Diagnóza: lepek, pšenice a vše kolem nich

Diagnóza: lepek, pšenice a vše kolem nich

Máme tu pro tebe nový seriál. V následujících třech pátcích se můžeš těšit na témata týkající se lepku a onemocněních s ním spojených. V dnešním článku si objasníme, co je to lepek a jaká onemocnění může vůbec způsobit.

Kde lepek najdeme? A jak je možné že způsobuje zdravotní potíže?

Lepek je rostlinná bílkovina a najdeš ho v povrchové části obilných zrn v pšenici, ječmeni, žitu, ovsu a výrobcích z nich.
Ptáš se, jak může nějaká rostlinná bílkovina způsobovat trávicí potíže? Lepek sám o sobě potíže nezpůsobuje, ale některé jeho složky u citlivých jedinců ano. Co je důležité podotknout, tak ani zdraví jedinci nedokáží lepek strávit zcela dokonale, ale dokáží si s ním poradit.

Onemocnění související se senzitivitou na lepek

Celiakie
Nejvíce rozšířená je celiakie. V České republice tímto onemocněním trpí asi 40 000 jedinců. V dalším článku se o tomto onemocnění dozvíš mnohem víc a podíváme se i na to, jak se s ním dá vypořádat.
Alergie na lepek (alergie na pšenici)
Dalším onemocněním je poměrně vzácná alergie na lepek. Je to alergická reakce jako třeba alergie na pyl, hmyzí bodnutí, nebo ořechy. Dokonce má i podobné projevy. Srovnání rozdílů mezi celiakií a alergií na pšenici bude také rozebráno v extra článku.
NCGS (neceliakální glutenová senzitivita)
Nejhůře diagnostikovatelným onemocněním je NCGS (neceliakální glutenová senzitivita), Jedná se o nespecifické střevní potíže, jako je plynatost a občasné průjmy.
Každé onemocnění tedy funguje na jiném podkladě a také se jinak projevuje. Co mají ale společného, tak to je léčba. Lékem první volby je zde vyřazení lepku ze stravy neboli bezlepková dieta.



Mýty a omyly…

V předchozím odstavci jsme si nastínili, pro koho je bezlepková dieta vhodná. Nyní si uvedeme nejčastější omyly a důvody, proč pro zdravé jedince tato dieta opravdu nemá smysl.
Lepek od slova lepit, to mi určitě zalepí střeva. Toto tvrzení je lež jako věž, a potvrdí ti to i několik vědeckých studií.

Bezlepkové potraviny jsou zdravější. Toto tvrzení platí pro ty přirozeně bezlepkové, jako je rýže, pohanka, jáhly, čirok, amarant, quinoa a luštěniny. Ale už ne pro průmyslově zpracované bezlepkové potraviny. Jsou primárně vyráběny z přirozeně bezlepkových potravin, ale mohou být navíc „obohaceny“ o různé konzervanty, sladidla, barviva atd. Tak pozor na to a pozorně čti složení. 

Po bezlepkové dietě se hubne. I tady tě musím bohužel vyvést z omylu. Zhubne především tvá peněženka, neboť bezlepková strava je poměrně dost drahá. Samozřejmě že je jednodušší svalit vinu za nadbytečná kila na nebohý lepek. Pokud se ale rozhodneš pro rýžovou nebo kukuřičnou mouku a výrobky z nich, měla bys vědět, že mají mnohem vyšší glykemický index a moc rády rozhazují krevní glykémii. Proto po nich budeš mít mnohem rychleji hlad než například po žitné mouce, nebo ovesných vločkách. Navíc obsahují méně vitaminů, minerálních látek a vlákniny.


Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty