Avokádo nejen skvěle chutná, ale navíc má zázračné účinky na naše tělo. Dodává nám zdravé tuky, které přesně potřebujeme. Přinášíme vám 4 recepty na dobroty z avokáda, které si zamilujete.
Avokádová pomazánka z lučiny
Ingredience na 1 mističku:- 1 lučina,
- 1 zralé avokádo,
- 1 malá červená cibulka (můžete nahradit jarní cibulkou),
- 1 stroužek českého česneku,
- citronová šťáva, sůl a pepř podle chuti.
Avokádový tatarák
Ingredience na 2 porce:- 2 zralá avokáda,
- 1 malá červená cibule nebo jarní cibulka,
- šťáva vymačkaná ze ¼ limetky,
- 3 sušená rajčata,
- 1 polévková lžíce kaparů,
- kousek chilli papričky,
- 1 čajová lžička dijonské hořčice,
- sůl, pepř podle chuti.
Tip: Tuto lahůdku servírujte na talíř pomocí formičky na dortová semifreda nebo ji napěchujte do navlhčeného šálku a vyklopte na talíř. Doporučujeme podávat s bagetkami opečenými na přepuštěném másle (ghí). Pokud bagetky opékáte nasucho, můžete je na závěr lehounce pokapat kvalitním panenským olivovým olejem.
Raw čokoládový dortík z avokáda
Ingredience na korpus:- 150 g lískových oříšků,
- 200 g vypeckovaných sušených datlí,
- 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa.
- Ingredience na krém:
- 2–3 zralá avokáda,
- 3 polévkové lžíce medu (můžete použít sirup z datlí či agáve),
- 1 špetka soli,
- 30 g kvalitního kakaa.
- 2 polévkové lžíce lískových oříšků (zbudou z přípravy korpusu),
- 40 g vysokoprocentní hořké čokolády.
Jak na krém: Avokáda oloupeme a zbavíme pecek. Dužinu šleháme, dokud z ní nevznikne jemný krém. Dochutíme ho medem (nebo sirupem), kakaem a osolíme špetkou soli. Nalijeme na hotový korpus.
Jak na zdobení: Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni, polijeme s ní dort a dozdobíme nasekanými upraženými oříšky, které nám zbyly z přípravy korpusu.
Těstoviny s avokádovou omáčkou
Ingredience:- malý sáček těstovin,
- 1 zralé avokádo,
- 2 stroužky českého česneku,
- 1 kuřecí prsíčko nebo kousek krůtího masa,
- šálek lístků bazalky,
- panenský olivový olej, citronová šťáva,
- sůl a pepř.
Bonus navíc: avokádo lze i grilovat
Grilovací sezóna klepe na dveře a vy byste ráda vyzkoušela něco nového, netradičního a překvapujícího? Zkuste avokádo na grilu! Nemusíte ho ani loupat. Avokádo stačí rozříznout na poloviny, zbavit pecky, potřít olivovým olejem s pár kapkami citronové šťávy a šup s ním na 6 minutek na gril. Fantazii se meze nekladou, na avokádo můžete použít nejen sůl a pepř, ale i jiné koření vhodné ke grilování ovoce a zeleniny. Po grilování je ideální vycpat dírku po pecce v avokádu kysanou smetanou smíchanou s prolisovaným česnekem a solí.Prahnete po dalších tipech na zdravé a výborné večeře? Pak není nic jednoduššího než si zdarma stáhnout naši kuchařku.