Pozor na skrytou laktózu v potravinách

Pozor na skrytou laktózu v potravinách

V minulém článku jsi se dozvěděla detaily o tom, co je bezlaktózová dieta. Já se v dnešním článku budu věnovat skryté laktóze v potravinách. Poradím ti, na které potraviny by sis měla dávat pozor, a u kterých bys měla bedlivě číst etikety. Existuje totiž mnoho potravin a produktů, kde bys laktózu opravdu nečekala. 


Skrytá laktóza v potravinách

U intolerance laktózy je jedno, jestli jsou výrobky vyrobeny z kravského mléka, nebo z mléka jiných zvířat (kozí, ovčí). Laktóza se přirozeně nachází v mléce všech savců. Určitě je zapotřebí, abys při výběru potravin pečlivě četla etikety. Jestli si říkáš, že budeš tedy jen hlídat obsah laktózy v mléčných výrobcích, tak se pleteš. Mléčné složky a mléčné výrobky se mohou objevit i v potravinách, ve kterých bys je rozhodně nečekala.


Pečivo (sladké i slané)

Nemusí se jednat jen o koláček s tvarohem, kde je jasně viditelný obsah laktózy v tvarohu. Ale samotné těsto, ze kterého je pečivo vyrobeno, může obsahovat mléko, podmáslí a další alternativy mléčných složek. Proto při výběru pečiva důkladně čti etikety. Pokud není pečivo balené, tak popros výrobce o jeho složení, ať máš jistotu.

Čokoládové a tukové polevy

I když je na obalu psané, že se jedná o polevu z hořké čokolády, tak to určitě není záruka, že je vyrobena bez obsahu mléčných složek. V polevách z mléčné a bílé čokolády laktózu určitě potkáš.

Margaríny

U margarínu si řekneš, že je přeci rostlinný, tak je to v pohodě. I v něm ale může být skryté mléko či jeho další podoby, především podmáslí.

Plněné oplatky a sušenky

Už jen slovo plněné a náplň tě musí donutit mrknout na složení. Je totiž hodně velkou pravděpodobností, že budou obsahovat mléčné složky. A nejen náplně, ale i v samotných sušenkách a oplatkách je při jejich výrobě používáno mléko. 

Tyčinky pro sportovce, koktejly na hubnutí, proteinové nápoje

Především proteinových tyčinek je na trhu spousta. I zde musíš být s výběrem velmi opatrná. A může se stát, že bude hodně dlouho trvat, než najdeš nějakou tyčinku bez obsahu laktózy. Jakmile bude obsahovat tyčinka polevu nebo náplň, tak zbystři.

Koktejly na hubnutí jsou plné mléka a podle mě naprosto zbytečný produkt na trhu. Raději se budu věnovat proteinovým nápojům. Při jejich výběru vol opravdu jen bezlaktózové produkty. Popřípadě rostlinné nebo hovězí proteiny, které mléko neobsahují. Ale i tak si raději přečti pozorně složení.

Mezi další nečekané potraviny s nízkým obsahem laktózy patří konzervovaná zelenina, rybí konzervy, dressingy, majonéza, pesto, směsi s müsli, potraviny s lékořicí, bramborové lupínky s příchutí, směsi koření a pomazánky.


Skrytá nebezpečí, která hodně překvapí

Uzeniny

Říkáš si cože? Vždyť je to maso. Bohužel i do šunky a různých salámů se přidává samotná laktóza. Používá se jako základ aromat nebo jako pojivo, zahušťovadlo či emulgátor. A z tohoto důvodu nemusí být mezi přísadami ani uvedena! To samé platí i o lécích a potravinových doplňcích. Zde je ale obsah laktózy uveden alespoň v příbalovém letáku.


Závěr

Vidíš, že potravin, kde se může vyskytovat laktóza, je opravdu hodně. Proto vždy při nákupu pozorně čti etikety. A nezapomeň mrknout na další článek, kde ti poradím, kde nakupovat.

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty