Jak si pohlídat jídelníček během karantény?

Jak si pohlídat jídelníček během karantény?

Nevíš si rady s jídelníčkem během karantény? Bojíš se, že kvůli omezenému pohybu a zavřeným fitkám půjdou kila nezadržitelně nahoru? Způsobuje vůbec karanténa přibírání na váze? To vše v dnešním článku!

Musím jíst méně, když se teď méně hýbu?

Většina z nás si myslí, že když jsme nyní omezené v pohybu, musíme zákonitě snížit svůj energetický příjem. Opak je ale pravdou.
Tělo totiž 60-70 % celkového energetického výdeje využije na bazální metabolismus. To je energie, která je zapotřebí k udržení základních životních funkcí. Zbylou energii využije na každodenní běžné aktivity (práce, úklid, vaření), trávení potravy a sportovní aktivity. Sama tedy vidíš, že sport tvoří jen jednu část v celkovém denním výdeji.

Z toho vyplývá, že krátkodobé vyřazení sportovních aktivit tvoji váhu nijak dramaticky neovlivní. Co by ji ale ovlivnit mohlo, tak určitě dramatické snížení energetického příjmu. Tím svoje tělo akorát vystresuješ a na to ti odpoví jednoznačně! Chutě na sladké, noční vyjídání ledničky a téměř nulová energie, říká ti to něco? A myslím si, že toho stresu má v momentální situaci až až.

Co radí nutriční terapeuti?

Za nás jako nutriční terapeuty jsou doporučení zcela jasná! Jíst stálé stejné množství jídla, ale vyváženého. Připravovat si pestré pokrmy z čerstvých potravin, dbát na dostatečné množství zeleniny a ovoce a vyhýbat se „mlsání z nudy“.

V tuto chvíli je pro nás všechny důležitější zachovat klidnou hlavu, dostatečně odpočívat a dopřát tělu kvalitní potraviny nabité vitamíny a minerálními látkami (čerstvá zelenina, ovoce, obiloviny atd.). To vše především pro posílení imunity.

Vyhýbej se alkoholu, sladkostem, polotovarům, tučným a smaženým pokrmům. Konzumace těchto potravin opravdu může zahýbat s ručičkou na váze, a navíc ti imunitu zrovna neposílí.

Co si z toho odnést?

Karanténa určitě není důvodem k odepírání si jídla, nebo přehnanému cvičení.
Pokud chceš v jídelníčku něco změnit, zaměř se na to, aby bylo tvé jídlo pestré, jedla si dostatek ovoce, zeleniny a čerstvých potravin.
Pohyb je důležitý, ale nepřeceňujme ho. Nezapomínej, že 80% úspěchu tkví v jídelníčku.
Pokud celý den sedíš doma, určitě se protáhni, zacvič si podle videa a pokud nemáš striktně přikázanou karanténu, nasaď roušku a jdi se klidně projít či proběhnout. Jestli máš ale doma nějaký stroj (orbitrec, rotoped, běžecký pás), tak raději preferuj je a zbytečně ven nevycházej.
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty