BIG 8 FOOD- ALERGIE NA ARAŠÍDY

BIG 8 FOOD- ALERGIE NA ARAŠÍDY

Miluješ arašídy a arašídová máslíčka? Pokud ti konzumace jídel s arašídy nedělá problém, patříš mezi šťastlivce. Alergie na arašídy je totiž jednou z nejnebezpečnějších alergenů v celosvětovém měřítku. Chceš se o této alergii dozvědět nějaké zajímavosti? Neváhej a dej se do čtení.

Alergeny

Arašídy jsou plody podzemnice olejné, která patří mezi luštěniny.
V Evropě je konzumace arašídů poměrně rozšířená a s ní bohužel i alergie.
Hlavním alergenem arašídů je bílkovina VICILIN a KONGLUTIN.
Stejně jako alergie na ryby a korýše patří alergie na arašídy mezi „rychlé (IgE mediované) reakce“, které se projevují do několika minut po požití alergenu.
Alergie na arašídy se vyznačuje zkříženou reaktivitou. Alergik na pyl břízy je velmi často senzitivní i na konzumaci arašídů. Alergeny arašídů jsou však příbuzné i alergenům sóji, čočky, sezamu a jiným ořechům (mandle, lískové ořechy a pistácie).
Pokud tedy trpíš alergií na arašídy, při konzumaci výše uvedených druhů dbej zvýšené opatrnosti.

Projevy

Alergická reakce na arašídy je jednou z nejrychlejších reakcí. Může se projevit už do třiceti minut po požití alergenu!!! Typickými projevy jsou sestupně: rýma, otoky a „svědění či brnění“ jazyka a rtů, dýchací a trávicí potíže (nevolnost, žaludeční křeče a průjem), kožní reakce (svědivá vyrážka, zarudnutí, nebo otok).

Léčba eliminační dietou

Bohužel alergie na arašídy v 75 % přetrvává z dětství až do dospělosti a jedinec je tedy odkázán na celoživotní dodržování eliminační diety, tzn. vyřazení arašídů. Jedinci s alergií na arašídy jsou také odkázáni na pečlivé sledování etiket. Arašídy se totiž mohou vyskytovat ve spoustě potravin, kde bys je ani nečekala!!!
Mezi nejvíce rizikové potraviny patří: arašídové máslo, arašídová mouka, arašídový krém, zmrzliny, čokolády, marcipán, nugát aj. cukrovinky. Na arašídy můžeš také narazit v pečivu, cereáliích, sušeném ovoci, pokrmech asijské a mexické kuchyně a olejích lisovaných za studena. V neposlední řadě jsou rizikové i potraviny, které byly kontaminovány arašídy neúmyslně. Díky používání jedné výrobní linky pro několik výrobků. Platí to například pro pekárny, masny a fastfoody.
Arašídy se používají nejen v potravinářském průmyslu, ale také v kosmetickém odvětví a v neposlední řadě k výrobě různých laků, leštidel a výrobků pro leštění kůže.
Silného alergika na arašídy tedy může potrápit i nevhodně zvolená kosmetika!!!

Závěr

Arašídy jsou jedním z nejnebezpečnějších potravinových alergenů. Alergická reakce se projevuje velmi rychle a jedinec s touto alergií je odkázán k životu bez arašídových máslíček a dalších rizikových potravin, jako jsou například pekařské výrobky a fast food.



Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty