Mohou rostlinné nápoje nahradit mléko?

Mohou rostlinné nápoje nahradit mléko?

Jsi milovnice mléka a mléčných výrobků, ale diagnostikovali ti alergii na bílkovinu kravského mléka? Nevíš najednou co jíst a jak se bez mléka obejít? Bojíš se, aby ti v jídelníčku nic nechybělo? Potom, je tento článek právě pro tebe!

Rostlinné nápoje jako náhražka mléka, mýtus nebo pravda?

Nebudu tě dlouho napínat a rovnou ti prozradím že rostlinné nápoje nemohou mléko nikdy nahradit. Je to jasné už ze samotného názvu „rostlinné nápoje“. Označení je dané legislativou a žádný nápoj rostlinného původu nesmí být označen jako produkt živočišný.
Je to hlavně z toho důvodu, že rostlinné výrobky obsahují méně bílkovin, vápníku a vit. D.
Bílkoviny jsou zde hlavně rostlinného původu. Ty neobsahují všechny potřebné esenciální aminokyseliny. A tyto aminokyseliny potřebujeme k budování svalové hmoty, správnému fungování metabolismu a stavbě buněčných membrán.
Vápník je důležitý k výstavbě a pevnosti kostí a správné svalové činnosti. Některé rostlinné nápoje jsou vápníkem fortifikovány, ale k jejich efektivnímu vstřebávání potřebujeme mléčný tuk.

Alternativy mléčných výrobků

Sójové nápoje. Z pohledu nutričního terapeuta se tato varianta nabízí jako nejvhodnější. Ze skupiny rostlinných nápojů obsahují nejvíce bílkovin. Sójové boby obsahují 35 g bílkovin/100 g. Co je důležité připomenout, tyto výrobky obsahují více sacharidů a daleko méně tuků než klasické mléčné výrobky.

Rýžové nápoje. Jsou sice chuťově dobrou náhražkou ale z hlediska nutrice je doporučit nemohu. Neobsahují příliš mnoho bílkovin, ale zato poměrně sacharidů a někdy i jednoduchých cukrů.

Ovesné nápoje. Jsou poměrně drahá varianta, ale po sójových výrobcích s nejlepším složením. Například klasické obilné klíčky obsahují okolo 26 g/100 g bílkovin. Čti ale pozorně složení, ne vždy je úplně kvalitní.

Ořechové nápoje. Z mandlí, lískový ořechů, kešu, kokosu a arašídů mají různý obsah bílkovin podle složení, ale není to žádná sláva. Zároveň obsahují nejvíce tuků ze všech rostlinných nápojů. Výborně se však hodí na přípravu dezertů, nebo palačinek.

Kde můžu tyto výrobky sehnat?

Rostlinné nápoje můžeš sehnat v každém větším obchodě, jako je albert, billa, globus, tesco. Značky, které vyrábí rostlinné nápoje: Alpro, Provamel, Aldez, Lunter, Body&Future, Wild&Coco, Berief a spoustu dalších.

Co si z toho odnést?

Po přečtení toho článku si možná říkáš, že ani jeden z těchto rostlinných nápojů není úplně ideální jakožto náhrada mléka. A máš naprostou pravdu!
Chybějící bílkoviny se snaž doplňovat spíše z ostatních živočišných produktů, jako jsou vejce a maso. Vápník můžeš doplnit konzumací ryb s jedlými kostmi (šproty), různých ořechů a semínek (chia, slunečnicová semínka, mandle) a v neposlední řadě mořských řas.



Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty