4 recepty na pochoutky z avokáda, které si zamilujete

4 recepty na pochoutky z avokáda, které si zamilujete

Avokádo nejen skvěle chutná, ale navíc má zázračné účinky na naše tělo. Dodává nám zdravé tuky, které přesně potřebujeme. Přinášíme vám 4 recepty na dobroty z avokáda, které si zamilujete.

Avokádová pomazánka z lučiny

Ingredience na 1 mističku:
  • 1 lučina,
  • 1 zralé avokádo,
  • 1 malá červená cibulka (můžete nahradit jarní cibulkou),
  • 1 stroužek českého česneku,
  • citronová šťáva, sůl a pepř podle chuti.
Jak na to: Oloupané avokádo zbavte pecky. Je to snadné – nařízněte avokádo kolem dokola až k pecce a oběma polovinami ovoce otočte proti sobě, jako byste rozbalovala bonbon nebo ždímala hadr. Lžičkou vydlabejte avokádo do misky, přidejte lučinu, prolisovaný stroužek česneku a najemno nakrájenou cibulku. Osolte, opepřete, jemně zakápněte citronovou šťávou a promíchejte. Voilà, zdravá pomazánka ke snídani či svačince je na světě!

Avokádový tatarák

Ingredience na 2 porce:
  • 2 zralá avokáda,
  • 1 malá červená cibule nebo jarní cibulka,
  • šťáva vymačkaná ze ¼ limetky,
  • 3 sušená rajčata,
  • 1 polévková lžíce kaparů,
  • kousek chilli papričky,
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice,
  • sůl, pepř podle chuti.
Jak na to: Obě avokáda oloupejte, vypeckujte podle návodu u předchozího receptu a nakrájejte na opravdu malinké kostičky. Ihned zakápněte šťávou z limetky, jinak by avokádo ztratilo svou svěží barvu. Promíchejte. Sušená rajčata, chilli papričku a kapary také nakrájejte na drobné kousíčky a smíchejte s avokádovou směsí. Dochuťte dijonskou hořčicí, osolte, opepřete.

Tip: Tuto lahůdku servírujte na talíř pomocí formičky na dortová semifreda nebo ji napěchujte do navlhčeného šálku a vyklopte na talíř. Doporučujeme podávat s bagetkami opečenými na přepuštěném másle (ghí). Pokud bagetky opékáte nasucho, můžete je na závěr lehounce pokapat kvalitním panenským olivovým olejem.

Raw čokoládový dortík z avokáda

Ingredience na korpus:
  • 150 g lískových oříšků,
  • 200 g vypeckovaných sušených datlí,
  • 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa.
  • Ingredience na krém:
  • 2–3 zralá avokáda,
  • 3 polévkové lžíce medu (můžete použít sirup z datlí či agáve),
  • 1 špetka soli,
  • 30 g kvalitního kakaa.
Na ozdobení:
  • 2 polévkové lžíce lískových oříšků (zbudou z přípravy korpusu),
  • 40 g vysokoprocentní hořké čokolády.
Jak na korpus: Datle použijeme místo cukru. Předem je namočte do horké vody, aby pořádně změkly. Poté je slijte a rozmixujte. Lískové oříšky pražte za stálého míchání nasucho na pánvi, dokud z nich neodpadnou slupky. Trvá to asi 5 minut. Upražené oříšky mněte v čisté utěrce – tím je zbavíte zbytků slupek. Odeberte 2 polévkové lžíce oříšků a zbytek rozmixujte na mouku. Oříškovou mouku smíchejte s rozmixovanými datlemi a 2 polévkovými lžícemi kakaa. Těsto na korpus by mělo být lepivé. Pokud to vaše nyní nelepí, přidejte cca 1 polévkovou lžíci vody. Formu na dort vyložíme pečicím papírem a vmačkáme do ní těsto. Může a nemusí mít vyvýšené okraje. Tento korpus se nepeče, tímto je hotový.

Jak na krém: Avokáda oloupeme a zbavíme pecek. Dužinu šleháme, dokud z ní nevznikne jemný krém. Dochutíme ho medem (nebo sirupem), kakaem a osolíme špetkou soli. Nalijeme na hotový korpus.

Jak na zdobení: Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni, polijeme s ní dort a dozdobíme nasekanými upraženými oříšky, které nám zbyly z přípravy korpusu.

Těstoviny s avokádovou omáčkou

Ingredience:
  • malý sáček těstovin,
  • 1 zralé avokádo,
  • 2 stroužky českého česneku,
  • 1 kuřecí prsíčko nebo kousek krůtího masa,
  • šálek lístků bazalky,
  • panenský olivový olej, citronová šťáva,
  • sůl a pepř.
Jak na to: Těstoviny uvařte dle návodu al dente, tedy na skus. Maso osmahněte na kvalitním oleji, případně uvařte v páře. Oloupejte a vypeckujte avokádo. Jeho dužinu umixujte s prolisovaným česnekem, bazalkou, olivovým olejem, pár kapkami citronové šťávy a polévkovou lžící vody. Osolte a opepřete podle chuti. Omáčka je hotová, stačí ji smíchat s těstovinami a masem a máte zdravé hlavní jídlo!

Bonus navíc: avokádo lze i grilovat

Grilovací sezóna klepe na dveře a vy byste ráda vyzkoušela něco nového, netradičního a překvapujícího? Zkuste avokádo na grilu! Nemusíte ho ani loupat. Avokádo stačí rozříznout na poloviny, zbavit pecky, potřít olivovým olejem s pár kapkami citronové šťávy a šup s ním na 6 minutek na gril. Fantazii se meze nekladou, na avokádo můžete použít nejen sůl a pepř, ale i jiné koření vhodné ke grilování ovoce a zeleniny. Po grilování je ideální vycpat dírku po pecce v avokádu kysanou smetanou smíchanou s prolisovaným česnekem a solí.

Prahnete po dalších tipech na zdravé a výborné večeře? Pak není nic jednoduššího než si zdarma stáhnout naši kuchařku.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty