Páteční seriál na téma alergie a intolerance

Páteční seriál na téma alergie a intolerance

V následujícím článku bych tě chtěla seznámit s tím, co tě bude každý pátek čekat na blogu od nás nutričních terapeutů:-) Rozhodly jsme se s Kristýnkou věnovat různým onemocněním či problémům, které mohou být spjaty s výživou. Vše si probereme jak z odborné, tak i praktické stránky. Rozebereme veškeré problematiky od alergií, intolerancí, až po onemocnění zažívacího traktu. Každé problematice bude věnován dostatečný prostor v podobě několika dílů. Věřím, že se máš, na co těšit :-)
První část věnujeme především alergiím na potraviny a intolerancím potravin. Postupně se blíže seznámíš s alergií na mléko, intolerancí laktózy, celiakií, bezlepkovou dietou, histaminovou intolerancí a s mnohým dalším.

Já tě teď na úplném začátku našeho seriálu seznámím se dvěma nejdůležitějšími pojmy, které tě budou v následujících dílech neustále provázet. A to je pojem ALERGIE a INTOLERANCE. Velmi často totiž dochází k záměně těchto pojmů a chybnému pojmenování, což pak například při sestavování jídelníčku může způsobit komplikace.

Co je alergie a jak se projevuje?

U alergie se vždy jedná o reakci imunitního systému. Konkrétně u potravin se jedná o nepřiměřenou reakci tvého imunitního sytému na bílkovinnou složku dané potraviny (například na mléčnou bílkovinu – kasein). K jejímu propuknutí a projevům stačí i stopové množství alergenu. Vzniklá reakce je akutní (rychlá) a může hrozit anafylaktický šok.

Mezi časté projevy potravinové alergie patří svědění a zarudnutí kůže, zažívací potíže (průjmy, bolesti a křeče v břiše), otoky v oblasti obličeje, svědění a pálení jazyka či rtů.

Při zjištění alergie na potravinu je nutné, abys danou potravinu ze svého jídelníčku zcela vyloučila. Mezi nejčastější potravinové alergeny patří kravské mléko, vejce, ořechy, ryby, korýši, sója a pšenice. V České republice je také velmi častým alergenem mák.

Co se rozumí pod pojmem potravinová intolerance?

Potravinová intolerance je způsobena poruchou metabolismu a s imunitním systémem nemá nic společného. Nejčastěji chybí, nebo není dostatečně aktivní enzym, který má za úkol zpracovat určitou složku potraviny (například cukr v mléce – laktózu).

U intolerance jsou potíže spíše chronického rázu, tudíž se i hůře diagnostikuje. Intenzita příznaků je závislá na množství přijaté potraviny a individuální snášenlivosti. Někomu například může vadit pouze mléko a zakysané mléčné výrobky bude snášet bez problému. Někdo jiný zase musí konzumovat výrobky jen se sníženým obsahem laktózy či zcela bez ní.

Mezi nejčastější projevy patří bolesti břicha spojené s plynatostí, nevolností a průjmy. Jak už jsem psala, jedná se o potíže spíše chronického rázu, přetrvávající i několik dnů.

Závěr

Hlavní rozdíl mezi alerigií a intolerancí není ani tak v reakci na potravinu, ale zejména v příčinách, které způsobují alergickou či intoleranční reakci. Alergie je způsobena nepřiměřenou reakcí tvého imunitního systému a je imunologicky podmíněná. V případě potravinové intolerance se jedná o poruchu metabolismu, tedy reakci neimunologicky podmíněnou.

V případě mléka se tedy mluví o pojmech alergie na mléko a intolerance laktózy. V žádném případě neexistuje pojem „alergie na laktózu“!
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty