (sekaná, karbanátky) – můžeš je udělat úplně bez vejce nebo se dají použít jemné ovesné vločky namočené v trošce mléka.

Obalované pokrmy v trojobalu (řízek, květák) – tady se dá použít místo klasického trojobalu pouze dvojobal bez vejce. Vytvoříš si těstíčko z 1 lžíce škrobu, 250 ml mléka, špetky soli a malinko polohrubé mouky k zahuštění těstíčka. Vznikne ti první vrstva, ve které obalíš řízky. A na závěr dáš druhou vrstvu v podobě strouhanky.

Nebo mrkni na inspiraci na kuřecí stripsy, které jsou zdravé a bez vejce.

Bramboráky – vejce v nich jednoduše nahradíš lžičkou lněného semínka nebo lžící bramborového či kukuřičného škrobu.

Sladké pokrmy

Lívance, palačinky – postup náhrady vajíčka můžeš použít stejný jako u bramboráku.

Kynuté těsto (buchty, vánočky atd.) – obejde se i bez vejce. Stačí, když přidáš o trošku více tuku nebo tekutiny.

Lité těsto (bublanina, piškotové těsto, bábovky atd.) – vejce v něm můžeš nahradit kypřícím práškem, který zastoupí místo vejce pojivo. Pro pevnost výsledného těsta můžeš ještě přidat škrob (1 lžíce na 250 g mouky) nebo želatinu (10 gramů místo 3 vajec).

Potírání těst nebo pokrmů (mašlování) – rozšlehané vejce jednoduše nahradíš olejem, mlékem nebo máslem.

 

V obchodech se zdravou výživou je k dostání veganská alternativa vejce, která je vhodná nejen pro vegany, ale také alergiky.  Jedná se o Vegavajo. Je stoprocentně rostlinné a hodí se k přípravě jak slaného, tak slaného pečiva.

Shrnutí a další možnosti nahrazení vejce v kuchyni


- Prášek do pečiva – 1 sáček odpovídá 1 až 2 vajíčkům. Stačí ho smíchat se lžící vody a lžící octa. Nebo s polovinou lžíce oleje a jednou třetinou lžíce vody.
- Solamyl – vhodný jako pojivo do těsta na bramborák, palačinky, lívance, bramborové placky či obalování řízků.
- Droždí – rozpusť jeden sáček instantního droždí v ¼ sklenice horké vody a dostaneš náhradu za 1 až 2 vejce.
- Želatina – 1 sáček nahradí 3 vejce.

Jedno vejce nahradíš následovně:

- 1 lžíce sójové mouky + 3 lžíce vody (nedoporučuji akorát používat do piškotových těst),
- 1/3 sáčku želatiny,
- polovina sáčku prášku do pečiva + 1 lžíce vody + 1 lžíce octa,
- polovina sáčku prášku do pečiva + polovina lžíce oleje + polovina lžíce vody,
- polovina sáčku instantního droždí + 2 lžíce vody.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty