BIG 8 FOOD-ALERGIE NA KORÝŠE A MĚKKÝŠE

BIG 8 FOOD-ALERGIE NA KORÝŠE A MĚKKÝŠE

Páteční články na téma nejčastější potravinové alergeny (BIG 8 FOOD) pokračují. V dnešním článku si probereme korýše a měkkýše. V České republice se alergie na korýše a měkkýše téměř nevyskytuje, ale je celkem zajímavé a rozhodně dobré vědět, jak se projevuje, kdybys jednou třeba ochutnávala místní specialitky Singapuru.

Výskyt onemocnění

Konzumace korýšů a měkkýšů se neustále rozšiřuje a s ní stoupá i počet hlášených případů. Alergie na korýše se poměrně často vyskytuje u dospělé asijské populace, kde je konzumace těchto druhů poměrně častá. Nejčastější výskyt alergie na tyto druhy jsou evidovány v Singapuru (u dětí až 5,23 % u dospělých 1,19 %). V České republice jsou obavy z vyššího nárůstu případů celkem zbytečné.

Alergeny korýšů a měkkýšů

Na úvod si upřesníme, jaké druhy do těchto kmenů vlastně patří. Korýši a měkkýši jsou dva samostatné podkmeny, spadající do kmene bezobratlí členovci společně s pavoukovci a šestinozí (hmyz). 
Mezi korýše patří krevety, garnáti, humři, langusty, krabi a raci.
Podkmen měkkýši zahrnují tři třídy: plže (ušně, bahenky, přílipky, homolice a jiné „mušle“), mlže (ústřice, srdcovky, hřebenatky, slávky a škeble) a hlavonožce (olihně, chobotnice, sépie).
Hlavním alergenem těchto druhů je svalová bílkovina TROPOMYOSIN, jedná se o vysoce stabilní alergen, který odolá i varu.
Stejně jako rybí alergen PARVALBUMIN se TROPOMYOSIN vyznačuje zkříženou reaktivitou, což znamená že alergik na krevety bude s vysokou pravděpodobností alergický i na humry a langusty. Zkřížená reaktivita byla popsána i u příbuzných bezobratlých, tzn. po konzumaci pavoukovců, nebo šestinohých se objeví stejná alergická reakce. Například v již zmiňovaném Singapuru je konzumace kobylek, švábů a pavouků na denní pořádku, proto je třeba velké obezřetnosti při výskytu prvních známek alergické reakce, může se totiž jednat o zkříženou reakci na korýše či měkkýše.

Projevy

Projevy zde kolísají stejně u alergie na ryb. Počínaje mírnou kopřivku, otokem sliznic přes zažívací potíže až do dušnosti s přechodem do anafylaxe. Většina příznaků je evidována do několika minut. Druhou cestou senzibilace je inhalace (vdechování) par a kožní kontakt, tyto cesty se projevují hlavně u nemocí z povolání (astma a ekzém) u citlivých jedinců, kteří pracují s výše uvedenými druhy.

Léčba eliminační dietou 

Stejně jako u alergie na ryby je první volbou léčby eliminační dieta. Díky vysoké míře zkřížené reaktivity je dieta celkem striktní. Po požití jednoho druhu korýše si musí jedinec odepřít i ostatní druhy z daného podkmene. Velmi často si alergici na korýše musí odpustit i konzumaci měkkýšů kvůli zkřížené reaktivitě.
U této alergie je velmi důležité číst etikety a složení výrobku, dle nařízení EU 169/2011 má výrobce povinnost uvádět i stopové množství těchto alergenů. To ale nevylučuje úmyslnou či neúmyslnou kontaminaci při výrobě, nebo zpracování mořských produktů. Alergik si musí dávat pozor i na stravování v restauraci, kde se zpracovávají tyto mořské plody. A to hlavně z toho důvodu, že v restauračním zařízení platí velmi často pravidlo: jeden kuchař, jedno nádobí, jeden olej!!!

Závěr

Alergie na korýše a měkkýše je záludná díky své zkřížené reaktivitě. Pokud jsi alergická na krevety, velmi pravděpodobně budeš alergická i na humry, langusty, kraby a raky. Zároveň při zjištění alergie na tyto druhy je nutné dodržovat striktní dietu a pozorně číst složení výrobků, protože i stopové množství těchto alergenů může vyvolat dosti dramatickou reakci.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty