Z minulého článku již víš, jak se projevuje alergie na arašídy. Zajímá tě, jak je to s ostatními oříšky? Věděla jsi, že alergik na celer je alergický i na lískové ořechy? Pokud ne a zajímá tě, proč tomu tak je, neváhej a dej se do čtení.
Lískový ořech
Lískový oříšek je plodem lísky obecné, která obsahuje velmi silné alergeny.Není tedy divu, že alergické reakce během pylové sezóny způsobuje až z 5 % líska obecná. Jedinci alergičtí na pyl lísky jsou velmi často alergičtí i na její plody (lískový ořech), jablka a některé druhy kořenové zeleniny, např. celer. Jedná se opět o záludnou zkříženou reakci.
Vlašský ořech
Vlašský ořech roste na ořešáku královském a pokud si myslíš, že je to typický český oříšek, tak jsi na omylu! Vlašský ořech k nám doputoval až z Asie.Obtíže po požití vlašského ořechu jsou velmi rozmanité. Rozvíjejí se od kopřivky přes otok sliznic, nauzeu a zvracení, bolesti břicha, průjmy a mohou se objevit i dýchací potíže. Anafylaktická reakce je u vlašského ořechu vzácná. Alergie na vlašské ořechy se v ČR velmi často vyskytuje společně s alergií na lískové ořechy.
Pekan
Pekanové ořechy jsou plodem ořechovce pekanového. Velmi oblíbená je jeho konzumace v Severní Americe, kde je také alergie na pekanový ořech nejrozšířenější.Pekanové alergeny patří mezi velmi odolné alergeny, které mohou způsobit závažnou alergickou reakci. Nejblíže má pekanový ořech k vlašskému, proto zde opět dochází ke zkřížené reaktivitě.
Para ořech
Para ořech můžeš vidět na juvii ztepilé, která se do Evropy dostala z divoké vegetace Jižní Ameriky.Tyto alergeny patří mezi jedny z nejodolnějších a jedince dokáží svou alergickou reakcí velmi potrápit.
Kešú
Kešú roste na ledvinovníku západním a pochází z Brazílie. Název této rostliny si můžeš zapamatovat podle typického tvaru kešú oříšků, které připomínají ledviny. Po arašídu je to ořechový alergen číslo dvě.Nebezpečný je hlavně z toho důvodu, že jeho produkce celosvětově velmi stoupla a objevuje se i ve skryté podobě ve zmrzlině, čokoládě a jiných sladkostech. Alergici na ořechy musí dbát zvýšené opatrnosti při výběru pokrmů a pozorně číst etikety.
Pistácie
Pistácie jsou na našich stolek daleko více oblíbenou pochoutkou. Tyto ořechy rostou na řečíku pistáciovém a jejich alergeny jsou téměř totožné alergenům kešú. Alergici na kešú jsou proto velmi často alergičtí i na pistácie a naopak.Makadam
Makadamové ořechy jsou nejtučnějšími ořechy z celé říše skořápkovitých plodů!!! Makadam je trochu záhadou pro lékaře zabývající se alergiemi, protože dodnes není znám příčinný alergen makadamu. Patří však mezi ořechy vyvolávající silnou alergickou reakci a velmi často se vyskytuje současně s alergií na lískový ořech.Mandle a piňoli
Plod mandloně obecné může být velmi nebezpečný a pokud jsi na mandle alergická, dávej pozor na její skryté podoby v podobě zmrzlin, cukrářských a pekařských výrobků.Piňoli, nebo také piniové ořechy nejsou pravými ořechy. Jedná se o plody borovice a jelikož není jejich konzumace příliš komerční, ani případy alergických reakcí nejsou časté.
Závěr
Pokud jsi alergická na nějaký z výše zmíněných ořechů, měla bys dbát zvýšené opatrnosti i při konzumaci těch ostatních, protože jsou si jejich alergeny velmi podobné a může se u tebe projevit zkřížená alergická reakce.Zároveň dbej zvýšené opatrnosti při konzumaci pekařských a cukrářských výrobků, jídel z rychlého občerstvení a jiných polotovarů. Velmi často se u nich vyskytují skryté formy ořechů.